Mitt i Vasastan

Tiptapp vann soptvist mot Stockholms stad

- Patrik Wirén

Staden menar att en stor del av verksamhet­en är olaglig. Men mark- och miljödomst­olen tycker annorlunda och hävde under tisdagen stadens förbud.

I september 2018 förbjöd Stockholms stad stora delar av återvinnin­gsappen Tiptapp. Anledninge­n var att kommunen ansåg att det enligt renhållnin­gslagstift­ningen är otillåtet att enskilda privatpers­oner kör andras saker till återvinnin­gscentrale­n. Ett sådant förbud skulle i princip omöjliggör­a tjänsten, som bygger på att koppla samman personer som vill bli av med gamla saker eller skräp, med personer som får betalt för att hämta sakerna.

Häver förbud

Vid tiden för förbudet hade appen, som lanserades 2016, omkring 150 000 användare i Stockholm, som har kunnat fortsätta använda appen som vanligt under tiden rättsproce­ssen pågått.

Och nu har Tiptapp fått rätt att fortsätta med sin verksamhet. I tisdags hävde mark- och miljödomst­olen kommunens förbud. Domstolen konstatera­r att Tiptapps verksamhet inte är olaglig eller på något annat sätt otillåten.

– För att en myndighet ska kunna förbjuda ett företag från att bedriva näringsver­ksamhet måste det krävas tydligt stöd i lagen, och något sådant har det inte funnits i det här fallet, säger Fredrik Bergman, som är chef för Centrum för rättvisa och ombud för Tiptapp.

Beslutet kan överklagas.

 ?? ARKIVFOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? TILLÅTET. Enligt domstolen är det inte olagligt att låta andra köra ditt skräp till återvinnin­g.
ARKIVFOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN TILLÅTET. Enligt domstolen är det inte olagligt att låta andra köra ditt skräp till återvinnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden