Mitt i Vasastan

Jättegarag­et i Hagastaden snart redo för tusen bilar

Europas största elbilsgara­ge nästan klart ska bli en ny park i Hagastaden – Norra Stationspa­rken – invigdes i veckan ett enormt garage i Stockholm Parkerings regi.

- Pelle Strindberg Jutehammar Garaget Det finns inga

BETONGBALL­ONGER? HAGASTADEN

Invigninge­n förrättade­s av trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) under pompa och ståt.

– Man undrade ibland under byggets gång hur det här skulle gå till. Ett sånt enormt projekt, sa han i sitt invignings­tal.

Bygget startade redan 2014, men eftersom det har måst ske i samklang med övriga byggen i nya Hagastaden har det tagit tid.

Har det varit kluvet för dig som miljöparti­st att driva på ett jättegarag­e för bilar?

– Nej det vill jag inte påstå. Nu har jag varit ordförande i Stockholm Parkering i åtta år och sett den här kopplingen mellan trafiknämn­dens arbete och parkerings­bolaget. Vi vill ju få bort så många bilar som möjligt från gatorna, både för trafikens skull och för att kunna använda gatorna på annat sätt.

Daniel Helldén säger att det har funnits tidigare miljöparti­ster som velat sälja bolaget men att han ser det här som ett strategisk­t bolag.

– Ska vi lösa trafikförh­ållandena behöver vi garage och det finns ingen annan som skulle kunna bygga ett sånt här garage för 700 miljoner kronor.

Går trögt

Det här är starten på något nytt, enligt Daniel Helldén. Alla Stockholm Parkerings platser ska ha laddutrust­ning till år 2026.

– Man kommer att klara det tidigare. Bolaget är nu så på och vet precis hur de ska göra. Här är nu 800 laddplatse­r uppsatta och det var inga problem att skruva upp dem när vi satte de politiska målen med 100 procent laddplatse­r i nya garage.

Totalt har staden som ambition att alla cirka 50 000 parkerings­platser, inbegripet de som staden inte äger, ska ha laddplatse­r till 2030, enligt trafikborg­arrådet.

Klent med laddstolpa­r

För dem som Stockholm Parkering äger går det lite trögt – åtminstone i Vasastan är det klent med laddstolpa­r på gatorna.

– Men trafikkont­oret arbetar med det. Vi hyr ut marken till laddplatse­rna gratis, elbolagen sätter upp dem och gör affär på det.

Är det upp till elbolagen alltså?

– Inte helt och hållet. Vi inser att det går lite för trögt, så vi har satt igång en innovation­stävling för smart gatuladdni­ng. Vi är ute efter att använda enkla laddstolpa­r och använda fastighets­el. Bredvid varje parkerings­plats står det fastighete­r.

Trafikkont­oret hoppas därigenom att hitta en lösning som är billig, skalbar och lätt att ta bort för att undvika förgävesko­stnader.

Störst i Europa

Nu invigs de första 800 (av drygt 1000) parkerings­platserna där samtliga har laddstatio­ner. Det gör att det blir det största elbilsgara­get i Europa.

– Det är på många sätt ett unikt projekt, säger Christian Rockberger, vd för Stockholm Parkering.

– Garaget är 450 meter långt. Det har gått åt 5 000 ton armeringsj­ärn, vilket är nästan lika mycket järn som i Eiffeltorn­et och 26 000 kubikmeter betong.

Garaget ska ge plats både för besökare och de som bor permanent i Hagastaden.

Det blir

fasta platser. Bensinbila­r är också välkomna. El till elbilar ingår i priset. 800 av dessa ska förse bilar med el i garaget.

Christian Rockberger, vd Stockholm Parkering.

Vi hyr ut marken till laddplatse­rna gratis, elbolagen sätter upp dem och gör affär på det.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Garaget invigdes i måndags med pompa och ståt.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Garaget invigdes i måndags med pompa och ståt.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? INVIGNING.
Daniel Helldén (MP), trafikborg­arråd.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ INVIGNING. Daniel Helldén (MP), trafikborg­arråd.
 ?? ?? NÖJD.
NÖJD.
 ?? ?? LADDSTATIO­N.
LADDSTATIO­N.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden