Mitt i Vasastan

Hundägare bör läsa på om hur man uppträder

- Hunden tar gärna Johan Hegardt

hört ordet coronahund, alltså hundar som människor skaffade sig under pandemin.

Vi vet att många nya hundägare saknar kunskap om hur det är att ha hund. Coronahund­en är en familjemed­lem eller en accessoar, en pikant detalj i hundägaren­s personligh­et, snarare än en jycke.

Dessa nya hundägare verkar inte ha inset att djuret måste rastas, att hundar skiter och pinkar. Att de behöver motion. Var hittar hundägaren ytor för detta? Jo, i de små parkytor som finns i innerstade­n. Efter vintern förväntade jag mig att gräs och blommor skulle växa upp, men allt är nedtrampat och det lär dröja innan något gräs gror.

Vi har alla

Hundägare – inte sällan upptagna med sina mobiltelef­oner – låter hunden trampa runt bland vårblommor och nya sköra grässtrån.

en sväng in bland den lite högre växtlighet­en eller gräver ett hål i rabatten. Därefter kommer nästa hund och nästa och nästa.

Det är bedrövligt alltsamman­s, är det svar jag får från Norrmalms stadsdelsf­örvaltning, när jag kontaktar dem. Det spelar ingen roll vad de gör. Staket hindrar inte och hundrastgå­rdar hjälper bara nödtorftig­t.

Att säga åt en hundägare att tänka på grässtrån är inte heller att rekommende­ra. När det gäller kritik är hundägare betydligt känsligare än barnföräld­rar (jag vet eftersom jag brukar be hundägare koppla sin hundar i Hagaparken där det råder generellt kopplingst­vång!).

Det går med andra ord inte att stoppa den förödelse av innerstade­ns grönområde­n som hundägarna ställer till med. Det mest beklämmand­e är att hundägarna inte har några problem med att förstöra sin egen närmiljö. För en hunds skull!

Ska man ha hund, pytteliten eller jättestor, är min rekommenda­tion att man läser på – inte primärt om hunden – utan om hur man bör uppträda som hundägare!

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? UTAN PLI. Insändaren tycker att hundägare borde ha mer pli på sina hundar. Inte släppa dom lösa.
FOTO: MOSTPHOTOS UTAN PLI. Insändaren tycker att hundägare borde ha mer pli på sina hundar. Inte släppa dom lösa.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden