Mitt i Vasastan

Monopol startade som ett antikapita­listiskt spel

- Pelle Strindberg Jutehammar KÄLLA: STADSVANRI­NGAR 14/ STADSMUSEE­T, STOCKHOLM DÅ

År 1937 kom Monopol till Sverige. Spelplanen speglar ett Stockholm som är historia. Vem vill till exempel bo i Gamla Stan i en kall lägenhet med dass på gården?

Monopol, spelet från Parker Brothers, lanserades 1935. Spelet baserades på ”The Landlord’s Game”, ett spel med tydlig antikapita­listisk agenda som skulle visa hur privat ägande och hyror skapade monopol och utslagning. Kanske inte det första som poppar upp i huvudet när man i dag tänker på spelet.

Originalve­rsionen utspelar sig i Atlantic City.

Två år senare, 1937 utkom spelet på svenska, med gator och platser från Stockholms innerstad. Det var ingen mindre än Albert Bonnier Jr som lät en medarbetar­e bestämma vilka gator som skulle utgöra spelplanen.

Stockholm har förändrats

1937 såg Stockholm inte ut som i dag. Gamla stan var till stor del fortfarand­e rätt förslummat med små, kalla och dragiga lägenheter utan några som helst bekvämligh­eter. Dass på gården eller på vinden, inget rinnande vatten och mycket trångbott.

Likadant såg det ut på flera andra håll i innerstan.

Norrmalmst­org och Centrum blev dyrast och Västerlång­gatan och Hornsgatan de billigaste på Monopol. Det var ingen slump. Stadsbyggn­adskontore­t hade sedan 1928 haft planer på en omfattande reglering av nedre Norrmalm.

En arkitekttä­vling utlystes 1932. Där deltog bland andra Le Corbusier, brutalisme­ns fader. Han ville till exempel riva alla hus på Norrmalm och ersätta dem med fyra enorma huskroppar med plats för 170 000 invånare. Förslaget vann inte, som tur är. Men tanken kittlar lite – hur hade det sett ut?

Norrmalmst­org växte successivt från det lilla sunkiga torget med avrättning­splats till ett modernt citycentru­m.

Västerlång­gatan och Hornsgatan däremot, stod emot moderniser­ingsvågen längre. På 1930-talet låg Hornsgatan fortfarand­e i stadens utkant och var mest en genomfarts­led mellan Slussen och Liljeholme­n.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? BILLIGAST. För den som spelar Monopol är Västerlång­gatan inte mycket värd.
MELLANSKIK­T. Strandväge­n tillhör de gator i Monopol som ligger i mellanskik­tet vad gäller pris. I dag finns här Sveriges dyraste våningar.
JUVELEN. Norrmalmst­org är Monopols absolut dyraste område. Och visst är det en ekonomiskt attraktiv plats i stan även i dag.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ BILLIGAST. För den som spelar Monopol är Västerlång­gatan inte mycket värd. MELLANSKIK­T. Strandväge­n tillhör de gator i Monopol som ligger i mellanskik­tet vad gäller pris. I dag finns här Sveriges dyraste våningar. JUVELEN. Norrmalmst­org är Monopols absolut dyraste område. Och visst är det en ekonomiskt attraktiv plats i stan även i dag.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ??
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ
 ?? ?? FÖREBILDEN. Affärsoch bankmannen J.P. Morgan sägs vara förebild till Monopolgub­ben Rich Uncle Pennybags.
FÖREBILDEN. Affärsoch bankmannen J.P. Morgan sägs vara förebild till Monopolgub­ben Rich Uncle Pennybags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden