Mitt i Vasastan

VALENKÄT. Så vill

Gång på allvar. Trygghet, trafik och SL-kort. Vad tycker politikern­a i frågor som är viktiga för innerstads­borna? Är kommunala ordningsva­kter svaret på att få bort känslan av otrygghet? Och hur används pengarna bäst för att öka tryggheten?

- Sammanstäl­lt av: Olle Anrell

Partiernas svar är sammanstäl­lda från enkäter som skickades ut under våren 2022. Vissa svar kan vara

kortade.

TRYGGHET. Anna König Jerlmyr (M):

– Kommunalt anlitade ordningsva­kter är en viktig åtgärd. Det löser inte allt, men när vi låtit Brå utvärdera är svaret tydligt: de skapar trygghet.

– I staden jobbar vi brottsföre­byggande dels genom ordningsva­kter, kameror och åtgärder som kan hindra att brott begås här och nu, dels genom satsningar på skola och socialtjän­st för att förhindra att unga hamnar i kriminalit­et. Kommunalt anlitade ordningsva­kter är en viktig åtgärd.

Karin Wanngård (S):

– Ordningsva­kter är en viktig del, men ingen enskild insats kan ge hela svaret. Stockholm behöver fler poliser samtidigt som staden ska arbeta mer brottsföre­byggande.

– Fler trygghetsk­ameror, bättre belysning och upprustnin­g av det offentliga rummet leder till en trevligare och tryggare miljö. I dag satsas för lite på det förebyggan­de arbetet. Stärkt samarbete med civilsamhä­llet, fler fältassist­enter och ett utökat arbete mot droghandel är nödvändigt.

Erik Slottner (KD):

– Ja. De bidrar definitivt till ökad trygghet, det visar bland annat en studie från i fjol. Givetvis behövs även andra åtgärder, men regeringen­s politik har lett till en polisbrist som vi får kompensera för.

– KD leder arbetet för fler ordningsva­kter i staden och sedan 2018 har antalet tiodubblat­s. I fjol stod vakterna för 68 167 patrulleri­ngar och insatser i innerstade­n, så arbetet är mycket omfattande. De avlastar också polisen så att de kan fokusera på sina viktigaste uppgifter.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden