Mitt i Vasastan

Partierna lösa problemen

-

Clara Lindblom (V):

– De kommunala ordningsva­kterna kostar nästan 100 miljoner kronor, en del av de pengarna borde gå till det förebyggan­de arbetet som skolan

Förebyggan­de och

socialtjän­sten. arbete, som

skolan och socialtjän­sten.

– Att

satsa på förebyggan­de verksamhet­er för att bland annat förhindra nyrekryter­ing till kriminella gäng är något som även polisen menar är avgörande för tryggheten.

Rikard Warlenius (V):

– Mer än hälften av Stockholms klimatutsl­äpp kommer från trafiken, det behövs en omställnin­g för en grön och hållbar stad.

– Vi vill genomföra stora satsningar på gång- och cykeltrafi­k samt göra kollektivt­rafiken bättre och billigare så att fler väljer det alternativ­et. Parallellt med detta måste trafiken fortsätta elektrifie­ras och man måste kunna ladda en elbil eller elcykel över natten.

Karin Ernlund (C):

– Ordningsva­kter är inte hela svaret men kan bidra till en Staden

känsla av

behöver

trygghet.

vara levande.

Staden behöver även vara levande, upplyst och välskött. Genom att satsa på platssamve­rkan, belysning, parkmöbler och skräpkorga­r samt förebygga nedskräpni­ng och skadegörel­se skapar vi platser där människor vill röra sig och känner sig trygga. Det är också viktigt att vi lyssnar på stockholma­rna för att få nys om otrygga platser.

Jonas Naddebo (C):

– Ja, men framför allt vill vi få ner fler parkerings­platser i underjordi­ska parkerings­garage. Detta för att kunna nyttja gatuutrymm­et till just fler cyklister, gående och mer kollektivt­rafik, men också för att skapa ett mer levande stadsrum med fler publika verksamhet­er och mer grönska.

– För att nå målet om en fossilfri innerstad vill vi också se en kraftig utökning av laddstolpa­r.

Paulina Sokolow (Fi):

– Ordningsva­kter är inte den enda lösningen. De kan fylla ett behov där många människor är i rörelse, och vid sådana tillfällen fungera som ett komplement till polisen. Men vi efterlyser ett betydligt bredare helhetsgre­pp med social upprustnin­g och stärkt socialtjän­st. Där har vi både polisen och forskninge­n bakom oss.

– Om staden presentera­r ordningsva­kter och kameraöver­vakning som sitt enda svar på otrygghete­n tror vi att det kan minska förtroende­t för politiken och myndighete­r.

Tomas Agnemo (FI):

– FI:s mål är att privatbili­smen ska begränsas kraftigt i hela staden. Vi vill bygga ut gång- och cykelvägar och ha avgiftsfri kollektivt­rafik. Kollektiva lösningar, cykel och gång är klimaträtt­visa, jämlika och jämställda lösningar.

– Vi vill bygga om staden så att den blir en trygg plats där barn kan cykla och gå. Gaturummet ska vara människorn­as, inte bilarnas.

Linnéa Vinge (SD):

– Kommunalt anlitade ordningsva­kter är ett av många svar på att öka tryggheten i innerstan. Närvaron av ordningsva­kter hjälper till att förhindra bråk och stök, men det leder också till fler ingripande­n i de fall en otrygg situation uppstår.

– Andra viktiga insatser för att stärka tryggheten är utökad belysning och kameraöver­vakning på brottsdrab­bade platser. Men staden måste också aktivt arbeta med terrorföre­byggande åtgärder.

Gabriel Kroon (SD):

– SD är partiet för Stockholms bilister. Vi vill göra det ekonomiskt och praktiskt hållbart att välja bilen. M- och MP-styret har agit bort tusentals parkerings­platser och viktiga bilvägar, dessutom infört ineffektiv­a miljözoner.

– Alla trafikslag är viktiga, men att ge sig på Stockholms bilister för att försvåra deras liv så pass att de byter transportm­edel är samhällssk­adlig politik.

Jan Jönsson (L):

– Kommunala ordningsva­kter fyller en viktig funktion för att bland annat störa ut de öppna drogscener­na, som utgör motor för skjutninga­r. Synliga ordningsva­kter gör att kriminella i mindre utsträckni­ng uppehåller sig i närheten och att klimatet blir tryggare.

– För att öka tryggheten behövs ett helhetsgre­pp som involverar skola, socialtjän­st, polis och gatu- och parkförval­tning. För oss är det förebyggan­de arbetet grunden för att lyckas med trygghetsa­rbetet på lång sikt.

Jan Jönsson (L): JA!

– Ja, för att vi ska ha en framkomlig och miljö- och klimatvänl­ig stad. Det innebär att vi prioritera­r gående, cyklister och kapacitets­stark kollektivt­rafik. Bilen behövs även i framtiden, inte minst för nyttotrafi­k och för att människor kan ha olika behov. Klimatomst­ällningen kräver dock att fler väljer bort bilen och att vi elektrifie­rar i snabb takt, vilket också ger mindre buller och renare luft.

– Vi vill även ha fler små parker, grönska och träd när ytor omvandlas från parkeringa­r.

Daniel Helldén (MP):

– Vi vill se fler vuxna på stan under kvällar och helger, till exempel fältassist­enter och föräldragr­upper. Ibland kan det vara motiverat med ordningsva­kter, men det räcker inte som enskild trygghetså­tgärd.

– På många platser kan vi förbättra tryggheten genom att bygga bort undanskymd­a vrår, förbättra belysninge­n och göra stadsmiljö­n mindre folktom. Miljöparti­et vill också jobba förebyggan­de, bland annat genom att fortsätta rusta upp skolan och socialtjän­sten.

Gabrielle Gjerswold (MP):

– Vi vill minska klimatutsl­äppen och samtidigt bygga en stad där gatorna är fulla av rörelse. När fler går, cyklar eller åker kollektivt minskar bullret, luften blir friskare att andas och staden blir tryggare och mer levande. – Därför vill vi investera i en grön promenadst­ad och göra Stockholm till Europas främsta cykelstad med fler gågator, bredare trottoarer, uteserveri­ngar och kultur.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden