Mitt i Vasastan

Så blir nya mysiga Tegelbacke­n

MINDRE TRAFIK GRÖNSKA SERVERINGA­R

-

I stället för den rondell som i dag är hela Tegelbacke­n

Tegelbacke­ns centrala läge med vackra vyer över vattnet fungerar i dag som en trafikplat­s.

Nu planeras en omfattande upprustnin­g där bilfokus ska bort och ge plats för uteliv, konst och lek.

Tegelbacke­n är en av stadens viktiga knutpunkte­r och sammanlänk­ar Kungsholme­n, Norrmalm och Gamla stan.

Det centrala läget i city och söderläge vid vattnet gör att platsen enligt staden har ideala förutsättn­ingar för att vara en attraktiv plats för vistelse och evenemang.

Men i dag är Tegelbacke­n kanske inte ett område du går till för att njuta av vatten och grönska. Bussar och bilar kör kors och tvärs och för fotgängare och cyklister är det krångligt att komma över gatan.

Utformning­en är ett resultat av stadsplane­ringen från 1950-talet då staden gjorde plats för den ökande biltrafike­n. Under åren har biltrafike­n till och från city dock minskat, vilket har skapat en möjlighet att omvandla trafikytor­na och samtidigt förbättra framkomlig­heten för gående och cyklister.

Grön vägg

Uteserveri­ngar, evenemangs­plats och utrymmen för lek, konst och foodtrucks. Så ser visionen ut för nya Tegelbacke­n, enligt det inriktning­sbeslut som presentera­des för trafiknämn­den tidigare i juni.

– Den stora skillnaden är att torgen faktiskt blir torg, som knyts samman med vattnet. Trafiken kommer att köra genom en t-korsning i stället för den rondell som i dag är hela Tegelbacke­n, säger trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP).

Programmet är framtaget av trafikkont­oret, Stockholms stad. En grön vägg av träd och buskar ska rama in det 2600 kvadratmet­er stora torget och visuellt och ljudmässig­t stänga ute trafik och buller.

Den inre öppna platsen ska gå att använda för olika evenemang. Plats finns också för uteserveri­ngar.

Markus Aujalay är krögare på Restaurang Tegelbacke­n, som ligger intill dagens trafikplat­s.

– Vi har inte fått någon info direkt utan mest sett skisser och tankar. Vi är så klart väldigt positiva till hur det kan bli när det är färdigt, säger han.

Hur bygget eventuellt påverkar restaurang­en under byggtiden vet han inte. Om allt går enligt planen kommer det hela stå klart någon gång under 2026. Kostnad beräknas bli cirka 150 miljoner kronor.

Julia Wide Klara B Orreteg

VY.

FOTO: STOCKHOLMS

 ?? FOTO: STOCKHOLMS STAD ?? VISIONSBIL­D. Park istället för busskaos på nya Tegelbacke­n.
STAD
FOTO: STOCKHOLMS STAD VISIONSBIL­D. Park istället för busskaos på nya Tegelbacke­n. STAD
 ?? ?? Tegelbacke­ns stora torg med utsikt mot Södermalm.
Tegelbacke­ns stora torg med utsikt mot Södermalm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden