Mitt i Vasastan

Java för både katter och människor

NAMNET FÖRVIRRAR. ”Många som går förbi misstar det för en whiskypub”

-

Många äldre herrar kommer in frågar var whiskyn är.

Java Whiskers är Stockholms enda kattkafé. Men det är inte bara för nöjes skull kaféet i Vasastan idkar verksamhet. Målet är att varje hemlös katt ska få en ny kärleksful­l ägare.

På Stockholms enda kattkafé, Java Whiskers i Vasastan, är personalen i full gång med att starta dagen. Sedan 2019 har besökare kunnat boka tid för en stund av kattsällsk­ap och kaffedrick­ande.

Under pandemiåre­n sjönk besöksanta­let kraftigt, men med restriktio­ner lyckades personalen hålla öppet.

– Det var många ensamma människor som kom som jag tror fann tröst i djuren. Vi som arbetar här hade ofta långa samtal med besökare som kände sig ensamma och oroliga. Många säger att det är som att komma till en oas här inne. Allt det jobbiga utanför försvinner för en stund, säger platschefe­n Amanda Sevelin.

Nu har besökarna börjat vallfärda till kaféet igen, både internatio­nella och svenska gäster.

– Det har verkligen kommit igång igen, nu i sommar har vi haft mycket bokningar. Många tyska och engelska turister besöker oss.

Misstar för pub

Den något dova inredninge­n har en tendens att misstas för en bar.

– Många som går förbi tror att det är en whiskypub. Det är faktiskt många äldre herrar som kommer in och frågar var whiskyn är. Sedan ser de alla katterna och vänder om.

Kaféet är inte bara ett ställe där man kan äta en mumsig kaka och klappa en fluffig kisse, målet är att de hemlösa katterna som bor här ska få chansen att adopteras av en ny ägare.

– Om man är intressera­d av att adoptera en av våra katter får man skicka en intressean­mälan och sedan komma på intervju för att vi ska se om personen är lämplig.

– Det är supervikti­gt för oss att katterna hamnar i bra och kärleksful­la hem.

De flesta av katterna som bor på kattkaféet och på andra jourhem runt om i Sverige har blivit övergivna av sina ägare. En del är också så kallade sommarkatt­er.

Djurens Rätt uppskattar att det finna cirka 150000 hemlösa katter i Sverige.

– Många tröttnar på sin katt, eller orkar inte ha ansvar längre och lämnar bort den. Det är väldigt sorgligt att se. Därför känns vårt jobb värdefullt, vi hoppas kunna hjälpa så många katter som möjligt att hitta nya hem där de är älskade, säger Amanda Sevelin.

Sedan öppningen av Java Whiskers har cirka 150 katter adopterats och fått nya permanenta hem.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ADOPTION. – De flesta av oss i personalen har faktiskt också adopterat en katt härifrån. Man blir väldigt fäst vid dem, säger Amanda Sevelin.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ADOPTION. – De flesta av oss i personalen har faktiskt också adopterat en katt härifrån. Man blir väldigt fäst vid dem, säger Amanda Sevelin.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? INTRESSE. Amanda Sevelin har alltid jobbat inom restaurang och kafé. Att få kombinera det med sin stora kärlek för katter är perfekt, berättar hon.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON INTRESSE. Amanda Sevelin har alltid jobbat inom restaurang och kafé. Att få kombinera det med sin stora kärlek för katter är perfekt, berättar hon.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SÖKER HEM. På Java Whiskers är det nu nio katter som letar efter nya kärleksful­la hem.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SÖKER HEM. På Java Whiskers är det nu nio katter som letar efter nya kärleksful­la hem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden