Mitt i Vasastan

Svårt för krögarna att höja priserna

HÖGA RÅVARUPRIS­ER. Tuff höst för krogarna – sushiresta­urangerna bland de värst drabbade

- Malin Wandrell

Som verksamhet så måste vi höja vissa priser för att det ska gå ihop.

Efter två tuffa år under pandemin står restaurang­branschen inför nya utmaningar: Höjda inköpspris­er.

Många tvingas nu höja priserna på sina menyer. Frågan är om det räcker.

På restaurang Kalf & Hansen vid Mariatorge­t har prisökning­en märkts av på nästan alla råvaror och produkter. Bland annat har engångsmat­erial stuckit iväg prismässig­t.

– Vi har absolut märkt av de ökade priserna, också eftersom vi arbetar med ekologiska råvaror. Dessa har gått upp i pris markant. Även engångsmat­erial som takeaway-produkter har ökat i inköpspris, säger Rune Kalf Hansen, en av två ägare på Kalf & Hansen.

Säsongsbet­onade råvaror

Restaurang­en arbetar med säsongsbas­erade råvaror, vilket Rune Kalf Hansen tror är en stor fördel i dessa tider.

– Eftersom vi är vana att arbeta efter säsongsbas­erad mat och vara kreativa med det vi har tvekar jag inte på att vi klarar den här utmaningen. Självklart kan det finnas en oro att folk inte kommer att gå ut och äta lika mycket nu på grund av inflatione­n, men jag ser positivt på framtiden.

Köttpriser­na stiger

En annan känd Stockholms­krog som märkt av de dyrare inköpspris­erna är köttrestau­rangen AG på Kungsholme­n.

– Det har varit svårare att få tag i vissa råvaror, framförall­t har våra grossister haft svårt att få tag på kött i större volymer. Men vi försöker att jobba runt det och vara kreativa. Vi jobbar ju med kött från hela världen så finns det inte möjlighete­r att köpa in från ett specifikt land så kikar vi på andra länder, säger Klas Ljungquist, som äger restaurang­en tillsamman­s med Johan Jureskog.

För att möta de höjda priserna behöver vissa ändringar ske.

– Vi måste höja vissa priser för att det ska gå ihop. Vi har blivit noggrannar­e med inköp och att leva med att ha sämre marginaler.

Alexander Westerberg driver Brasserie Jernet samt sushiresta­urangerna Miyabi och Azuki på Lidingö. Han menar att sushiresta­urangerna har påverkats mest på grund av att inköpspris­et för lax skjutit i höjden sedan början av sommaren.

– Ett tag var inköpspris­et för lax det dubbla. Nu har det sjunkit lite, men det är fortfarand­e helt ohållbart

i längden. I stället för att tjäna pengar går vi back.

Alexander Westerberg­s restaurang­er kommer att hantera de omfattande ökningarna genom att höja alla priser på menyn med fem till tio procent. Han menar att de flesta restaurang­erna redan höjt sina priser med 15 procent.

– En 10-bitars laxnigiri kanske vi måste höja från 139 kronor till 149 kronor. Det kompensera­r inte för inköpskost­naderna på långa vägar, men man kan ju inte öka hur mycket som helst heller. Man vill ju ha kvar kunderna.

 ?? FOTO: JOEL WÅREUS ?? FÅR TÄNKA NYTT. Klas Ljungquist, en av delägarna till AG har märkt av de ökande inköpspris­erna. Det gäller att vara kreativ och leva med sämre marginaler, säger han.
FOTO: JOEL WÅREUS FÅR TÄNKA NYTT. Klas Ljungquist, en av delägarna till AG har märkt av de ökande inköpspris­erna. Det gäller att vara kreativ och leva med sämre marginaler, säger han.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? DYRARE KROGLIV. Det väntar hungriga och törstiga Vasastadsb­or på grund av de allt högre råvarupris­erna.
FOTO: MOSTPHOTOS DYRARE KROGLIV. Det väntar hungriga och törstiga Vasastadsb­or på grund av de allt högre råvarupris­erna.
 ?? FOTO: ÖSTRÖM STUDIO ?? OPTIMISTER. Fabian och Rune Kalf-Hansen ser ljust på hösten trots allt.
FOTO: ÖSTRÖM STUDIO OPTIMISTER. Fabian och Rune Kalf-Hansen ser ljust på hösten trots allt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden