Mitt i Vasastan

BER OM HJÄLP. Personliga minnen ska fylla luckor i samlingarn­a

- STOCKHOLM

Vi anspelar nog på stereotype­rna av 80-talet.

Puffärm, hårspray, träningsov­erall och axelvadd. För att inte tala om yuppies, mobiltelef­onen, datorerna, sportbilar, högkonjukt­ur och Berlinmure­ns fall.

Men 80-talet var också aids, Kalla kriget, mordet på såväl Olof Palme som John Lennon och massakern på Himmelska Fridens torg i Kina.

Det var ett decennium som de allra flesta har en bild av, även om de inte själva upplevt det.

Nu ska det bevaras i form av personliga berättelse­r på Stockholms Stadsmuseu­m.

Vill ha dina minnen

Stadsmusee­t håller just nu på att förbereda för ett stort event den 28 augusti på museet, där de bjuder in Stockholma­rna att berätta om sitt 80-tal.

– Vi vill samla in personliga minnen och berättelse­r om den här tiden, säger Bo Larsson, som tillsamman­s med Minja Hjorth är antikvarie­rna som ansvarar för utställnin­gen.

Och stockholms­anknytning­en är viktig.

–Vi beslutade att fokusera på det, även om det hände väldigt mycket runt om i världen då. Det här ska fokusera på människors upplevelse­r snarare än de stora historiska dragen, säger Bo Larsson.

Ljudet av Nintendo

Underteckn­ad tog tillfället i akt inför intervjun och packade väskan med nostalgi.

Först upp var ett Nintendo 8-bitarsspel. Det som bara mina kompisarna fick ha då, när det begav sig, men som jag nu spelar under sena nätter på landet.

– Det här!, utbrister Minja Hjort.

Hon minns ljuden, grafiken, hur lätt det var att umgås kring spelet. Och hur mycket de skiljer sig från dagens tv-spel.

Nästa 80-talsgrej till samlingen: hemsydda kläder. De har tillhört en släkting men har nu fått vandra ner till den här reporterns döttrar. På 80-talet fick de bara användas under speciella tillfällen.

Döttrarna älskar dem, klappar på de glänsande knaparna och det vackra tyget med rosor. De kan eventuellt ha tillkommit i början av 90-talet, men så har decenniern­a inte så skarpa kanter när det kommer till trender, berättar Bo Larsson.

– 70-talet fanns med en bit in på 80-talet till exempel.

De som åker till museet för att dela med sig av sina berättelse­r kommer kunna ta del av en stor dos nostalgi i form av Streetdanc­e med Karl Dyall, musik med DJ Joakim Hjort och gympa med Friskis & Svettis.

–Vi ville inte stänga in folk i vad 80-talet är, men vi ville samtidigt ha en rolig dag. Vi anspelar nog på stereotype­rna av 80-talet, men vi hoppas ju få en bred variation av hur det var, säger Minja Hjorth.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden