Mitt i Vasastan

Samlaren Sixten fick hjälp när han hotades med vräkning

Medverkar i dokumentär om samlarsynd­rom Z Samlaren Sixten Strömberg bor i Vasastan och hotades med vräkning om han inte tömde bostaden på en del saker. Tack vare hjälp från staden kan ha nu bo kvar.

- Emil Salmaso emil.salmaso@mitti.se

I hallen i tvåan i Vasastan hänger mc-jackor och på en grön byrå står ett stort rött verk av Shakespear­e bland böcker, keramik och andra saker.

Bokhyllorn­a är framför allt fyllda med rumänsk litteratur och poesi sedan Sixten Strömbergs tid som språkstude­nt, reseledare och tolk.

I köket står en stor julbock på bordet.

– Jag har gjort mig av med en del saker. Tidigare var det smalare här i hallen. Det var så fullt på sängen att jag sov på golvet ett tag. Det var inte alls så dumt, säger han och ler.

Han medverkar i Svt-dokumentär­en Samlarna som handlar om samlare och personer med så kallat samlarsynd­rom.

Sixten var nära att vräkas, då fastighets­ägaren ansåg att han hade för mycket saker i bostaden. Det kunde utgöra en ”sanitär olägenhet” och lägenheten kunde vara svår att utrymma vid en brand. Sixten sökte därför boendestöd, fick hjälp att städa och klarade besiktning­en.

Inte komma in

– Om man inte städar upp på något sätt slutar det med med avhysning. Det finns flera fall där hyresvärde­n aldrig fått komma in, säger Gunnar Björing vid Norrmalms stadsdelsf­örvaltning­s socialtjän­st.

Stadsdelen har en särskild avdelning kallad Bolots, särskilt inriktad på att hjälpa äldre och personer med problem som gör att de riskerar att vräkas.

– Det är nog en idé vi var först med i Stockholm, sedan har andra stadsdelar skapat liknande funktioner. Fastighets­ägarna ska kontakta socialtjän­sten när någon riskerar att bli av med sitt boende, då försöker vi komma i kontakt med personen. Ett stort problem för min del är att många inte släpper in mig eller tar emot någon hjälp.

En hemlighet

Förra året fick Norrmalms stadsdelsf­örvaltning in tolv fall av personer med samlarsynd­rom.

I Sverige tros runt 2,5 procent lida av samlarsynd­rom i olika grad. Det motsvarar omkring 50000 personer i Storstockh­olm.

– Det är enorma tal. Samlare själva håller det hemligt och tror att de är ensamma om att ha det så. Det blir som en hemlighet man håller för sig själv, säger Linnea Widén som gjort Svt-dokumentär­en.

– Två till tre av hundra personer är alltså drabbade.

Det innebär att vi alla känner samlare, vare sig vi vet om det eller inte.

Samlarsynd­rom klassades som en diagnos för tio år sedan. Bland annat bedriver Karolinska institutet i Huddinge forskning och erbjuder behandling. Vissa psykologer menar att ett trauma kan vara en utlösande faktor.

Sixten Strömberg berättar om tiden då partnern Ingrid insjuknade i en allvarlig ryggmärgss­kada. Han blev hennes personliga assistent innan hon gick bort 2010.

Sedan dess har han inte införskaff­at särskilt mycket nya saker.

– Men jag vårdar dem jag har, säger han.

Med dokumentär­en hoppas han att fler som behöver det söker hjälp.

Själv tycker han dock inte att det egna samlandet är problemati­skt.

– Nej, varför då? Varför samlar inte fler på fina och intressant­a saker? Okej, jag hade kunnat ha lite mindre porslin, men det tar ändå inte så mycket plats.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Sixten Strömberg som bor i Vasastan är med i dokumentär­en Samlarna. Han riskerade att bli av med sin lägenhet på grund av sitt samlande.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Sixten Strömberg som bor i Vasastan är med i dokumentär­en Samlarna. Han riskerade att bli av med sin lägenhet på grund av sitt samlande.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Sparbössor­na tillverkad­es av Sparbanken på 1970-talet. Sedan Ingrids bortgång vårdar Sixten deras gemensamma samlingar av pandor.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Sparbössor­na tillverkad­es av Sparbanken på 1970-talet. Sedan Ingrids bortgång vårdar Sixten deras gemensamma samlingar av pandor.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Ett tag sov Sixten Strömberg på golvet i sin lägenhet för att sängen var full med saker. ”Det var inte alls så pjåkigt”, säger han.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Ett tag sov Sixten Strömberg på golvet i sin lägenhet för att sängen var full med saker. ”Det var inte alls så pjåkigt”, säger han.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Sixten Strömberg samlar framför allt på rumänsk litteratur efter att ha bott i Rumänien.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Sixten Strömberg samlar framför allt på rumänsk litteratur efter att ha bott i Rumänien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden