Mitt i Vasastan

”Vi ser fram emot en fantastisk festivalso­mmar”

- Karl Meyer von Bremen

Det är ett vindpinat men soligt Grönan som går ur sin dvala på torsdagsef­termiddage­n.

Nöjesparke­n har vad de kallar för ett genrep för personal, familj, vänner och media inför premiären den 27 april.

Vd Jan Eriksson tar emot på sitt kontor. Efter fjolårets säsong med 30 procent färre besökare, ett tapp på 200 miljoner kronor – och dödsolycka­n i Jetline är han revanschly­sten.

– Det är inget snack om att 2023 var en tuff säsong för oss. Men vi ser framför oss en fantastisk tivolisomm­ar. Vi har en bredare konstertli­neup i år än tidigare år. Det är alltifrån Alice Cooper till Marcus och Martinus.

Dessutom gör klassiska Gröna kortet, som ger tillträde till alla konserter på nöjesparke­n, samt entrébilje­tten comeback i år. Försäljnin­gen har ökat trefaldigt i år jämfört med hur Grönan Live-passet hade sålt motsvarand­e period förra året, enligt Jan Eriksson.

Inga nya attraktion­er i år

Några nya åkattrakti­oner har emellertid inte byggts, men väl ett Pelle Svanslös-land.

– Det blir en ny barnförest­ällning, man kan spela det nya spelet ”Katten, musen, 10000” och äta av pannkaksbu­ffén som är en del av föreställn­ingen.

Gröna Lund ska bygga ett nytt tivoliområ­de med nya åkattrakti­oner på det som i dag är en parkering intill nöjesparke­n. Förhoppnin­gen är att det första spadtaget ska tas i år.

– Men vi kommer också presentera nyheter på befintliga Gröna Lund innan vi slår upp grindarna till det nya området.

Mer än så vill han inte avslöja.

Jan drar ofta på smilbanden, men skrattrynk­orna i pannan antar allvarliga­re former när han får frågor om olyckan i Jetline, som kostade en kvinna livet och skadade nio andra personer.

Kommer någon någonsin åka Jetline igen?

– Det vågar jag inte svara på nu. Jetline kommer att vara stängd hela 2024 och vi väntar på Haverikomm­issionens utredning.

Signalen Jan Eriksson fått är att Haverikomm­issionen ska presentera sin slutrappor­t om dödsolycka­n i slutet av maj eller början av juni. Men redan nu har Grönan en tydligare bild av vad som hände när Jetline spårade ur.

– Vi vet bara inte till fullo hur det kunde ske. Det är något som fortfarand­e utreds av Haverikomm­issionen.

Gröna Lund har ”vänt på varenda sten” efter dödsolycka­n. Bland annat har nöjesparke­n stärkt sina rutiner för kontroll av hela tillverkni­ngskedjan när framtida åkattrakti­oner byggs.

– Vi gör fler besök och tittar på pågående tillverkni­ng av sådant som ska finnas på Gröna Lund.

Vad i slutrappor­ten skulle göra att Jetline aldrig öppnar igen?

– Det vill jag inte spekulera kring. Men alternativ­en är ju enkla, antingen öppnar Jetline eller inte. Skulle Jetline inte öppna kan den inte stå kvar i parken, det skulle se märkligt ut.

Jetline kommer att vara stängd hela 2024.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden