Veckans NU!

SÅ GICK DET EFTER # METOO

Ett år har gått sedan den revolution­erande hashtaggen # Metoo dök upp i sociala medier- flöden runt hela världen, och det var i Hollywood allting star tade. Men vad har egentligen hänt efter anklagelse­rna?

- AV: STI NA DAHLGREN, ERI KA S VENSSON FOTO: I BL, STELL A PI CTURES

Allt började i oktober 2017. Anklagelse­rna mot filmproduc­enten Harvey Weinstein, 66, blev startskott­et för hela Metoo- rörelsen och det som skulle få tusentals kvinnor att berätta sina historier, efter att skådisen Alyssa Milano, 45, uppmuntrat alla kvinnor som någon gång hade blivit utsatt för sexuella trakasseri­er eller övergrepp att använda sig av hashtaggen # Metoo. Det ledde till att ett 80tal kvinnor anklagade filmmogule­n för olika former av sexuella övergrepp och trakasseri­er. Bland dem fanns stjärnor som Uma Thurman, Gwyneth Palthrow, Angelina Jolie och Salma Hayek. Skådisen Rose Mcgowan, 45, var en av upphovskvi­nnorna till rörelsen när hon i tidningen The New York times anklagade Harvey för att ha våldtagit henne. Harvey nekade till samtliga brott men sparkades till slut från sitt egna bolag The Weinstein Company, som han 2005 hade grundat tillsamman­s med sin bror. Efter # Metoo- rörelsen gick bolaget i konkurs.

SLÄPPTES MOT BORGEN

Endast två av fallen ledde till åtal. Det ena var en anonym kvinna som åtalade Weinstein för våldtäkt. Den andra var skådespele­rskan Lucia Evans, 36, som berättade om hur filmmogule­n tvingade henne att utföra oralsex.

– Jag sa, om och om igen: ” Jag vill inte göra detta, stopp, sluta”. Han är en stor kille. Han övermannad­e mig. Jag bara gav upp, sa hon i tidningen The New Yorker.

Harveys försvarare Benjamin Brafman hävdade att hans klient var oskyldig.

– Vi kommer snart att formellt ansöka om att åtalet avvisas. Om fallet faktiskt går till domstol väntar vi oss att herr Weinstein frikänns, skrev han i ett uttalande.

Producente­n släpptes senare mot borgen på nästan tio miljoner kronor, men fick lämna in sitt pass samt gå med på att ha fotboja på sig, skriver den brittiska nyhetskana­len BBC. Bara dagar senare åtalades han återigen, och under de senaste månaderna har flera kvinnor fortsatt att anklaga honom för sexuella övergrepp och trakasseri­er. Weinstein har friats från samtliga anklagelse­r.

Enligt uppgifter till tidningen The New York times ska Weinstein ha genomgått en behandling för sexmissbru­kare på ett hem i Arizona, USA. Han ska även ha gått i terapi för att lära sig att hantera sina aggression­sproblem.

ANKLAGAD AV 60 KVINNOR

Över 60 kvinnor har anklagat Bill Cosby, 81, för sexuella övergrepp, de tidigaste fallen redan på 60- talet. Bland annat ska han ha drogat flera av offren för att sedan ha sex med dem. Han ska även ha betalat dem för deras tystnad efter övergreppe­n. Det som skiljer Bill Cosby från de andra anklagade männen i # Metoo är att flera av händelsern­a uppmärk-

” Han tvingade henne till oralsex!”

sammades redan innan rörelsen satte igång. Men revolution­en som följde efter hashtaggen gjorde att allt fler kvinnor vågade träda fram och berätta vad Bill utsatt dem för. Innan rörelsen hade han stöttats av flera stora namn, bland annat skådespela­ren Whoopi Goldberg, 62. Hon drog senare tillbaka sitt stöd.

” KROSSADE HENNES ANDE”

I april tidigare i år föll domen. Juryn fann honom skyldig till att ha drogat och sexuellt utnyttjat Andrea Constand tre gånger under 2004 och han fälldes på alla åtalspunkt­er.

– Mr. Cosby, du tog hennes vackra, hälsosamma, unga ande och krossade den, sa domaren till skådespela­ren enligt sajten TMZ.

Han blev satt i husarrest med fotboja i väntan på att få sitt straff. I september stod det klart att skådespela­ren skulle komma att avtjäna mellan tre och tio år i fängelse. Enligt juryn klassas han som ” sexuellt våldsam” och hans namn kommer att finnas i ett register som skickas ut till grannar och skolor i området. Dessutom kommer han tvingas gå i rådgivning resten av sitt liv och varje kvartal rapportera in detta till amerikansk­a myndighete­r.

STÖTTADE RÖRELSEN

På Golden globe- galan tidigare i år bar han en pin för att stötta # Metoo- rörelsen. Bara dagar senare publicerad­e tidningen Los Angeles times en artikel där fem kvinnor anklagade skådespela­ren James Franco, 40, för sexuella övergrepp. Han ska bland annat ha försökt tvinga skådespele­rskan Violet Paley att utföra oralsex på honom, och ha pressat en annan ung skådespele­rska att vara helt naken under en filminspel­ning. En månad efter anklagelse­rna försvarade han sig i tv- programmet ” Late night with Seth Meyers”.

– Det finns människor som behöver höras. Jag har min egen sida av den här historien, men jag tror tillräckli­gt på dessa människor som har varit underrepre­senterade i att få ut sina historier för att jag ska hålla tillbaka saker som jag kan säga, bara för att jag tror på det så mycket. Så om jag måste ta en smäll eftersom att jag inte aktivt kommer att försöka motbevisa saker, då tar jag den, för jag tror på det så mycket, sa Franco då.

Tidningen Vanity Fair plockade bort honom från sitt omslag och han fick ingen nominering till Oscarsgala­n trots att han var förhandsfa­vorit. Många spekulerad­e i om det var anklagelse­rna som gjorde att han förlorade sin nominering. Franco drog sig undan offentligh­etens ljus och hoppade över flera stora galor och prisutdeln­ingar. Enligt källor i tidningen People ska han ha mått riktigt dåligt.

ANTASTADES PÅ FEST

I” American beauty”, från 1999, spelar Kevin Spacey, 59, sliskiga tonårspapp­an Lester Burnham som förälskar sig och förför sin tonårsdott­ers bästa vän. Men under # Metoo- revolution­en anklagades skådisen för liknande övertramp även i verklighet­en. Anthony Rapp, 46, känd från bland annat tv- serien ” Star trek: Discovery”, avslöjade att Kevin antastade honom som 14- åring. Händelsen ska ha skett 1986, när Kevin var 26. Anthony var hembju-

” Stjärnan dömdes till fängelse”

den till Kevin på fest. När de två var ensamma kvar lyfte Kevin upp Anthony och la honom på en säng.

– Jag försökte inte ta mig loss direkt, för jag tänkte: ” Vad händer?”. Och då lägger han sig på mig, berättar Anthony för sajten Buzzfeed.

FÖRLORADE STORROLLEN

Anthony lyckades ta sig loss och lämnade huset skräckslag­en. Kevin menade att han inte minns den specifika händelsen, men att han ändå bad om ursäkt. I samma veva tog han bladet från munnen och kom ut som homosexuel­l.

– Jag väljer nu att leva som en homosexuel­l man. Jag vill ta itu med det här på ett ärligt och öppet sätt och det börjar med att jag utvärderar mitt eget beteende, skrev han på Twitter.

Totalt åtta personer anklagade Kevin för övergrepp som ska ha skett under flera års tid. Senast under inspelning­arna av succéserie­n ” House of cards”.

– Jag tvivlar inte en sekund på att hans vidriga beteende var en rutin för honom och heller inte på att jag inte är ensam med mina upplevelse­r med honom. Han utnyttjade sin position och makt, berättar en kollega för tv- kanalen CNN.

Anklagelse­rna ledde till att han både sparkades från storserien, och bara veckor innan premiären av filmen ” All the money in the world” berättade regissören Ridley Scott att alla Kevins scener skulle spelas om, nu med Christoffe­r Plummer, 88, i rollen. Plummer Oscars nominerade­s sed anför sin insats.

Rörelsen har sannerlige­n varit något av en revolution, och hjälpt många modiga kvinnor världen över att för första gången våga prata ut om sina upplevelse­r. Förhoppnin­gsvis leder det också till en kraftig minskning av sexuella övergrepp. För hur svårt ska det egentligen vara att hålla sina fingrar i styr?

” Han kom ut som homosexuel­l efter övergreppe­n”

 ??  ?? Anklagelse­rna mot Harvey Weinstein blev startskott­et för # Metoo- rörelsen.
Anklagelse­rna mot Harvey Weinstein blev startskott­et för # Metoo- rörelsen.
 ??  ??
 ??  ?? Flera stora stjärnor har anklagat Harvey för övertramp, däribland Gwyneth Paltrow. ” Förhäxad”- stjärnan Alyssa Milano var den som började sprida hashtaggen # Metoo på sociala medier.
Flera stora stjärnor har anklagat Harvey för övertramp, däribland Gwyneth Paltrow. ” Förhäxad”- stjärnan Alyssa Milano var den som började sprida hashtaggen # Metoo på sociala medier.
 ??  ?? Skådisen Rose Mcgowen var en av de första att prata ut om Weinsteins övergrepp, då hon berättade att han våldtagit henne.
Skådisen Rose Mcgowen var en av de första att prata ut om Weinsteins övergrepp, då hon berättade att han våldtagit henne.
 ??  ??
 ??  ?? Bill Cosby blev dömd till mellan tre och tio års fängelse.
Bill Cosby blev dömd till mellan tre och tio års fängelse.
 ??  ?? ” Våldtäktsm­an” skrev någon på Cosbys stjärna på Walk of fame i Hollywood under # Metoo- rörelsen. Andrea Constand ( till vänster) är en av totalt 60 personer som har anklagat Cosby för övergrepp.
” Våldtäktsm­an” skrev någon på Cosbys stjärna på Walk of fame i Hollywood under # Metoo- rörelsen. Andrea Constand ( till vänster) är en av totalt 60 personer som har anklagat Cosby för övergrepp.
 ??  ?? Hans namn kommer att finnas i ett register som skickas ut till grannar och skolor där han bor.
Hans namn kommer att finnas i ett register som skickas ut till grannar och skolor där han bor.
 ??  ??
 ??  ?? Under Golden globe- galan bar James Franco en pin med texten ” Time's up”, för att visa sitt stöd till utsatta kvinnor. Men det var innan han själv blev anklagad...
Under Golden globe- galan bar James Franco en pin med texten ” Time's up”, för att visa sitt stöd till utsatta kvinnor. Men det var innan han själv blev anklagad...
 ??  ?? Skådisen Violet Paleys historia förstörde för James förutspådd­a succéår.
Skådisen Violet Paleys historia förstörde för James förutspådd­a succéår.
 ??  ?? Anklagelse­rna ledde till att Kevin förlorade sin storroll i serien ” House of cards”.
Anklagelse­rna ledde till att Kevin förlorade sin storroll i serien ” House of cards”.
 ??  ?? Skådisen Anthony Rapp var en av totalt åtta personer som anklagade Kevin Spacey för övergrepp.
Skådisen Anthony Rapp var en av totalt åtta personer som anklagade Kevin Spacey för övergrepp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden