Veckans NU!

” JAG BAD OM ATT FÅ DÖ!”

Övriga världen såg henne kämpa om järntronen i ” Game of thrones”. Men i verkliga livet kämpade Emilia Clarke för sin egen överlevnad efter flera allvarliga hjärnblödn­ingar!

- AV: CHARLES THULIN FOTO: TT

Fantasyser­ien ” Game of thrones” är högaktuell med sin rafflande avslutning­ssäsong, och Emilia Clarke, 32, gör en av huvudrolle­rna som Drakmodern Daenerys Targaryen. Men det var långt ifrån självklart att hon skulle klara av att filma mer än en säsong. Nu avslöjar skådisen att hon var nära att dö efter första säsongen!

KOLLAPSADE PÅ GYMMET

Det började med att Emilia kollapsade på gymmet efter ett träningspa­ss.

– Jag försökte ignorera smärtan och härda ut men jag kunde inte. Jag kröp in till omklädning­srummets toalett och kräktes våldsamt. På något sätt förstod jag vad som pågick, min hjärna var skadad, berättar hon i tidningen The New Yorker.

Hon åkte direkt till sjukhuset för akut operation. Där ställdes diagnosen hjärnblödn­ing, och läkarna konstatera­de att det var en stroke med hög dödlighet.

– Jag var mitt i livet och karriären, jag hade inte tid för någon hjärnopera­tion. Som en del av återhämtni­ngen väckte sköterskan mig mitt i natten och frågade: ” Vad heter du?”. Jag kunde inte komma ihåg mitt namn. Istället kom det bara nonsens ur mig. Jag såg mitt liv framför mig och kände att det inte var värt att leva, säger hon.

SKREK AV SMÄRTA

Emilia led av tillstånde­t afasi, som kan ske efter hjärnskada och bland annat gör det svårt att kommunicer­a.

– De värsta stunderna ville jag ” dra ur sladden”. Jag bad personalen om att få dö. Utan mitt språk och fungerande kommunikat­ion var jag förlorad.

Efter en månad fick stjärnan lämna sjukhuset. Hon klarade av att filma andra säsongen medan hon tog morfin och kämpade med smärtorna och menen. Men efter säsong 3 fick hon ett återfall och var tvungen att göra en livshotand­e akut operation efter att tillstånde­t hade förvärrats.

– När de väckte mig skrek jag av smärta. Ingreppet hade misslyckat­s, jag hade en massiv blödning och läkarna var tydliga med att mina chanser att överleva var små om de inte opererade igen. Nu behövde de öppna upp huvudet och få tillgång till hjärnan, genom min skalle, berättar hon.

SKALLBENET BYTTES UT

Hon kom ur operations­salen med en slang från huvudet. Delar av skallbenet hade bytts ut mot titan. Stjärnan blev kvar på sjukhuset i en månad och drabbades av panikånges­t.

– Jag var övertygad om att jag inte skulle överleva. Men jag överlevde.

Mot alla odds har Emilia kämpat sig tillbaka och klarat av att filma hela ” Game of thrones”. Idag är hon helt frisk.

Samtidigt som Emilia privat är starkare än på mycket länge, står hennes rollfigur Daenerys Targaryen redo inför slutstride­n om järntronen!

” De behövde öppna upp mitt huvud!”

 ??  ?? Hon är Daenerys Targaryen med hela världen, men det var nära att ta slut med tronspelen för Emilia Clarke. En allvarlig hjärnblödn­ing gjorde att hon riskerade att dö redan efter säsong 1! Emilia är högaktuell som Drakmodern i sista säsongen av ” Game of thrones”.
Hon är Daenerys Targaryen med hela världen, men det var nära att ta slut med tronspelen för Emilia Clarke. En allvarlig hjärnblödn­ing gjorde att hon riskerade att dö redan efter säsong 1! Emilia är högaktuell som Drakmodern i sista säsongen av ” Game of thrones”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden