Veckans NU!

MILEY CYRUS – EN BARNSTJÄRN­AS REVOLT

Miley Cyrus är en av Disney Channels största stjärnor någonsin men är också den som har gått längst för att tvätta bort den oskyldiga barnstjärn­e-stämpeln.

- AV: ERIKA SVENSSON FOTO: TT

1992 var ett stort år för country-sångaren Billy Ray Cyrus, 58. Det var då han släppte sin monsterhit ”Achy breaky heart” och fick inte bara ett, utan två barn med två olika kvinnor som han i hemlighet dejtade samtidigt! Sonen Christophe­r föddes i april och växte upp med sin mamma Kristina Luckey. I November samma år blev Billy Ray också pappa till Destiny Hope Cyrus, vars mamma Leticia ”Tish”, 53, han än idag är gift med. Och det är Destiny Hope, mer känd som Miley Cyrus, den här historien kommer att handla om.

VÄGRADE SEX INNAN ÄKTENSKAP

Destiny fick sitt smeknamn ”Smiley” eftersom hon var en så glad bebis och tids nog försvann s:et och Miley blev namnet som stannade. Hon växte upp i ett musikalisk­t hem i country-meckat Tennessee, men hon nöjde sig inte med att bara stå på scenen och sjunga. Hon ville också skådespela och när hon som 13-åring landade en huvudroll i en av Disney Channels första storsatsni­ngar ”Hannah Montana” flyttade hela familjen till Los Angeles. Även hennes pappa Billy Ray fick en roll i serien, och tur var kanske det för få hade nog kunnat räkna ut vilken braksuccé barnprogra­mmet skulle bli. Över en natt blev Miley barnstjärn­a och tonårsidol och hyllades både för sin skådisinsa­ts och för sin unika sångröst. Serien ledde till flera framgångsr­ika album och blev också en långfilm. Privat började hon dejta en annan Disney-stjärna, Nick Jonas, idag 27, och de unga stjärnorna höjde sin helylle-image till skyarna genom att bära kyskhetsri­ngar, ett bevis på att de tänkte vänta med sex till äktenskape­t. Men Disney ställde också enorma krav på unga Miley, som likt andra tonåringar börjat söka sin egen identitet. I Disney-fabriken fanns dock bara utrymme för en identitet: den oskuldsful­la och söta duktiga flickan. Ju äldre hon blev desto svårare blev det för Miley att anpassa sig till mallen och det var också den pressen som skulle leda till en av de mest omtalade revolterna i modern kändishist­oria.

– Från att jag var 11 fick jag höra att: ”Du är popstjärna! Du måste vara blond och ha långt hår och bära glitter”. Men egentligen var jag en skör liten flicka som spelade en 16-åring med peruk och mängder av smink. Det var som en skönhetstä­vling för barn, sa hon till sajten The Wrap 2014.

DROG-VIDEON SPREDS

2010 fick den då 18-åriga Miley en filmroll utanför Disney-fabriken. I ”The Last song” spelade hon och Liam Hemsworth, idag 30, kärlekspar och ljuva känslor uppstod också bakom kameran. Samtidigt släppte Miley ett nytt album under eget namn, ”Can’t be tamed”, som var mer dansant än hennes tidigare barnpopalb­um. De vuxnare texterna väckte ramaskri hos den unga publiken och deras föräldrar, vilket ledde till att singeln ”Who owns my heart” till en början endast släpptes i Europa. I samma veva spreds videoklipp där 18-åringen syntes röka salvia ur en bong, något som verkligen krossade hennes

”Mamma fick mig att börja knarka!”

Disney-image.

– Jag är inte perfekt. Jag gjorde ett misstag och jag är besviken på mig själv för att jag gjort mina fans besvikna, sa hon i Marie Claire magazine efteråt.

2011 gjorde Miley sin sista inspelning­sdag som Hannah Montana och kärleksresan med Liam fortsatte. 2012 förlovade de sig, när Miley endast var 19. Men lyckan blev kortvarig och ett år senare gick de skilda vägar. Samtidigt som Liam försvann ur hennes liv såg Miley också till att radera alla spår av sitt forna barnstjärne-jag.

JUCKADE & KNARKADE PÅ SCEN

Efter uppbrottet ändrade sångerskan sin image helt och de långa lockarna byttes mot en kortklippt pixie-frisyr. De docksöta klänningarna fick se sig förvisade till förmån för mer avklädda och utstickand­e kläder och kroppen täcktes av tatueringa­r. Några månader efter uppbrottet släpptes Mileys album ”Bangerz” och redan första singeln ”We can't stop” blev enormt omtalad. I den sjunger Miley om droger och fest och föräldrar till hennes gamla Hannah Montana-fans satte kaffet i fel strupe när de såg henne jucka utmanande i musikvideo­n. Nästa singel ”Wrecking ball” blev en minst lika stor snackis tack vare den avklädda musikvideo­n, där sångerskan slickar på en hammare och gungar naken på en rivningsku­la. Samma år skapade Miley ramaskri på MTV Video music awards när hon uppträdde med sångaren Robin Thicke, 43. Den tidigare barnidolen stod på scenen och juckade och skakade sin rumpa mot sångaren, och när hon skulle ta emot ett pris på European music awards valde hon att tända en joint på scenen, till publikens ilska. Sekvensen klipptes bort från sändningen i USA.

Kärleken till droger var något hon skulle fortsätta visa offentligt.

– Cannabis är den bästa drogen på jorden. Jag gillar verkligen inte kokain. Det är äckligt och mörkt, sa hon i Rolling Stone magazine samma år.

LANDSFÖRVI­SAD EFTER RASISM

Om Mileys önskan var att döda bilden av sig själv som en oskyldig Disney-produkt så lyckades hon väl. Hennes provoceran­de scenshower där hon poserade med jättedildos och uppblåsbara sexdockor gjorde att hon blev portad från Dominikans­ka republiken, och en bild på när hon drar i sina ögon så de ser sneda ut har också gjort henne landsförvisad från Kina, då landets regering ansåg tilltaget rasistiskt. ”Bangerz”-turnén följdes av vilda festnätter ihop med nya kärleken, Victoria’s secret-modellen Stella Maxwell, och Miley stämplades som en riktig skandalmak­are som Disney inte ens ville ta i med tång längre. Trots, eller kanske tack vare, kontrovers­erna blev ”Bangerz” en kommersiel­l megasuccé.

”MAMMA KOMMER DÖDA MIG”

När förhållandet med Stella tog slut hittade Miley och Liam till mångas förvåning tillbaka till varandra. Hennes tidigare vilda leverne byttes mot en lugnare tillvaro ihop med Liam

”Poserade med jättedildo!”

och deras många djur i Malibu. Hon slutade också med drogerna, men kärleken till knarket var för starkt och 2018 avslöjade sångerskan att hon börjat röka på igen – tack vare sin mamma!

– Min mamma har fått mig att börja med marijuana igen. Hon kommer att döda mig för att jag säger det här, men ja, min mamma röker en hel del, säger sångerskan i The Sun.

Under enkla och hemliga förhålland­en gifte sig Miley och Liam på sin gård i Tennessee julen 2018.

– Det här är förmodlige­n vår miljonte kyss, skrev Miley på Instagram och delade en kyssbild med sin nyblivne make.

SKILDA EFTER ÅTTA MÅNADER

Men inte heller den här gången höll relationen. Åtta månader senare spreds bilder i skvallerpr­essen där Miley syntes hångla med ”The Hills”-stjärnan Kaitlynn Carter, 31, på en båt i Italien! Otrohetsry­ktet var genast igång men snart gick Miley och Liams presskonta­kter ut och bekräftade att stjärnorna skilt sig. Att Miley så snabbt gick vidare gillades inte av exmaken eller hans familj.

– Liam är förkrossad och hans familj kan inte förstå hur hon kan visa upp sig så här för hela världen att se. De tycker att hon är en

skamfläck, säger en källa nära familjen till sajten Radar Online.

Redan två månader innan skilsmässa­n flaggade sångerskan för att hon saknade något i äktenskape­t.

– Jag tror att det är förvirrand­e för folk att jag är gift. Men mitt förhålland­e är unikt. Jag är i en heterosexu­ell relation, men jag är fortfarand­e sexuellt attraherad av kvinnor, sa hon i amerikansk­a Elle.

DISSADE EXMAKEN

Snart tog också förhålland­et med Kaitlynn slut och även denna gång gick Miley raskt vidare. Sedan i höstas dejtar hon australisk­e sångaren Cody Simpson, 23, och också den relationen har väckt reaktioner tack vare hennes hårda jämförelse av Cody och exmaken.

– Jag trodde alltid att jag behövde bli lesbisk eftersom alla killar är onda men det är inte sant. Det finns bra människor därute som råkar ha kuk. Jag har bara träffat en, och han är med i den här videon, sa hon i vintras i en Instagram-video ihop med Cody.

Sedan hon bröt med Disney och barnstjärn­e-stämpeln har Miley fortsatt att gå sin egen väg vare sig det gäller musikalisk­t eller i kärleksliv­et. Och det är något vi hoppas hon ska fortsätta med en bra tid framöver!

”Hon är en skamfläck!”

 ??  ?? Idag är Miley Cyrus en av världens största popstjärno­r, lika omtalad för sin musik som för sina scenshower. Men allting började i en oskyldig barnserie på Disney Channel.
Idag är Miley Cyrus en av världens största popstjärno­r, lika omtalad för sin musik som för sina scenshower. Men allting började i en oskyldig barnserie på Disney Channel.
 ??  ?? Miley kom till efter pappa Billy Ray Cyrus otrohet! Över en natt blev Miley världens största barnstjärn­a genom succéserie­n ”Hannah Montana”.
Miley kom till efter pappa Billy Ray Cyrus otrohet! Över en natt blev Miley världens största barnstjärn­a genom succéserie­n ”Hannah Montana”.
 ??  ?? Redan som 19-åring förlovade sig Miley med Liam Hemsworth men det blev kortvarigt.
Redan som 19-åring förlovade sig Miley med Liam Hemsworth men det blev kortvarigt.
 ??  ??
 ??  ?? Det sexuella framträdan­det med Robin Thicke skapade enorm uppståndel­se.
Att röka på mitt under en tv-sänd gala gick inte hem hos publiken.
Det sexuella framträdan­det med Robin Thicke skapade enorm uppståndel­se. Att röka på mitt under en tv-sänd gala gick inte hem hos publiken.
 ??  ?? Den kontrovers­iella ”Bangerz”turnén blev en succé både vad gällde intäkter och skriverier.
Stjärnan hymlar inte med sin kärlek till marijuana.
Den kontrovers­iella ”Bangerz”turnén blev en succé både vad gällde intäkter och skriverier. Stjärnan hymlar inte med sin kärlek till marijuana.
 ??  ??
 ??  ?? I december 2018 blev Miley och Liam äkta makar.
I december 2018 blev Miley och Liam äkta makar.
 ??  ?? ”Wrecking ball”-videon är än idag enormt omtalad för sina avklädda scener.
”Wrecking ball”-videon är än idag enormt omtalad för sina avklädda scener.
 ??  ?? Idag dejtar stjärnan sångaren Cody Simpson, ”den enda bra mannen hon träffat”.
Idag dejtar stjärnan sångaren Cody Simpson, ”den enda bra mannen hon träffat”.
 ??  ?? Förra hösten hade Miley en flyktig romans med Kaitlynn Carter.
Förra hösten hade Miley en flyktig romans med Kaitlynn Carter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden