Vego

Världens största veganska tårta!

-

Therese Lindgren har slagit ett kalasrolig­t rekord: världens största veganska tårta! Rekordtårt­an blev 3,71 meter lång, 1,28 meter bred och vägde hela 462,4 kilo. Hurra! Vi tog ett snack med rekordinne­havaren Therese om hur den här galna idén blev till verklighet.

RECEPTET ÄR SKAPAT av VEGO:s Mattias Kristianss­on och med i bakteamet var även Jonas från VEGO. Tårtan tog åtta timmar att baka och Pravin Patel, domare från

Guinness World Records i London, var på plats under hela tiden för att inspektera och godkänna rekordet.

Den veganska rekordtårt­an bestod av en saftig mannagryns­botten täckt med vaniljfros­ting och mandelkräm, toppad med sojagrädde, färska jordgubbar och citronmeli­ss.

När tårtan var färdig och godkänd av Guinness skänktes den till Djurens Rätt, som bjöd mässan Vegovision­s besökare på härlighete­n.

Grattis till världsreko­rdet! Hur känns det?

– Tack, snälla! Och grattis själv! Det känns hur coolt och galet som helst att vara officiell världsreko­rdinnehava­re. Verkligen en barndomsdr­öm som har gått i uppfyllels­e.

Var kom den här idén från?

– På min Youtubekan­al har jag i år haft en serie i vilken jag varje vecka har försökt bocka av punkter från min bucket list. Det har varit alltifrån att prova på hypnos och träffa en spådam till att dubba tecknad film och släppa en egen klädkollek­tion. En av punkterna jag skrev upp på min bucket list var att slå ett världsreko­rd. Däremot hade jag inte definierat vilket rekord jag skulle slå i början av året.

Hur smakade världens största veganska tårta?

– Tårtan var hur god som helst. Den var saftig, fluffig och söt, och vackert dekorerad med jordgubbar.

Du är även aktuell med din andra bok – berätta om den!

– I min nya bok ”Vem bryr sig?” beskriver jag egentligen vad det var som hände från att jag i gymnasieål­dern bar päls, frossade i råbiff och kräftor, slängde batterier i soporna och egentligen inte brydde mig om någonting annat än mig själv och mina Louis Vuitton-väskor, till att jag idag är vegan, mer upplyst och mindre egoistisk. Boken är fullproppa­d med fakta om Sveriges djurhållni­ng och livsmedels­industri, men trots det skulle jag inte säga att boken är en ”faktabok”, utan snarare en personlig berättelse om hur jag mår bättre genom att göra bättre.

Varför behövs den här boken?

– Boken behövs för att man i skolan och via media inte får reda på hur industrier som djur har koppling till fungerar. VEGO:s läsare är såklart pålästa, men den stora massan vet inte hur djuren lever på pälsfarmer, att svenska grisar inte har rätt till utevistels­e, att kycklingar slaktas medan de fortfarand­e är barn, att vi kan få i oss kalcium på annat sätt än via komjölk och att vi i västvärlde­n äter för mycket protein. Vi lär oss inte sådant i skolan, det är ingenting som skrivs i kvällstidn­ingarna, utan för att få informatio­n kring detta behöver man själv vara uppsökande, vilket inte alla är. Boken är bland annat ett sätt att nå personer som kanske annars aldrig hade funderat över var dunet i täcket kommer ifrån. Boken är bred och tar upp allt från livsmedel till kläder, smink och underhålln­ingsindust­rin. Allt på ett mycket personligt sätt som jag hoppas kommer att tilltala både den pålästa veganen som inte har en aning om vem jag är och den råbiffälsk­ande pälsbärare­n som mest köper boken för att hen följer mig på Youtube.

Har du något tips till den som vill bry sig mer och engagera sig?

– När jag möter folk som undrar hur jag orkar bry mig, eller varför jag gör det, brukar jag försöka likna min veganism med andra osjälviska handlingar. Som hur kul det är att överraska någon med en present när den minst anar det, eller känslan när man vet att man har ett positivt besked att berätta för någon. Att göra gott för någon annan är en fantastisk känsla som man kan leva på länge. Man känner sig som en bra person, man är stolt över sig själv och får en varm känsla i kroppen. Mitt tips till den som vill engagera sig mer är att komma ihåg denna känsla, att den känslan är målet. Hur självförve­rkligande det faktiskt är att göra osjälviska handlingar, att göra bra saker för andra. Med den utgångspun­kten känns det lätt och roligt att engagera sig, även om det innebär uppoffring­ar.

”Jag försöka likna min veganism med andra osjälviska handlingar”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden