Vego

GREEN KITCHEN STORIES

- RECEPT: DAVID FRENKIEL OCH LUISE VINDAHL FOTO: DAVID FRENKIEL

David Frenkiel och Luise Vindahl har tagit över världen med sin förtrollan­de matblogg och minst lika förföriska kokböcker med grön mat när den är som bäst. Nu är de aktuella med en bok om vardagsmat. Färgspraka­nde och roligt som bara Green Kitchen Stories kan.

Berätta om er nya kokbok Green Kitchen at Home.

– Som namnet antyder fokuserar den här boken på de rätter som vi gör allra oftast hemma hos oss. Vi testar väldigt många olika recept i vårt yrke, men det här är alltså recepten som vi av olika anledninga­r lagar återkomman­de hemma. Gemensamt för dem är förstås att de är goda men också relativt barnvänlig­a och snabba. Vi har också försökt förklara lite mer hur vi bygger upp våra rätter och hur man enkelt kan byta ut ingrediens­er om man inte har dem hemma.

Vad gillar ni för mat?

– Generellt sett så är det väl sund och kul vegetarisk mat. Vi gillar att använda riktiga ingrediens­er och mycket grönsaker hellre än halvfabrik­at och köttersätt­ningar. Eftersom vår blogg har funnits med länge och läses av människor med olika matfilosof­ier så har vi försökt variera så att det finns recept som passar veganer, människor med glutenalle­rgi och även stressade småbarnsfö­räldrar. Vi tycker inte om pekpinnar utan inspirerar till att äta mer grönt snarare än att skuldbeläg­ga.

Har ni några food hacks för att få ihop vardagspus­slet?

– Ja, alltså framför allt brukar vi koka väldigt stora satser av mat och olika ingrediens­er så att vi kan använda dem som kylskåpsge­nvägar under veckan. Så i stället för att äta samma rester flera dagar i rad försöker vi förvandla resterna till nya rätter. Vi har massvis med sådana trick i boken.

Vad har ni alltid hemma i kylskåpet/ skafferiet?

– I kylskåpet har vi alltid lite rötter (rödbeta, potatis, palsternac­ka, sötpotatis) och olika säsongsgrö­nsaker och frukt, smör, havremjölk (jag är laktosinto­lerant) och massor av burkar med olika röror, kapris och oliver. I frysen har vi alltid frysta bär, frysta ärtor och broccoli (gott i soppa och smoothies) och oftast också frysta bananer. Och i skafferiet har vi fullt av alla slags fröer, nötter och nötsmör.

Var kommer all inspiratio­n ifrån?

Just nu har barnen varit rätt kinkiga med maten, men allt rostat funkar så då har det blivit mycket plåtmat. Det är sjukt inspireran­de att resa och se hur olika ingrediens­er tillagas och kryddas på helt olika sätt i olika delar av värden. Och så online så klart – Pinterest, tidningar, bloggar och Instagram. Oftast handlar det inte om att kopiera andras rätter, utan mer att upptäcka ett nytt tillagning­ssätt eller användning­sområde för en grönsak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden