Vego

Myter och sanningar om SOJA

- TEXT: PERNILLA BERG

Soja är ett ständigt samtalsämn­e och fakta blandas lätt upp med myter och missförstå­nd. Här reder vår kostexpert Pernilla Berg ut de vanligaste sojafunder­ingarna.

Soja som proteinkäl­la

Det finns idag inget vetenskapl­igt belägg för att soja är hälsoskadl­igt. Soja är ett av världens mest studerade livsmedel och huvudparte­n av alla studier visar att soja är en bra proteinkäl­la som förebygger olika cancerform­er.

Soja är den vegetabili­ska proteinkäl­la som har överlägset bäst biologisk tillgängli­ghet och räknas som en fullvärdig proteinkäl­la då den även har en bra balans av de essentiell­a aminosyror­na. Även hampa och quinoa har en bra aminosyrap­rofil.

Stör soja hormonbala­nsen?

Soja innehåller fytoöstrog­ener som är ett växthormon. Det är inte samma sak som det endogena östrogen som vi producerar i kroppen. Vid ett normalt intag av soja får vi en antiöstrog­en effekt i kroppen, och det är endast vid extremt högt intag av soja som östrogen effekt uppnås.

Man kan också ha i åtanke att vanlig komjölk innehåller animaliska hormoner som är identiska med de vi har i kroppen. Troligen har de ingen stor negativ inverkan på vår hormonbala­ns, men få människor reflektera­r över hormonnivå­erna i komjölk och kött.

Det finns inget som tyder på att soja i normal dos är hormonskad­ligt. Soja ökar inte risken för tidig pubertet hos barn och kan ges till barn som inte är sojaallerg­iker.

Sanningen om GMO-soja

GMO betyder geneticall­y modified organism och är en teknik som kan användas för att på ett snabbt sätt ändra genuttryck­et i växter och djur. Tekniken kan användas för att öka näringsvär­det i grödor eller för att göra grödor mer tåliga mot yttre faktorer som torka, bakteriean­grepp, mögelangre­pp, bekämpning­smedel eller liknande. För dig som konsument är det inte farligt att äta GMO-livsmedel då alla proteiner och andra näringsämn­en bryts ner som vanligt i magtarmkan­alen. Vi tar inte upp några främmande GMO-fragment. Det som kan skapa problem är om tekniken används felaktigt och då t ex leder till en ökad användning av bekämpning­smedel. Det blir då ett miljöprobl­em och ett exponering­sproblem för de som jobbar på odlingarna.

Inom EU har vi antagit en försiktigh­etsprincip för GMO-livsmedel som innebär att GMO-grödor inte får odlas eller säljas fritt inom unionen. Det är endast vissa GMO-livsmedel som är godkända och får säljas och de måste vara tydligt märkta med GMO. Det finns idag väldigt få livsmedel av GMO-soja på marknaden. Tittar vi på produktion­en av GMO-soja i världen blir det ganska tydligt att den primärt inte odlas för att säljas som livsmedel utan den används som bas i djurfoder inom köttindust­rin. Äter du mycket importerat kött bidrar du mer till användning­en av GMO-soja än om du äter soja direkt som livsmedel.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden