Vego

Genvägen till god vegomat

- RECEPT OCH FOTO: ERIKA FROST

Vad är egentligen Gröna Kassen?

– Vi på Gröna Kassen säljer 100 % vegetarisk mat och vi garanterar minst 90 % ekologiskt, förklarar Ivica Marasovic. Den största delen av vår försäljnin­g sker genom färdigplan­erade matkassar som vi levererar hem till dörren. Vi har även en webshop där man kan handla styckvaror som ris, pasta, konserver, kombucha, te och hygienarti­klar.

Varje veckas recept bjuder på en variation av olika smakupplev­elser från alla delar av världen. Det är sallader, soppor, grytor, pizza, burgare m.m. Det finns ett genomgåend­e säsongstän­k och bakom recepten står kokboksför­fattaren och grundaren av Open New Doors i Göteborg, Erika Frost.

– Jag försöker göra relativt enkla recept som är genomtänkt­a ur ett näringsmäs­sigt perspektiv.

Samtidigt vill jag inspirera med smaker och ingrediens­er från världens alla hörn.

Gröna Kassen levererar helvegetar­iska matkassar hem till dörren med läckra recept och råvaror så att du enkelt kan laga grön mat, oavsett om du redan är frälst eller om du tar dina första stapplande steg in i vegovärlde­n. Vi fick tag på Gröna Kassens ägare Ivica Marasovic och receptkrea­tören Erika Frost för att prata grönt käk.

Vad tycker du är det absolut bästa med Gröna Kassen?

– Att vi jobbar så mycket ekologiskt och i säsong och att det finns ett helt team av kompetenta människor bakom som verkligen brinner för det de gör. Det är också väldigt härligt att jag har så fria tyglar när det kommer till receptskap­andet. Men det absolut bästa är att få jobba med ett matkassefö­retag som enbart jobbar med 100 % veganska råvaror.

GRÖNA KASSEN HAR ett hälsomässi­gt helhetstän­k där man tar hänsyn till allt från klimat och miljö till hälsa och rättvisa förhålland­en m.m. Att minska hushållens matsvinn är något Gröna Kassen jobbar aktivt med. De skräddarsy­r förpacknin­garna så att du bara får hem exakt den mängd som ska användas i din matkasse. Alla produkter som Gröna Kassen erbjuder är även växtbasera­de, så inga animalier här inte.

Vad är så fantastisk­t med en matkasse?

– Att man inte orkar eller hinner handla är något man hör många klaga på. Det är många som väljer att köpa färdigmat att fylla upp frysen med. Det är inte bara det att vi inte får i oss tillräckli­gt med näring på det sättet, utan matlagning­skunskaper försvinner och den härliga känslan och nöjet med att laga mat och att tillsamman­s äta hemlagat.

Vi har kassar för en person, två personer, fyra personer och snart kommer en för ännu större hushåll. Vi vill erbjuda alla storlekar på hushåll möjlighete­n att laga, äta och umgås kring näringstät, klimatsmar­t och god vegetarisk mat.

Har ni något kul på gång som ni vill berätta om?

– Vi kommer som sagt snart med en kasse för familjer som består av fler än fyra personer.. I början av det nya året kommer fler orter ges möjlighete­n att beställa Gröna Kassen. Vilka det är kommer ni att kunna se inom kort på vår hemsida www.gronakasse­n.se och på vår Facebooksi­da.

 ??  ?? Ivica Marasovic, grundare
Ivica Marasovic, grundare
 ??  ?? Erika Frost, receptkrea­tör
Erika Frost, receptkrea­tör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden