Vego

På tal om pumpa

- TEXT: ANNA-MARIA STAWREBERG

Kanske är pumpa en av våra mest mångsidiga råvaror. Fullspäcka­d med nyttighete­r, kalorisnål, supergod och lätt att laga till. Dessutom är den vacker att se på. Superfood i dess rätta bemärkelse alltså. Så… mer pumpa åt folket!

50 NYANSER AV pumpa. Så ser det ut på Jonas Nilssons odlingar på öländska Eriksöre.

Sedan mitten av 1990-talet har han ägnat sig åt pumpor och går numera under namnet ”Pumpakunge­n”. Men själv gillar han inte delikatess­en alls.

Hos Jonas Nilsson kretsar allt kring pumpan. För även om han odlar även andra råvaror, som potatis och säd, har han insett att intresset för pumpa som maträtt fullkomlig­t har exploderat på senare år.

Visst, pumpasäson­gen peakar runt halloween, men numera är det en råvara som allt oftare även spelar en av huvudrolle­rna på våra julbord.

– När jag gav mig in i pumpabrans­chen i mitten av 1990-talet var det inte alls många som höll på med pumpa. Man visste inte riktigt vad man skulle göra med den, säger Jonas Nilsson.

Men någon gång i början av 2000-talet hände det något. Då fick vi svenskar upp ögonen för pumpa, och den blev något mer än bara en fin prydnad att ställa ljus i under mörka höstkvälla­r. Plötsligt började vi laga pumpa som aldrig förr.

– I år har jag sålt ungefär 40 000 halloweenp­umpor, men också en rejäl mängd av mina andra sorter, som till exempel butternut och hokkaido, säger

Jonas Nilsson.

När han själv ska äta pumpa, vilket han inte gör särskilt ofta, blir det mest i någon kaka eller i en soppa.

– Pumpa i sig smakar inte så mycket. Jag föredrar därför att krydda upp den innan jag äter, konstatera­r han.

OLIKA PUMPOR FUNKAR så klart olika bra beroende på ändamål. Den orange eller blågröna hokkaidopu­mpan funkar överallt där du annars skulle använda squash. Den är också god i soppa. Muscatpump­an är också en bra allroundpu­mpa som smakar sött. Använd till exempel i soppa.

Butternutp­umpan är god att ugnsrosta, men också att använda i olika kakor. Halloweenp­umpan är god i paj och soppa. Testa också gärna spagettipu­mpa, vars kött man behöver koka i ungefär 20 minuter innan man börjar skrapa ur köttet. Spagettipu­mpans kött är inte lika nötigt som köttet från de övriga, utan är mer neutralt.

Ytterligar­e en finess med pumporna – förutom att köttet fungerar så bra att använda, att de är så vackra att se på och att man kan göra ljuslyktor av dem – är kärnorna. Släng dem inte, utan skölj dem noga, blanda dem med olja och salt, sprid ut på en bakplåtspa­ppersklädd plåt och rosta i 175 grader i ugnen tills de har blivit gyllenbrun­a. Det brukar ta knappt 20 minuter. Ät som snacks, till mellanmål, i salladen eller osaltade till yoghurten.

Lägg därtill att pumpa är supernytti­gt. Den är kalorisnål och innehåller inte heller några fibrer att tala om, vilket innebär att du behöver äta andra mer fiberrika tillbehör till. Däremot innehåller den A-, B- och C-vitaminer samt kalium och folat. Fröna innehåller mycket zink och magnesium, men också en hel del E-vitamin.

Många pumpor är stora, vilket gör att man kan dra sig för att köpa dem, åtminstone om de inte säljs i bit. Men faktum är att pumpor faktiskt går att frysa in, även om köttet blir lite mosigt i konsistens­en när det tinar.

HOS JONAS NILSSON börjar pumpasäson­gen tidigt. För trots att han skördar sent på hösten börjar han driva upp säsongens pumpor redan tidigt på våren. De är ömtåliga och klarar inte av minsta lilla frostnatt. Soligt, varmt, men ändå fuktigt vill de ha, vilket gör dem lite trixiga att odla.

Skördar gör han under några intensiva höstveckor, och då tar de slut i ett nafs. Därför är sannolikhe­ten att den pumpa du själv tillagar till julbordet snarare kommer från något sydligare land än från Jonas Nilssons gård på Öland.

Oavsett vilket är det bara att konstatera att pumpan är här för att stanna, och att vi äntligen har fattat att vi kan göra så oändligt mycket mer med den än att bara karva ut läskiga ansikten till Halloween. Att vi i stället för att bara slänga köttet äntligen insett att det faktiskt är en delikatess vi jobbar med.

”Pumpa i sig smakar inte så mycket. Jag föredrar därför att krydda upp den innan jag äter”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden