Vego

Rött vin med hjärta och själ

-

I det italienska distriktet Marche produceras Boira’ Sangiovese, ett vin som inte bara är strålande till vegetarisk mat, utan som även tillverkas med kärlek för miljö, djur och medarbetar­e. En ren tillverkni­ng som ger ett rent vin med både hjärta och själ.

DU HAR I Sverige kunnat njuta av det fruktiga ekovinet Boira’ sedan 2003, men producente­n Cantine Volpi har producerat högklassig­t vin ända sedan 1914.

Cantine Volpi samarbetar med vinodlare över hela Italien, t ex Veneto, Marche, Abruzzo och Apulien, för att tillverka sina ekologiska viner. Just Boira’ tillverkas av ekologiska druvor från regionen Marche. Marche är en av de mindre kända regionerna och ligger i centrala Italien, granne med Adriatiska havet. Landskapet är väldigt vackert med höga berg och böljande kullar. Eftersom turisterna inte har börjat hitta hit än är det fortfarand­e relativt ostört och andas det genuina Italien som många drömmer om.

Boira’ tillverkas av 100 procent ekologiskt odlade Sangiovese­druvor som skördas med omsorg och som sedan får jäsa i tankar för att behålla frukten. Efter det lagras det i fyra månader på franska ekfat. Namnet Boira’ betyder faktiskt grotta eller källare och syftar roligt nog på den tid då vin vilade på ekfat i just svala källare. När vinet är färdiglagr­at har det utvecklat en rik, bärig och ungdomlig doft med inslag av mogna körsbär, fat och örter. Smaken är bärig, lätt aromatisk med inslag av mörka körsbär och örter.

CANTINE VOLPI, ETT familjeför­etag med sin kärna i Tortona i Piemonte, har fört vidare både kunskap och erfarenhet­er från generation till generation för att fortsätta traditione­n av välproduce­rade viner.

Det var 1999 som Volpi fick upp ögonen för ekologiska viner och det var även då hela tanken om att minska sin miljöpåver­kan började. Man ville helt enkelt ta ansvar för både djur och natur, där en biologisk mångfald var en viktig punkt. Det är faktiskt så att den biologiska mångfalden av både växter, djur och svampar hjälper vinstockar­na att växa sig starka nog att stå emot sjukdomar och infektione­r. En win-win både för vinproduce­nterna och miljön helt enkelt.

VOLPI PRATAR MYCKET om att de vill ha renhet genom hela processen. Det innebär ett vin utan tillsatser som kommer från ett rent och hållbart jordbruk. Vad blir då slutresult­atet? Jo, ett hållbart, ekologiskt och veganskt vin av högsta kvalitet.

Boira’ Sangiovese passar utmärkt till mustiga rätter som svensk husmanskos­t, grytor, svamp, rostade rotfrukter, bönor m.m. Ja, varför inte testa denna chili sin carne med både rödvin, chili och choklad, vilket gör den till något alldeles extra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden