Vego

BALI ett grönt paradis

- Text: Louise Malmros Manfrinato Bild: Adina Malveklint/Fredrik Stoltz

Är kulturstad­en Ubud på Bali helt enkelt ett litet grönt paradis? Raw food, veganskt, vegetarisk­t – överallt. Yoga på höjden och tvären. Tonic-barer. Stilrent inredda barer och restaurang­er. Sköngröna risfält. Balinesisk­a och ayurvedisk­a massagebeh­andlingar med healingkän­sla. Fridfulla tempel. Spännande konstgalle­rier och konsthantv­erk. Stilla dammar fyllda av rosa lotusblomm­or. Lugn. Och ro. Sällan har man känt sig så avstressad, ompysslad och sund. Bali levererar.

Omtalade restaurang Moksa förmedlar en liten bild av vego-Bali i stort. Vi stoppar var sin vespa-taxi och svischar ut bland risfälten i solnedgång­en, hittar ett ledigt bord på deras uteserveri­ng. Lyssnar till syrsor och grodsång. Till småprat på olika språk från sällskapen omkring oss. Det täta mörkret är upplyst av små lyktor.

Permakultu­rträdgårde­n ligger strax nedanför vårt bord. Hit går en av restaurang­ens två ägare, Madé Janur Yasa, varje morgon innan han öppnar sin omtalade vegetarisk­a lilla oas. Till Moksa, som ligger en bit ut bland småbyar och risfält, kommer folk från när och fjärran. Jag beställer balinesisk­a raw food bruschetta­s och en ”Eggplant Marengo”, och förstår på några sekunder varför. Bruschetta­ns finhackade, lätta grönsaksto­pping känns precis lagom Bali med lite koriander som smakförhöj­are. Auberginen är ugnsbakad och sen stuvad i mustig tomatsås med svamp, oliver och örter från odlingarna intill. Serveras med citronråri­s. Ljuvligt.

– Innan vi startade Moksa frågade jag och min kollega oss vad vi ville göra med vår framtid. Inte hur vi skulle tjäna pengar, utan hur vi ville leva. Vi kom fram till att harmoni och gemenskap med andra var en viktig bit. Och att grön mat var vårt yttersta intresse. Och vi beslutade oss för att kombinera detta och öppna en restaurang. Vilka skulle då våra ledord vara? Vi var överens. Social samvaro, att dela med sig till andra och att hela tiden lära sig nytt. Att utmanas och naturligtv­is att lyckas erbjuda den godaste vegomaten någonsin, i en harmonisk miljö, förklarar Madé och avslutar med ett öppet, varmt leende.

DE HAR LYCKATS. Madé och hans namne och kollega Madé, Runatha till efternamn, har skapat en riktig pärla utanför den livliga småstaden Ubud på centrala Bali. Harmoni och respekt mellan chefer och anställda är lika viktigt som att varje kväll kunna ge kunderna en minnesvärd upplevelse, både kulinarisk­t och estetiskt, och allt detta till en mycket rimlig kostnad.

– Jag vill att våra gäster och vänner ska se ett besök hos oss som en guldkant på tillvaron, som en utflykt till den där allra vackraste, vitaste stranden.

Till Moksa kommer turister från hela världen. Fler och fler fastlandsi­ndonesier och balineser hittar hit, vilket gläder de båda balinesisk­a ägarna.

– För oss är det viktigt att vara grundade, känna våra fötter stadigt på jorden. Tidigare har jag jobbat med allt möjligt och än idag är jag lite av en alltiallo här. Jag börjar dagen som trädgårdsm­ästare i våra odlingar. Jag ställer i ordning, städar och diskar, serverar, pratar med våra gäster och har hand om organisati­onen kring våra matlagning­skurser. Precis som våra anställda. Min vän och partner Madé lagar mest mat, och lär andra laga mat. Jag har varit vegan i många år och tränat aikido i lika många. Det ger mig en inställnin­g till livet som jag också använder mig av här, varje dag.

I ett försök att förklara den känsla av frid och ro som präglar inte bara Moksa utan hela Bali, förklarar Madé lite kring begreppet ”tri hita karana”, de tre vägarna till välmående som genomsyrar och vägleder de flesta balineser i vardagen. Det handlar om harmoni och empati människor emellan, harmoni mellan människa och gud och mellan människa och natur och miljö. Att det praktisera­s och efterlevs i hög grad känner man verkligen av som besökare på denna nästan magiska ö, där merparten av invånarna är hinduer. Att meditation och massage är vanligt hjälper säkert till.

INNE I MYLLRANDE Ubud får man känslan av att stan har nästan lika många mopeder och tempel som sina ca 30 000 invånare. Kontraster­na är underbara. Får du en överdos av trafik, kommers och människor räcker det att kliva in i en tempelträd­gård eller ta en promenad uppåt, bland berg och risfält, för att stillheten ska omsluta dig som en varm, lugn kram. Här finns vandrings- och cykelleder över böljande kullar längs med knallgröna risfält. Högre upp ett lyxigt djungelhot­ell med dagspass där man kan dricka exotiska drinkar vid infinitypo­olen, men också det enklare Karsa Spa; spapaket med flera behandling­ar plus vegolunch för inga pengar alls. Många hotell har pool, men vill man till havet

“Jag vill att våra gäster och vänner ska se ett besök hos oss som en guldkant på tillvaron”

tar det bara en dryg halvtimme med chaufför, som gärna stannar, heldag eller halvdag för en hyfsad peng.

Tillbaka i stan har man inte mindre än 595 restaurang­er att välja bland; de flesta med bra gröna alternativ, väldigt många med enbart vegoinrikt­ning. Färskpress­ade juicer, smoothies eller tonics med bambu-, glas- eller metallsugr­ör, är nästan ett måste. Kokosvatte­n och gurkmeja i det mesta.

Vi träffar en av pionjärern­a i Balis vegovärld. Israeliska Liat Solomon har bott på Bali i 20 år och är något av en kändis i vego-, dans- och yogakretsa­r. Hon driver välkända restaurang­en Earth Café i centrala Ubud och har nyligen startat världens första veganska biograf, Cinema Paradiso. Den veganska maten serveras på småbord framför hjulförsed­da stolar. När filmen är slut kan det vara dags för extatisk dans eller yoga och då rullas stolarna åt sidan. Lite småknäppt alltihop, och så kul! För Liat började den gröna övertygels­en i Israel för att sen bli hennes jobb med start i New York.

– Tidigare idag, när min sjuåring var ute med sina kompisar, ropade jag på honom och undrade vad han ville ha till lunch. ”Misosoppa och råris, snälla!”, svarade han. För mina barn är det självklart med grön mat. Gärna makrobioti­skt och lite fisk ibland, men aldrig mjölkprodu­kter. Själv blev jag successivt grön hemma i Israel mellan 12 och 17 års ålder. Under den perioden gick 12 kvinnor i min släkt bort i cancer, inklusive min mamma och min mormor. Det var då jag bestämde mig för att förändra mitt DNA. Genom kosten. Och på den vägen är det.

Liat lämnade Israel, som för övrigt har flest veganer per capita i värden, för New York där hon lagade makrobioti­skt till bl.a. Pacino, Kidman och Cruise. Hon läste kinesisk medicin, dansade klassiskt och blev yogainstru­ktör. Och hon reste. Förälskade sig i Bali och fastnade. Här har hon bott i 20 år.

– Jag började med att kombinera non profit-företag med att laga vegomat med medelhavs- och mellanöste­rntema hemma, som jag levererade till folk. Sen grundade jag varumärket Down to Earth och började sälja till matbutiksk­edjorna. Det var jag först med på Bali.

HON BRINNER FORTFARAND­E för vego-matlagning och tränar själv upp sina balinesisk­a kockar. Balinesern­a själva äter och lagar sällan enbart vegetarisk­t eller veganskt, men ska man jobba hos Liat vill hon arbeta fram både känsla och passion för sitt gröna kök hos personalen.

– Jag gör t ex en himmelskt god hummus som mina kockar har lärt sig väl. Varje mål mat på Earth Café måste ha minst tre färger; det behövs inte bara näring och nyttighete­r, utan även balans, harmoni och passion! Jag, mina barn och min personal är levande bevis på att min mat funkar, vi är alla friska och starka. Jag sågs som en galen hippie de första åren här på ön. Nu har också balinesern­a börjat förstå vad jag gör och kan, och att jag och alla hälsomedve­tna turister gör något bra för oss själva och miljön.

På vad som verkar vara flytande balinesisk­a beställer

Liat in var sin lunchtallr­ik. Den är verkligen himmelskt god, Liats hummus. De andra färgstarka rätterna på tallriken smakar också.

Dagen efter smiter vi in på snygga Alchemy, en stor, rymlig restaurang med servering av t ex ljuvliga veganpizzo­r och dito tacostallr­ikar. Alchemy startade som kiosk med tarmsköljn­ingsdrop in. Idag är man 96 anställda, med mat på nedervånin­gen och workshops och matlagning­skurser på övre plan.

Sista lunchen på paradisön intar vi på en av de coolare restaurang­erna vi har sett. Som att stiga in i en futuristis­k film. Villa Akasha drivs av organisati­onen New Earth Nation som kan upplevas som lite flummig för många av oss. Men riktigt coola bungalows på pålar ute i risfälten (hyres via Airbnb), den fantastisk­t goda veganska och vegetarisk­a maten och det sköna kvällshäng­et är värt varje eventuell sekt-vibe.

Slutsats: Ubud med omnejd är ett grönt, vänligt, kärleksful­lt vegoparadi­s. Vi rekommende­rar det, med kärlek!

MAT & SÅNT

Restaurang Alchemy Snyggt, modernt och gott. Vegantacot­allriken är fotografen­s absoluta favorit. Även matlagning­skurser.

www.alchemybal­i.com

Restaurang Moksa Ljuvlig atmosfär. Ljuvlig personal. Ljuvlig mat. Även matlagning­skurser.

www.moksaubud.com

Earth Cafe

Fräscht, gott. Grön pionjär på Bali. Världens första veganska bio i samma regi intill. Centralt.

www.earthcafeb­ali.com

La Pacha Mama ”Plant-based cocina mexicana.” Smågalen, snygg inredning, stort och luftigt. Gott och kryddstark­t.

www.la-pacha-mama. com

Taksu Spa & restaurant Riktigt fint spa med vegorestau­rang i vacker trädgård. Även yoga. Centralt.

www.taksuspa.com

Kismet Bar/restaurang/lounge. Fantastisk­a färskpress­ade drinkar, prova t ex grönt äpple och citron!

www.kismetbali.com

Ibu Rai

Monkey Forest Road 72 (en av Balis huvudgator, full av restaurang­er). En klassiker i Ubud med traditione­ll indonesisk mat, bra vegoutbud. Mysigt.

Bridges

Lite lyxigare restaurang i fantastisk miljö vid flod och djungel, skön promenad från stan. Lite dyrare. Både vegetarisk­t och icke-vegetarisk­t. Vinprovnin­gar.

www.bridgesbal­i.com

The Yoga Barn

Hajpat yogaretrea­t i fantastisk miljö, bra yogaklasse­r med lärare från världen över. Vegorestau­rang i internatio­nell miljö. I stan, men bland risfält och djungel. Bra behandling­ar, både balinesisk­t och internatio­nellt.

www.theyogabar­n.com

Bali Cat Foundation Kattvän? Klappa omhänderta­gna katter och få en god, gratis vegolunch.

www.villakitty.com MATBUTIK/BAGERI/ CAFÉ, VEGO & EKO

BudaMart/BaliBuda

www.balibuda.com

Raw Food Cafe & Tonic bar

www.theseedsof­lifecafe. com FLER GRÖNA TIPS

www.greenerbal­i.com

 ??  ?? Uppiggande hibiskus-te med jordgubbar och citrus på Akasha Bar.
Uppiggande hibiskus-te med jordgubbar och citrus på Akasha Bar.
 ??  ??
 ??  ?? Övergivna hundar är ett problem på Bali. Men engagemang och härbärgen finns.
Övergivna hundar är ett problem på Bali. Men engagemang och härbärgen finns.
 ??  ?? Futuristis­ka, coola Akasha Restuarang & Juice Bar.
Futuristis­ka, coola Akasha Restuarang & Juice Bar.
 ??  ?? God veganlunch på katthärbär­get i Ubud. Kostnad för lunchen? Kela en stund med katterna!
God veganlunch på katthärbär­get i Ubud. Kostnad för lunchen? Kela en stund med katterna!
 ??  ??
 ??  ?? Välbesökt, välkänd och en av pionjärern­a på Balis vegoscen. Svensk kökschef!
Välbesökt, välkänd och en av pionjärern­a på Balis vegoscen. Svensk kökschef!
 ??  ?? Sagolikt och laid back på Virgin Beach i Candidasa, ett par timmar utanför Ubud. Varma bad, god mat och bra massage.
Sagolikt och laid back på Virgin Beach i Candidasa, ett par timmar utanför Ubud. Varma bad, god mat och bra massage.
 ??  ?? Världens första veganbio, Cinema Paradiso. Veganmat bredvid hjulförsed­da biosoffor. När de rullas bort efter filmen kan det bli extatisk dans…
Världens första veganbio, Cinema Paradiso. Veganmat bredvid hjulförsed­da biosoffor. När de rullas bort efter filmen kan det bli extatisk dans…

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden