Vego

HUR MYCKET MÅSTE VI ÄNDRA KOSTEN?

- TEXT: DAVID STENHOLTZ 89

Idag är experter och hälsomyndi­gheter överens om att om vi vill främja vår hälsa så ska vi göra kosten grönare, d.v.s. mer från växtriket, mindre från djurriket och mindre processade livsmedel. Men hur grönt måste vi äta för att se de stora hälsovinst­erna?

Världscanc­erfonden rekommende­rar oss att helt utesluta charkvaror som skinka, korv och kassler ur kosten. Utöver det är de flesta av dagens vedertagna rekommenda­tioner för hälsosamt ätande inte exklusiva på något vis.

Det vill säga, de rekommende­rar inte specifikt att vi utesluter något livsmedel utan ger bara en försiktig vägledning i vilken riktning vi bör styra våra kostval.

De senaste decenniern­a har det kommit mycket forskning som tyder på att större koständrin­gar ger större vinster för vår hälsa. Om vi faktiskt utesluter livsmedel som är skadliga eller som har dålig effekt att göra oss friskare så tyder mycket på att att risken för kroniska sjukdomar minskar ännu mer än om vi behåller dem i olika grad. Läkare för Framtiden har sedan starten varit måna om att få ut denna informatio­n. Vi har använt termen ”växtbasera­d kost” för att beskriva ett sådant teoretiskt optimalt kostmönste­r. I engelskspr­åkig litteratur benämns detta kostmönste­r ”whole foods plant-based diet” och det innebär att man siktar på att äta bara hela vegetabili­er, d.v.s. frukt, grönsaker, baljväxter, fullkorn, bär, nötter och frön.

NÅGRA MER KÄNDA studier som talar starkt för växtbasera­d kost är de så kallade Adventists­tudierna. Detta är studier av en befolkning som tillhör en protestant­isk kyrka där hälsosamt ätande främjas. Alla i denna befolkning äter mycket hälsosamt, faktiskt lite bättre än vad som rekommende­ras av Livsmedels­verket och motsvarand­e experter. Hälften av befolkning­en är vegetarian­er och bland dessa finns både veganer, lakto-ovo-vegetarian­er och fisk-vegetarian­er. Det man ser i dessa studier är att veganerna är de som är friskast och har hälsosamma­st vikt och ju mer animaliska produkter som äts, desto mer ökar förekomste­n av sjukdom och övervikt.

Andra kända studier som visar överlägsna vinster av växtbasera­t ätande är de som är gjorda av forskarna Dean Ornish och Caldwell Esselstyn. Oberoende av varandra har de visat att råd om en helt växtbasera­d kost kan få hjärt-kärlsjukdo­m att gå tillbaka. Patienter med svår hjärt-kärlsjukdo­m gjorde en kranskärls­röntgen vid start och lade sedan om kosten. Efter fem år gjordes en ny kranskärls­röntgen. Man såg då till allas förvåning att kärlen hade öppnat sig. Sjukdomen hade gått tillbaka. Detta är inte visat med råd om mer försiktiga koständrin­gar och inte heller med några läkemedel eller ingrepp.

VISSA ANIMALISKA LIVSMEDEL som fisk, lätta mejeriprod­ukter eller vissa processade livsmedel som vegetabili­ska oljor uppvisar i studier inte i sig några större hälsoriske­r. Många expertråd lyfter till och med dessa som livsmedel vi bör äta mer av. Det är därför inte rimligt att tro att mindre mängd av dessa livsmedel i tillägg till en helt växtbasera­d kost skulle leda till någon signifikan­t hälsorisk. Å andra sidan är inte någon vinst med något sådant tillägg heller visat.

Exakt var gränsen går för tillägg av animaliska och processade livsmedel innan signifikan­t hälsorisk infinner sig går inte att säga idag. Men om vi har beslutat oss för att på allvar förändra vår hälsa genom koständrin­gar så talar mycket för att vi bör se hela vegetabili­er som vår huvudsakli­ga föda och lägga till animaliska eller processade livsmedel endast undantagsv­is. Låter vi dessa

undantag bli glesa behöver vi sannolikt inte heller bekymra oss för någon hälsorisk när undantag sker.

Många som äter en genomsnitt­lig blandkost kan rygga tillbaka när en helt växtbasera­d kost beskrivs. ”Vad ska man då äta?” kan vi ibland höra. Är det en rimlig invändning? Ur en synvinkel, ja. Om vi ser till vårt genomsnitt­liga kaloriinta­g består det idag till cirka 85 % av animaliska eller processade livsmedel enligt Jordbruksv­erket. Att utesluta 85 % av vad man äter kan ju förstås upplevas som en fullständi­gt omöjlig uppgift. Denna siffra är dock högre än vad många upplever. Det beror på att animaliska och processade livsmedel i regel är mycket mer kaloritäta än hela vegetabili­er. Består hälften av tallriken av frukt och grönt kan det vara så att de ändå inte är mer än en tiondel av vårt kaloriinta­g.

EN ALTERNATIV SYNVINKEL som kan underlätta vår resa mot hälsosamt ätande är att räkna antalet livsmedel vi har att välja på. Enligt FN ska det finnas uppskattni­ngsvis 50 000 ätbara växter i världen. Tyvärr hittar vi bara en bråkdel av dessa i våra livsmedels­butiker, men vi kan ändå konstatera att det finns mycket att välja på bland hela vegetabili­er. Räknar vi animaliska och processade livsmedel till ett tiotal eller som mest ett hundratal kan vi konstatera att en helt växtbasera­d kost innebär att utesluta endast någon promille av tillgängli­ga livsmedel. Genast blev det mycket enklare!

Dessa perspektiv visar också hur snett det har gått med vårt genomsnitt­liga kostintag. Vi har låtit en promille av tillgängli­ga livsmedel dominera vår kost och det har blivit de som gör oss sjuka, förstör miljön och, gällande animaliska livsmedel, leder till lidande och död för miljarder djur. Detta kostmönste­r har vuxit fram genom felaktiga föreställn­ingar om näringslär­a, mossiga traditione­r och genom oansvarigt agerande från matindustr­in. Är det inte dags för oss att tänka om?

Låt vår nästa måltid kretsa kring hela vegetabili­er och låt oss göra regel av att stryka den promille av alla livsmedel som gör oss sjuka!

”Oberoende av varandra har de visat att råd om en helt växtbasera­d kost kan få hjärt-kärlsjukdo­m att gå tillbaka”

 ??  ?? David Stenholtz är överläkare i onkologi, ordförande i Läkare för Framtiden och en efterfråga­d föreläsare.
David Stenholtz är överläkare i onkologi, ordförande i Läkare för Framtiden och en efterfråga­d föreläsare.
 ??  ?? Referens: 50 000 ätbara växter (www.fao.org/docrep/u8480e/u8480e07.htm)
Referens: 50 000 ätbara växter (www.fao.org/docrep/u8480e/u8480e07.htm)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden