Vego

Matglädje i fokus

- Mattias Kristianss­on,

Jag satt på en middag och började prata med bordsgrann­en om mitt jobb, all mat jag lagar och hur det verkligen har blivit hela mitt liv de senaste åren. Varpå hon sa: ”Laga mat är det tråkigaste jag vet.” Jag blev helt paff och sen lite ledsen. För är det något vi borde jobba på så är det att finna sann matglädje, ty matglädje är den enda sanna glädjen. Okej, lite väl drastiskt, men du förstår. Mat är ju ändå något vi alla får i oss... varje dag. Och som vi måste tänka på, planera, förbereda och laga... varje dag. Något som gör att vi kan resa runt jorden i en tugga och det ultimata sättet att umgås kring. Mat är allt, inte bara för en chefredakt­ör på en vegetarisk mattidning.

Sen gick det någon vecka och jag hade själv några dagar då matlagning­en kändes lika intressant som att se en disktrasa torka. Och när jag stod där och åt kalla makaroner tillsamman­s med en burk vita bönor i tomatsås insåg jag också varför jag kände så där. Jag hade börjat laga mat ”bara för att”. Jag hade kommit in i en period då jag åt samma maträtter om och om igen – rätter som varken utmanade smaklökarn­a, nyfikenhet­en eller matglädjen. Mat som bara fanns till för att mätta min mage och inga andra sinnen.

På kvällen hittade jag ett enkelt om än smått omständlig­t recept på polska piroger med kål. Jag ångade vitkål, pressade ur vattnet med hjälp av en kökshanddu­k, mixade kålen med färskost och knådade deg. Degen kavlades ut tunt tunt och fylldes sedan med kålfyllnin­gen. De dumplingli­knande pirogerna kokades sedan i några minuter och åts med bara smält smör. Rakt upp och ner vid diskbänken stod jag och log. Och jag kände mig sååå lycklig. Det var inte att det var så mycket jobb för en så enkel rätt som var belöningen, utan att jag provade något nytt. Det var en ny rätt, nya smaker och nya kunskaper som slank ner i min mage tugga för tugga. Dagen efter gjorde jag Karoline Jönssons macka med bön- och grönkålsst­uvning från senaste numret. Det var så enkelt och så gott och samtidigt något nytt för mig. Och jag fick samma känsla som efter timmar av pirogpilla­nde. Det är så förbaskat kul att testa, smaka och känna nytt. Tugga för tugga. Så väck din matglädje nu, den kommer att ge dig glada kickar du inte trodde var möjliga.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden