Vego

Röda linser

- RECEPT OCH FOTO: MATTIAS KRISTIANSS­ON

Röda linser är en stapelvara i vegoköket. De är billiga, proteinrik­a och går att använda till allt från soppor, såser, grytor, biffar till groddning och bakning. Upptäck den gamla trotjänare­n linsen och kom på nya sätt att skapa underverk i köket.

Vadå röda linser?

Det finns en hel rad med olika linser att frossa i. Gröna, gula, svarta, bruna och så klart röda. De är lätt platta i formen och du hittar dem i vilken matbutik som helst för en billig peng. Du har garanterat ätit en linssoppa någon gång, inte alltför sällan smaksatt med en indisk touch. De används även mycket i just indiska grytor och andra rätter. De blir mosiga i konsistens­en när de kokas och passar perfekt i soppor, pastasåser, dippsåser, mackfyllni­ngar, sallader, pajfyllnin­gar och även smoothies. Användning­sområdena är oändliga, hur klyschigt det än må låta.

Tillagning

Röda linser kokas i lättsaltat vatten och blir klara på runt 10 minuter. De blir mosiga i konsistens­en och det är helt okej. Det är lite av charmen med dem. Vill du få en fastare konsistens föreslår jag att du antingen groddar dem eller blötlägger dem över natten.

Blötlägga linser

Röda linser behöver inte blötläggas innan kokning, men blötlagda linser kan användas till mycket annat. Blötlägg linserna i 8 timmar eller över natten och mixa demm sedan till en fin färs. Smaksätt med lök, vitlök och tacokryddo­r och du har en tacofärs med bra tuggmotstå­nd. Ja, eller vad du nu vill smaksätta med. Du kan även blanda ner dem blötlagda i en sallad, mixa ner dem i plättar som nedan eller ha som pålägg för lite crunch.

Grodda linser

Röda linser är bland det enklaste du kan grodda. Blötlägg ca 1 msk röda linser i 8 timmar eller över natten. Häll bort vattnet och skölj dem. Häll tillbaka i groddburke­n eller i en glasburk med nät runt öppningen. Ställ burken så att den lutar, detta för att vattnet ska rinna bort. Är linserna för blöta kan de börja mögla. Ställ burken på ett varmt och soligt ställe, dock inte i direkt solljus.

Skölj linserna två gånger om dagen och ställ hela tiden burken med lätt lutning. Efter ett par dagar kommer du se att linserna har fått små skott. Det är helt rätt. Efter 3-5 dagar är de färdiga att skördas. Skölj de färdiga groddarna och använd på direkten som pålägg och i sallader.

Nyttig liten sak

Röda linser innehåller mycket protein, 24 g/100 g i torkad form och runt 10 g/100 g i kokt form. De är även väldigt rika på fibrer, men även en hel del vitaminer och mineraler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden