Vego

ÄPPELPAJ I GLAS MED KOLASMAKAN­DE KOKOSGLASS

-

4 portioner För glutenfrit­t alternativ använd ren havre

När min man åt upp en hel 1 ½-litersform av den här glassen alldeles själv tog jag det som ett fullgott bevis på att receptet satt som det skulle, trots att de yngre provsmakar­na inte ens fått chansen. Servera med kryddiga varma äpplen och frasiga smulor.

Kolasmakan­de kokosglass

2 burkar kokosmjölk à 400 ml 1 dl kokossocke­r

½ tsk vaniljpulv­er

Frasiga smulor

1 dl havregryn 1 dl mandelmjöl 1 msk lönnsirap

1 dl hackade mandlar 1 msk kokosolja

Stekta äpplen

4 äpplen

1 msk kokosolja 1 msk kokossocke­r ½ tsk mald kanel 2 krm vaniljpulv­er 2 krm mald ingefära 1 krm kardemumma 1 dl osötat äppelmos

Kolasmakan­de kokosglass

Mixa ingrediens­erna tills de är fluffiga och kör sedan smeten i glassmaski­n i 20-30 minuter. Eller så fryser du smeten i några timmar och mixar sen, så får du en liknande krämig konsistens. Du kan frysa in glassen efter att du har kört den i maskinen, men då får du tänka på att ta fram den ca 15 minuter innan den ska serveras.

Frasiga smulor

Lägg havregryn, mandlar, mandelmjöl och kokosolja i en panna och ringla över sirap. Stek på medelvärme under omrörning tills blandninge­n är gyllene och doftar gott.

Stekta äpplen

1. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i ca 2 centimeter stora bitar.

2. Stek bitarna i kokosolja tills de precis får färg, men inte har blivit för mjuka.

3. Blanda kokossocke­r, kanel, vaniljpulv­er, ingefära och kardemumma i en skål och strö blandninge­n över äppelbitar­na i pannan. Stek i ytterligar­e en minut.

3. Tillsätt äppelmoset. Låt koka upp och häll den varma blandninge­n i fyra glas. Skeda över lite smulor och skopa över generöst med glass. Servera direkt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden