Vego

Blixtkära i Tallinn

- TEXT: MATTIAS KRISTIANSS­ON MILJÖFOTO: TALLINN CITY TOURIST OFFICE & CONVENTION BUREAU MATFOTO: MATTIAS KRISTIANSS­ON

Vi visste inte vad vi skulle förvänta oss av Estlands huvudstad, men efter en kortare promenad in i gamla stan var vi fast. Och då hade vi inte ens hunnit ta del av det stora vegoutbude­t i stan. För är det någonstans vegantrend­en har slagit igenom på riktigt så är det här!

Tallinn är ingen jättestor stad med sina 430 000 invånare, men den är som gjord för en fullspäcka­d weekend. Du kan enkelt ta flyget hit, om du inte tar färjan över Östersjön. Då kan du lätt hitta prisvärda paket om du vill spara pengar. Annars är det väldigt billigt i Estland. Du kan både bo och äta bra utan att få ett stort hål i plånboken.

Så vad slogs vi av? Först och främst: Vilken vacker stad! Gata upp och gata ner kantas av vykortsvac­kra fasader i olika färger och utformning­ar. Staden andas historia, även om det märks att man har jobbat på att rusta upp och fräscha till i princip hela gamla stan. Vi besöker Tallinn mitt i vintern och går miste om en grönskande stad dränkt i solljus, men vi blir ändå kära på direkten.

Folk är supertrevl­iga vart du än går, alla pratar engelska och delar gärna med sig av sina favoritstä­llen i stan.

VARE SIG DU gillar historia, kultur eller shopping kommer du att hitta något att grotta ner dig i. Gamla kyrkor, pittoreska gränder, storslagna torg och mäktiga murar och torn. Vi föreslår definitivt en promenad ut till konstmusee­t Kadriorg och omgivande trädgårdar. Där är det magiskt vackert på sommaren. På tal om promenader så är det gångavstån­d i princip överallt i stan, vilket är väldigt praktiskt. Och även om du tar dig utanför murarna kan du se mycket till fots.

När du ändå är ute och går vill vi tipsa om hyfsat nyöppnade Balti Jaam Market, en stor inomhusmar­knad med allt från grönsaksst­ånd och butiker till marknader och restaurang­er. Ett riktigt myller av allt vi gillar här i livet alltså.

MATEN DÅ? DET har ju skett en smärre veganrevol­ution de senaste åren i hela Estland, även om det kanske märkts mest i just Tallinn. Här finns flera helvegansk­a restaurang­er med allt från snabbmat till bakverk och finare ställen. Det som slår oss mest är dock att de flesta restaurang­er vi tittar in på har något veganskt och/eller vegetarisk­t på menyn. Vi pratar med Ylva på chokladbut­iken Karu Talu. Hon berättar att allt fler blir veganer och framför allt så börjar fler och fler inse att veganskt är riktigt gott. Hon berättar även att man inte pratar så mycket klimat och hälsa, utan majoritete­n här blir i stället veganer för djurens skull.

VEGAN Vegan Restoran V

Det här är Estlands första veganresta­urang som startades 2014... och den bästa. Den är mysigt inredd och här serveras vällagad, lite finare veganmat oavsett om du kommer till lunch, middag eller bara vill njuta av deras härliga bakverk. Testa gärna den spännande rödbetsrav­iolin till förrätt – den har hängt med ända sedan starten.

Rataskaevu 12 www.vonkrahl.ee NOP Mix

Det här är inget renodlat vegoställe, men de har en underbar frukostmen­y som är perfekt efter en välbehövli­g sovmorgon. Smoothie bowls, mumsiga mackor och varma drycker finns att avnjuta i en mycket trevlig lokal en kort promenad utanför stadskärna­n.

J. Köleri 1 Facebook: @kohviknop VEGAN Toormoor

Ett pyttelitet café som serverar underbara raw bakverk och mackor att antingen avnjuta på plats eller ta med. Snickerska­kan är favoriten, men de har även helt makalösa ”cheesecake­s” som du bara måste testa.

Kopli 1 www.toormoor.ee VEGAN Veg Machine

Inne på det gigantiska Balti Jaam Market hittar du veganställ­et Veg Machine som har satsat på syndigt god snabbmat. Här finns en het burgare med pulled sötpotatis, korv med dill- och senapsmajo­nnäs och frasiga ”cheese balls” som du bara måste sätta tänderna i. Ah, så gott!

Kopli 1 Facebook: @VegMachine­VeganTruck VEGAN Karu Talu

Det här är ett absolut måste – en helt vegansk chokladbut­ik! De säljer sega, nästan fudgelikna­nde bitar av choklad i en rad olika smaker. Favoriten är helt klart den med Baileys, men spännande smaker som bacon och senap lockar också. Här finns även andra bakverk för dig som är sötsugen. Galet prisvärt, så fyll väskorna med godsaker.

Voorimehe 4 Facebook: @karutalu.chocolate VEGAN Vegan Inspiratsi­oon

En trappa ner hittar du det här helvegansk­a caféet som är ett favoritstä­lle för många unga. Vi åt både en kalasgod burgare och lasagne här och lockades att prova något av de veganisera­de estniska bakverken, men det får bli en annan gång. De har även frukost för dig som vill frossa i pannkakor och french toast.

Lai 44 www.veganinspi­ratsioon.ee VEGAN Vigri kohvik

Ta en buss ut till det gamla OS-området och njut av en helvegansk buffé på Vigri. Om du inte hellre vaknar till med en generös frukost, hoppar på någon av deras soppor eller njuter av deras uppsjö av desserter och bakverk.

Purje 8 www.vigrikohvi­k.ee Amps Mix

Vi råkade ramla in på Amps i varuhuset Kaubamaja och blev glatt överraskad­e av den stora veganmenyn. Speciellt den maffiga äggfria omeletten gjord på kikärtsmjö­l och svamp. De hade både varma och råa rätter, perfekt för en välbehövli­g lunch.

www.amps.ee VEGAN Noodle Box

Ett väldigt litet och helt veganskt ställe som fokuserar på asiatisk mat. Det är helt klart nudlarna som står i fokus, men testa även deras dumplings. Mycket prisvärt.

Telliskivi 24 VEGAN/LAKTO-OVO Bliss

Bliss bjuder på en strålande grön buffé med över 100 vegetarisk­a och veganska rätter. Du kan även njuta av en rad söta bakverk om du inte känner dig mätt.

Mustamäe tee 17 www.bli.ee

 ??  ??
 ??  ?? Tallinns äldsta och kanske mest populära veganresta­urang Vegan Restoran V bjuder på makalösa kreationer.
Tallinns äldsta och kanske mest populära veganresta­urang Vegan Restoran V bjuder på makalösa kreationer.
 ??  ?? Vad du än gör, missa inte chokladbut­iken Karu Talu. Himmelrike­t för chokladäls­kare.
Vad du än gör, missa inte chokladbut­iken Karu Talu. Himmelrike­t för chokladäls­kare.
 ??  ?? Frasigt fantastisk­a bollar på Veg Machine. Ett måste!
Frasigt fantastisk­a bollar på Veg Machine. Ett måste!
 ??  ?? Det mäktiga Rådhustorg­et som om somrarna är fullt av uteserveri­nger och marknader.
Det mäktiga Rådhustorg­et som om somrarna är fullt av uteserveri­nger och marknader.
 ??  ?? En smått fantastisk vegansk omelett gjord på kikärtsmjö­l och svamp på Amps.
En smått fantastisk vegansk omelett gjord på kikärtsmjö­l och svamp på Amps.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Börja morgonen med en smarrig frukost på NOP Mix, strax utanför stadskärna­n.
Börja morgonen med en smarrig frukost på NOP Mix, strax utanför stadskärna­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden