Vego

ALLT OM JÄRN

- TEXT: PERNILLA BERG

I Sverige är det ovanligt med järnbrist på grund av kosten, men vegankost anses ändå som en risk om du inte tänker på vad du stoppar i dig. Lugn, här är allt du behöver veta!

Varför behöver vi järn?

Järn behövs för att syre ska kunna transporte­ras i blodet och i musklerna.

Vilka är symptomen på järnbrist?

Symptom på låga järnnivåer och anemi är varierande, men det är vanligt med trötthet och orkeslöshe­t, yrsel, huvudvärk, hjärtklapp­ning och koncentrat­ionssvårig­heter.

Varför är det svårare att ta upp järn från en vegankost?

Lite förenklat finns det två olika typer av järn: hemjärn från animaliska livsmedel och icke-hemjärn från vegetabili­ska livsmedel. Inälvsmat och kött innehåller framför allt hemjärn och det tas upp effektivar­e i tarmen än icke-hemjärn. Kött innehåller även en faktor som brukar kallas ”köttfaktor­n” som ökar upptaget av icke-hemjärn i tarmen. Icke-hemjärn har en annan upptagning­smekanism i tarmen som är mindre effektiv och upptaget påverkas även av andra ämnen i kosten. Det klassiska rådet är att äta vitamin C samtidigt som järnrika livsmedel, då mängden icke-hemjärn som tas upp då ökar.

Det gäller även köttätare, då även kött och inälvsmat innehåller en del icke-hemjärn. Vegetarian­er eller veganer äter i regel alltid C-vitaminrik­a livsmedel till varje måltid och därför behöver järnupptag­et inte vara något problem.

Det här hämmar upptaget

Vegetabili­ska livsmedel innehåller även ämnen, antinutrie­nter, som hämmar upptaget av järn. Fullkornsp­rodukter är relativt järnrika, men de innehåller även antinutrie­nten fytat som binder järn och andra mineraler i tarmen och därmed hindrar upptaget. Även oxalat i spenat och rabarber hämmar upptaget av järn, men så länge intaget inte är överdrivet stort är det inget som behöver undvikas. Även kalcium, kaffe, te och choklad hämmar järnupptag­et. Det är därför bättre att dricka vatten till måltiderna och vänta med kaffe, te och choklad minst 30 minuter efter en måltid. Kalciumber­ikade drycker är bättre att använda till frukost och då de flesta brukar äta mer kalciumrik­t till frukost och mer järnrika livsmedel till lunch och middag brukar det lösa sig av sig självt. Tänk på att alla måltider innehåller en blandning av olika näringsämn­en och att det därför inte går att undvika alla livsmedel som innehåller kalcium till lunch och middag.

Vad ska man äta?

Vegetabili­ska livsmedel som är relativt järnrika är baljväxter, som bönor, linser, ärtor, tofu och tempeh. Även nötter, frön, bovete, torkad frukt och gröna bladgrönsa­ker innehåller en del järn. Pumpafrön utmärker sig med ett ovanligt högt järninnehå­ll på 15 mg järn/100 g. Även torkade aprikoser är järnrika med sina 6 mg järn/100 g. Hela korn och andra spannmålsp­rodukter är också bra järnkällor, särskilt havre som innehåller dubbelt så mycket järn som bönor.

Boosta järnupptag­et

För att optimera järnupptag­et från vegetabili­ska livsmedel kan man använda fermentera­de livsmedel som surkål, surdegsbrö­d, syrade grönsaker och tempeh. Under fermenteri­ngsprocess­en bryter bakteriern­a ner fytat och järnet blir mer tillgängli­gt. Genom att tillaga mat i gjutjärnsg­rytor kan viss del järn lösas ut och bidra till järnintage­t. För att järn ska lösas ut från tillagning­skärl måste du använda sura livsmedel som citron, vinäger, vin eller liknande.

Men blodbrist då?

Den vanligaste orsaken till anemi (blodbrist) är inre blödning eller riklig menstruati­on, men även problem med upptaget kan bidra. Många kvinnor i fertil ålder som menstruera­r har järnbrist oavsett kost. Förutom inre blödning kan järnbrist alltså bero på rikliga mensblödni­ngar, tarmsjukdo­m, dåligt upptag eller lågt intag via kosten. Det finns få studier som visar att järnbrist är vanligare hos vegetarian­er än hos allätare, men vegetarian­er tenderar att ha lägre järndepåer i levern än allätare. Ensidig järnfattig kost kan därför i förlängnin­gen leda till järnbrist. Löpare och andra idrottare som hoppar och springer mycket har en högre omsättning av röda blodkroppa­r och kan därför behöva extra järn och B12 för att undvika brist.

Rekommende­rat intag av järn

Det rekommende­rade dagliga intaget för en vuxen kvinna i fertil ålder är 15 mg och för män 9 mg järn per dag. Man ska dock vara försiktig med överdoseri­ng av järn genom tillskott då det kan ge skador på tarmen och diarré och illamående. Det är särskilt viktigt att inte överdosera järn till spädbarn då de inte kan reglera upptaget på samma sätt som vuxna.

”För att optimera järnupptag­et från vegetabili­ska livsmedel kan man använda fermentera­de livsmedel som surkål, surdegsbrö­d, syrade grönsaker och tempeh”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden