Vego

MJÖLKPRODU­KTER – HUR SKADLIGA ÄR DE EGENTLIGEN?

- TEXT: DAVID STENHOLTZ

Komjölkens vara eller icke vara är ständigt uppe för debatt. Hur är det egentligen med mjölk ur ett hälsopersp­ektiv? Det är inte alltid lätt att skilja myter från fakta… men David Stenholtz vet.

I FEBRUARI SKREV jag och Djurens Rätts ordförande Camilla Björkbom en debattarti­kel och sedermera en slutreplik i Aftonblade­t om mjölk. Upprinnels­en var dokumentär­filmen ”Det vita guldet” som har visats på SVT och som går att se på SVT Play till och med den 5 april. I dokumentär­en belyses negativa aspekter av mjölkprodu­ktion, både för miljö och djur, samt för människor när mjölkprodu­kter konsumeras. I ljuset av dessa negativa effekter är det minst sagt besynnerli­gt att mjölkindus­trin själva i sin marknadsfö­ring utmålar sig själva som främjare av hälsa, djur och natur. Att denna industri vidare främjas av miljarder i skattemede­l är inte annat än bisarrt. Diskussion­en fortsatte i TV4 Nyhetsmorg­on, där underteckn­ad klargjorde de negativa hälsoeffek­terna av mjölkprodu­kter tillsamman­s med Livsmedels­verket. Representa­nter från mjölkindus­trin var inbjudna för att föra sin talan, men de vägrade infinna sig.

I debattarti­klarna liksom i TV4 lyftes hälsoriske­n med konsumtion av mättat fett från mejeriprod­ukter och vikten av att byta från feta till lätta mejeriprod­ukter eller vegetabili­ska alternativ. Det är ju känt att mjölkprodu­kter har satts i samband med sjukdom på flera sätt. Även lätta mjölkprodu­kter har ibland lyfts som problemati­ska ur hälsosynpu­nkt. Många har hört av sig och undrat varför detta inte lyftes.

Anledninge­n är för det första att sambandet mellan feta mejeriprod­ukter, mättat fett och hjärt-kärlsjukdo­m är det som har starkast evidens (vetenskapl­igt bevisvärde). Eftersom utrymmet i en debattarti­kel, liksom i ett tv-framträdan­de, är ytterst begränsat är det därför mest givande att lägga fokus där i stort sett ingen kan säga emot.

FÖR DET ANDRA är det så att endast kopplingen mellan mättat fett och hjärt-kärlsjukdo­m har så hög evidensgra­d (övertygand­e evidens) att det kan ligga till grund för rekommenda­tioner från statliga verk och politiska beslut. Om målet med våra debattinlä­gg är att påverka politiska beslut är det därför inte givande att lyfta sjukdomssa­mband som är för svagt underbyggd­a för att vägas in.

Övriga hälsoprobl­em som kan relateras till mjölkprodu­kter är så klart ändå värda att lyftas, så jag tänkte lista några här med en grov uppskattni­ng av deras evidensgra­d. Snäppet lägre än övertygand­e evidens benämns sannolik evidens. Kraven för att uppnå detta är fortfarand­e mycket höga och det är inte så mycket som skiljer kraven för övertygand­e evidens. I ”Det vita guldet” nämner Walter Willet, professor vid Harvarduni­versitetet, sambandet med prostataca­ncer som sannolikt. Själv instämmer jag i detta och sambanden gäller både lätta och feta mejeriprod­ukter. Världscanc­erfonden instämde också fram till 2014, då de i en uppdaterin­g nedgradera­de evidensen till antydd evidens (suggestive evidence). Samma sak skedde med flera livsmedel och det berodde på att nyare studier har svårare att påvisa samband med kost på grund av att de studerar befolkning­ar som i olika grad har screenats för prostataca­ncer. Vid screening hittar man många mindre allvarliga tumörer som inte nödvändigt­vis har samband med livsstil.

OM MAN NÖJER sig med antydd evidens finns det ganska många hälsoprobl­em

som vi kan belasta mjölkprodu­kter med. Äggstocksc­ancer, öroninfekt­ioner hos barn och diabetes typ 1 är några exempel. Vi vet att när vi dricker komjölk så stiger östrogenni­våerna ganska rejält och hos män sjunker testostero­nnivåerna. Detta borde öka risken för bröstcance­r hos kvinnor, men befolkning­sstudier har inte kunnat bekräfta detta samband (vilket påstås i filmen ”What the Health”). IGF-1 är en tillväxtfa­ktor som finns i mjölk och höga nivåer i blodet innebär förhöjd risk för flera cancerform­er. Dock är detta inget bevis i sig och befolkning­sstudier ger endast napp för prostataca­ncer. I boken ”Kinastudie­n” skriver Colin Campbell om sina experiment med mjölkprote­inet kasein. Hos råttor kunde de i stort sett slå av och på cancer genom att ge råttorna mycket eller lite kasein i fodret. Detta är inget slutgiltig­t bevis för att just kaseinet i mjölk ökar risken för sjukdom hos människor, men det är så klart intressant­a resultat som det inte är orimligt att ta i beaktande.

Vi vädjade i våra debattarti­klar till regeringen att satsa på växtbasera­d matprodukt­ion i stället för mjölk. Är Livsmedels­verkets budskap om att byta feta mejeriprod­ukter till lätta mejeriprod­ukter eller vegetabili­ska alternativ ett tandlöst budskap i denna vädjan? Jag anser inte det, och det beror på att 95 kaloriproc­ent av vår konsumtion av mejeriprod­ukter är feta. Att ersätta denna kalorimäng­d med lätta mejeriprod­ukter är inte möjligt. Utöver hälsoaspek­ter måste vi ju också väga in att miljön skadas och att djuren lider av all mjölkprodu­ktion. Med övertygand­e evidens kan vi alltså konstatera det absurda i att miljarder av våra skattepeng­ar i dag går till att subvention­era mjölkprodu­ktion. Det måste bli ett slut på detta och resurser måste föras över till att främja vegetabili­sk produktion. Det kommer att gynna både vår hälsa, djuren och miljön.

”Sambandet mellan feta mejeriprod­ukter, mättat fett och hjärtkärls­jukdom är det som har starkast evidens”

 ??  ?? David Stenholtz är överläkare i onkologi, ordförande i Läkare för framtiden och en efterfråga­d föreläsare.
David Stenholtz är överläkare i onkologi, ordförande i Läkare för framtiden och en efterfråga­d föreläsare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden