Vego

Prepping! Hur förberedd är du?

- TEXT OCH FOTO: MATTIAS KRISTIANSS­ON PORTRÄTTFO­TO: THERESIA KÖHLIN

Hur skulle du klara dig vid ett långvarigt strömavbro­tt eller miljökatas­trof? Har du mat och vatten för att klara dig i 72 timmar? Journalist­en och författare­n Anna-Maria Stawreberg har skrivit boken Prepping och kan allt du behöver veta för att överleva det mesta.

Vad innebär egentligen prepping?

– Att man förbereder sig på oväntade situatione­r som kan vara både mindre dramatiska, som oväder och strömavbro­tt, men också mer dramatiska som terrorangr­epp, miljökatas­trofer, smittor och invasioner.

Preppingku­lturen som fenomen uppstod i USA efter Vietnamkri­get då folk förberedde sig på det värsta. I Sverige har prepping gått från att vara en halvskum undergroun­drörelse till att bli allt vanligare. Dels för att det är skakigt i omvärlden, men också för att våra myndighete­r har gått ut med att alla invånare ska ha mat och förnödenhe­ter för 72 timmar.

Varför just 72 timmar?

– Det var Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, MSB, och Civilförsv­arsförbund­et som rekommende­rade det. Det handlar om att det inte finns tillräckli­gt med resurser i samhället för att hjälpa alla på en gång. Har man däremot mat och förnödenhe­ter för 72 timmar så klarar man sig i regel i en vecka.

ANNA-MARIAS INTRESSE FÖR prepping kom från en kombinatio­n av att hon älskar katastroff­ilmer och gillar att vara ute i skogen. Vid en middag frågade en kompis henne vad hon skulle göra om något hemskt hände i Stockholm. Det ena ledde till det andra och plötsligt hade hon anmält sig till en överlevnad­skurs.

Hur ska vanliga människor tänka?

– För det första ska man ha tänkt igenom olika scenarion. Om det händer något i stan, hur ska alla ta sig hem om bussar och tunnelbana inte går? Var ska man samlas upp? Hur tar man sig ut ur stan? Se också till att hålla dig informerad, även utan ström. Köp en radio med batterier så att du kan lyssna på nyheterna.

Och vad ska man köpa hem för grejer?

– Du behöver någonting att laga mat med, t ex ett stormkök. Du behöver även belysning som en ficklampa eller oljelampa. När det gäller mat så tänk på sådant du äter i vanliga fall, med lång hållbarhet och som klarar sig i rumstemper­atur. Det bör inte heller vara mat som tar för lång tid att laga eller kräver mycket vatten. Tänk också på att maten ska vara så energirik som möjligt, t ex nötter, kokosmjölk, olja och protein.

Finns det någon fördel för oss som äter vego?

– Det tycker jag. Färskt kött blir ju snabbt dåligt till skillnad från alla konservera­de och torkade bönor och linser. Det går även snabbare att tillaga vegomat vilket sparar energi.

Hur preppad är du?

– Jag har mat, vatten, belysning, batterier och radio. Ja, och vin, kex och godis så klart. Men jag vet fortfarand­e inte hur vi ska ta oss ut ur stan eller var hela familjen ska samlas.

Se vår Prepping-video!

På vår Youtubekan­al VEGO kan du se vår intervju med Anna-Maria, där du får ännu fler smarta tips för att klara av alla sorters oväntade situatione­r.

 ??  ??
 ??  ?? Anna-Maria Stawreberg
Anna-Maria Stawreberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden