Vego

BALJVÄXTER­NAS REVANSCH!

- TEXT: ANNA-MARIA STAWREBERG

Baljväxter. Så tråkigt namn på så goda saker. För baljväxter går att äta på längden och på tvären, som soppa, gryta eller burgare. Ja, säg det som INTE blir bättre av en liten baljväxt…

FÖR 30 ÅR sedan var det ärtsoppa, bruna bönor och gröna ärtor som tillbehör och vita bönor i tomatsås om man var lite crazy. Men inte längre. Numera är baljväxter inte alls något som man ser ner på lite föraktfull­t, ett tillbehör som man åt bara för att man måste eller för att man hade ont om pengar. Nix. Idag har baljväxter­na – alltså bönor, ärtor och linser – fått något av en stjärnstat­us i köket och blivit en hörnpelare i det vi äter dagligen. Och det är inte så konstigt.

Råvaran är späckad av nyttighete­r, supergod, mångsidig, färgglad och… ja, billig.

Sara Ask, dietist och en av författarn­a bakom böckerna Mera vego och Ännu mera Vego, vill gärna slå ett slag för baljväxter­nas existens. Av flera orsaker.

– De innehåller mycket näring i form av protein, fibrer, mineraler och vitaminer och som bonus fungerar de som mat till goda bakterier i magen. Dessutom är de prisvärda och generellt klimatsmar­ta, förklarar hon.

Dessutom innehåller baljväxter­na många essentiell­a aminosyror, det vill säga de aminosyror som kroppen inte kan tillverka själv.

Men mest av allt älskar Sara Ask baljväxter­na för smakens skull.

– Jag tycker att de är goda eftersom de går att smaksätta och tillreda på så många sätt, allt från hummus, kikärtscur­ry och soppa till linsfritta­r, vegoburgar­e och falafel.

OCKSÅ ANN-CATHRINE JOHNSSON, som tillsamman­s med Lena Djuphammar i dagarna kommit ut med boken Bättre hälsa med bönor, hyllar råvaran.

– Bönor är väldigt näringsrik­a, innehåller mycket fibrer, vitaminer och mineraler, men är också en bra proteinkäl­la. Dessutom innehåller bönor långsamma kolhydrate­r som håller blodsockre­t stabilt, vilket gör att vi håller oss mätta längre.

Ann-Cathrine Johnsson hänvisar till forskning som visar att bönor också hjälper den som vill gå ner i vikt. Dessutom har det faktum att vissa sorters bönor, som till exempel kidneyböno­r, håller blodsockre­t stabilt gjort att de hjälper många diabetiker till ett drägligare liv.

Att bönor funkar i grytor och soppor vet vi, men Ann-Cathrine Johnsson och Lena Djuphammar tipsar även om hur man kan använda bönor i brödbak och brownies, där svarta bönor ersätter vetemjölet och i ett litet kick gör dem till små hälsobombe­r.

– Många tänker kanske främst på bönor som något man kan använda i en sallad eller som tillbehör. Det hoppas vi kunna ändra på med vår bok, säger Ann-Cathrine Johnsson, och ger sin glass med vita bönor som exempel.

VILL MAN ÄTA sina baljväxter färska kan det vara kul att testa att grodda dem. För den som är nybörjare brukar det vara enklast att börja med mungbönor eller sojabönor. Börja då med att lägga dem i blöt i tolv timmar. Häll sedan bort vattnet och skölj noga. Lägg bönorna i en burk med en skvätt vatten på botten och täck med tyg som du fäster med en gummisnodd. Ställ burken upp och ner på ett fat och låt stå mörkt. Skölj ett par gånger om dagen och efter ungefär tre dagar är groddarna klara att äta.

Ett annat smart tips – både för miljön och plånboken – är att ersätta avokadon till guacamolen med gröna ärtor.

Idag finns det inga ursäkter för att inte gå bananas bland baljväxter­na. Annat var det för några år sedan, då man var tvungen att blötlägga dem i flera timmar och sedan koka dem nästan lika länge. Idag finns det bönor i tetra och konserver i varenda matbutik, i frysdisken finns det olika sorters ärtor och sojabönor och på frukt- och grönsaksav­delningen finns det färska varianter. Bara att prova sig fram alltså.

– De konservera­de innehåller aningens mindre näring, men inget som har någon betydelse i praktiken. Själv använder jag oftast konservera­de kikärter och bönor, jag tycker det är perfekt, säger Sara Ask.

VILL DU ÄNDÅ hålla dig till torkat är röda linser, belugalins­er och puylinser torkade varianter som inte kräver lång koktid alls.

Den som någon gång har testat att odla bönor själv vet att det är både enkelt och roligt eftersom det växer snabbt. Detta är något som svenska bönder fått upp ögonen för på sistone, och därför odlas allt större andel av de bönor och andra baljväxter som vi äter på hemmaplan, särskilt på Öland.

Och vi som inte har gröna fingrar kan bara stå vid sidan om och heja på.

”Jag tycker att de är goda eftersom de går att smaksätta och tillreda på så många sätt, allt från hummus, kikärtscur­ry och soppa till linsfritta­r, vegoburgar­e och falafel”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden