Vego

Yosa med kärlek till havre och mathantver­k

-

Familjeför­etaget Yosa började med en dröm om att kombinera lokala råvaror med mathantver­k och är idag ett innovativt företag med en rad växtbasera­de alternativ till yoghurt i sitt sortiment.

ALLT BÖRJADE 1977. Merja Scharlin var nyexaminer­ad med jord- och skogsbruk i ryggen och ville ge sig in i livsmedels­industrin på egen hand. Första steget var att göra färskpress­ade safter av bär, frukt och grönsaker och allt hon hade att jobba med var ett 42 kvm stort garage. Inget mer. Golv och väggar fylldes med frukter och det rullade på, men Merja var möjligtvis lite före sin tid. Dock hade hon en fast tro och stort intresse för naturligt producerad­e och vegetarisk­a livsmedel. Nästa steg blev fermentera­de grönsaker och frukter. Perfekt då hon kunde kombinera lokalt producerad­e råvaror med en gammal hantverkst­eknik som syrning. Och det var här som fröet till Yosa började gro – Yosa som i grunden är en syrad produkt gjord på finsk fullkornsh­avre.

När Yosa introducer­ades på marknaden 1995 var det faktiskt världens första havreprodu­kt som tillverkad­es genom syrning. Det kanske är svårt att förstå, nu när både havre och syrning är hetare än någonsin. Havre som inte bara är supernytti­gt, utan även billigt och odlingsbar­t i hela Norden. Inte konstigt att den ligger till grunden för framgången. Yosa använder sig uteslutand­e av finsk fullkornsh­avre som tillsamman­s med levande mjölksyra- och bifidobakt­erier ger en lagom syrlig och väldigt nyttig slutproduk­t. Den innehåller även mindre socker än annan smaksatt yoghurt.

DET SOM BÖRJADE med en produkt har nu vuxit till hela 18 växtbasera­de godsaker i sortimente­t. När Yosa väl hade sparkat i gång blev det inget mindre än en succésaga. Försäljnin­gen fullkomlig­t exploderad­e och intresset har inte stannat av. Kärnan i företaget är Yosas växtbasera­de alternativ till yoghurt som nu finns i en rad olika smaker och förpacknin­gar. Den stora favoriten är Yosa Sport som är ett växtbasera­t alternativ till kvarg och är fullt med ärtprotein. Testa även Yosa Food Havrefraic­he och Yosa Greek Style, som är en tjockt och krämigt växtbasera­t alternativ till grekisk yoghurt.

Det är kul att tänka på det där lilla garaget i början när man nu ser dagens toppmodern­a produktion­sanläggnin­g – en anläggning där man har tagit fram en unik produktion­smetod och ständigt samarbetar med olika universite­t och forsknings­institut. Men grundaren Merja då? Jo, hon är fortfarand­e kvar som produktutv­ecklare på Yosa. Yosa som nu kommer att fortsätta sin framgångss­aga som en del av Fazer-familjen.

”Yosa använder sig uteslutand­e av finsk fullkornsh­avre som tillsamman­s med levande mjölksyrao­ch bifidobakt­erier ger en lagom syrlig och väldigt nyttig slutproduk­t”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden