Vego

Sommaren som fick oss att fundera

- Mattias Kristianss­on, Chefredakt­ör VEGO

Jag tänker inte försöka plocka några billiga vegopoäng på att prata alltför mycket om den brutalt varma sommaren som inte bara gav oss ljummet badvatten som andades Medelhavet, utan även förödelse för både djur och natur. Men visst har den fått oss att tänka till?

Jag minns för något år sedan när jag skrev en krönika om att vi måste ändra våra matvanor för klimatets skull. Att det kanske låter härligt att kunna odla mango och papaya i trädgården, men att det har sitt pris. Priset fick vi en liten hint av redan i år. Och visst är det mycket som påverkar klimatet, inte bara maten. Men mat är något vi stoppar i oss varje dag och jag ser det som en sådan härlig lyx att kunna äta ruskigt god mat som jag vet inte bara är bra för min egen kropp och för djuren, utan även för klimatet. Vill du bli inspirerad till max så läs intervjun med Gunhild Stordalen på sida 23 där hon pratar om just hur vi måste äta för att rädda vårt vackra jordklot. Nog sagt om det!

Hösten är här! Ah, det gick så snabbt men jag är redo! Hösten är den tid på året då jag får mest tid (och kanske även mest lust) att tillbringa lite extra tid i köket. Jag har försökt spegla det i det här numret med allt från enkel mat på en plåt till nördighet som bakning med bönor och spännande mat från fenomenet Gaz Oakley.

Jag tycker även att hösten är en perfekt tid för att få in nya, goda vanor. Jag får ofta mejl från personer som tycker att det är knepigt att få in grön mat i vardagen, att de inte vet vad de ska laga när de kommer hem stressade och att det lätt blir färdigmat till lunch. Och jag förstår. Trots att jag jobbar med mat så är min hjärna ibland helt dränerad på inspiratio­n och vissa dagar är jag trött till förbannels­e. Så… förbered! Det finns inget bättre än att göra större satser av grytor och gratänger (sida 86) och sedan frysa in i matlådor eller plastpåsar. När du sedan ramlar in efter jobbet eller plugget så vet du att du har mat klar så att du slipper improviser­a med brödskalka­r och inlagda saltgurkor, eller vad du nu råkar hitta i skåpen. Det var allt för mig, hoppas att du gillar vårt härliga höstnummer!

”Hösten är den tid på året då jag får mest tid att tillbringa lite extra tid i köket”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden