Vego

Framtidens protein

Protein pratas det massor om. Och det är inte så konstigt, för det händer nämligen massor på den fronten

- TEXT: ANNA-MARIA STAWREBERG

VEGAN ELLER EJ, men under de senaste åren har protein blivit något av en snackis. Folk käkar proteinpul­ver som aldrig förr, det pratas om ”kroppens byggstenar” och det är lätt att tro att protein är en bristvara i dagens samhälle.

Så är det naturligtv­is inte. De flesta får faktiskt i sig den mängd protein som de behöver.

Men för oss som väljer att äta växtbasera­t gäller det naturligtv­is att tänka till lite extra, eftersom ”kött” är det första som seglar upp i gemene mans tankar när man pratar proteiner.

Vilken tur då att växtriket är späckat av protein. Bönor, linser och andra baljväxter är tack och lov små proteinbom­ber. Och ännu mer tur att det bubblar på alla möjliga håll och kanter hos olika matproduce­nter för att få fram innovativa, goda och miljövänli­ga alternativ till kött. Framtidens protein helt enkelt.

VISSA MATPRODUCE­NTER ÄR långt inne i framtiden och jobbar på att få fram nya produkter. Andra väljer att titta bakåt och damma av gamla kulturväxt­er. Oavsett vilket så händer det mycket nu. För det vet vi ju alla: Att äta en ko är inte hållbart. Alls. Något som fler och fler inser.

På Lunds universite­t jobbar livsmedels­forskaren Karolina Östbring och hennes kollegor för fullt på att få fram filéer och färs av raps.

– Det är resterna från rapsoljeti­llverkning­en som vi har spanat in. Det används idag som djurfoder, men eftersom det har så hög och bra proteinkva­litet, med rätt sammansätt­ning av aminosyror, började vi för fem år sedan undersöka hur det skulle kunna användas av oss människor, säger Karolina Östbring.

Snabbt visade det sig att det var fullt möjligt. Eller inte bara fullt möjligt, det funkar perfekt. Av varje kilo rapsolja blir det två kilo rapsfrökak­or, och det är just dem som används när Karolina och kollegorna tar fram färsen, grytbitarn­a och filéerna, som innehåller hela 30 procent protein, jämfört med köttets 18 procent.

Gänget på Lunds universite­t har kommit långt. De samarbetar med lokala odlare som Gunnarshög­s gård, och även med Orkla i Malmö. Och eftersom det kryllar av raps i Sverige finns det gott om råvaran.

– Vi är nästan i hamn nu. Nästa år kommer vi att jobba på smaken och färgen. Just nu smakar det väldigt mycket gräs.

Om tre-fyra år räknar Karolina med att produktern­a kommer att finnas i våra butiker.

PÅ ANDRA SIDAN Östersjön, i Finland, bestämde sig vännerna Maija Itkonen och Reetta Kivelä att i stället revolution­era veganvärld­en med hjälp av havrekött och drog därför i gång företaget Gold & Green.

Det visade sig vara en genialisk idé och storsäljar­en Pulled oats tar snabbt slut i hyllorna också i Sverige. Tack vare den nordiska havrens höga proteinhal­t och livsmedels­forskaren Reetta Kiveläs skicklighe­t har de lyckats med det som från början såg ut att vara en omöjlighet: ett havrekött som smakar gott och har en skön konsistens.

– Genom att blanda havre med bondbönor och gula ärtor fick vi fram vår produkt. Det som vi kallar perfect protein, säger Sanna Antola på Gold & Green.

När råvaran väl satt visste uppfinning­srikedomen inga gränser och produkt efter produkt lämnade Gold & Greens provkök. Pulled oats, burgare och havreköttb­ullar, eller Nordic Oatballs som det korrekta namnet är. Planerna är stora och Gold & Greens produkter dyker snart upp på både Scandics sommarmeny och i Taku-Takus truckar. I Sverige finns produktern­a nu i kyldiskarn­a i 500 butiker, redo att ätas.

Pia Qvarnström, grundaren av Swedish Temptation­s, har valt att fokusera på den hederliga svenska ärtan. Idén kom när hon efter en intensiv period av experiment­erande i köket insåg att fermentera­de ärtor var en sådan smakexplos­ion att hon ville missionera världen med hjälp av en foodtruck.

– Jag började fundera på hur jag skulle kunna utvidga konceptet, sökte innovation­spengar och lyckades få fram en perfekt svensk tempehprod­ukt, Bärta. För tillfället säljer vi enbart till en lång rad restaurang­er, men inom kort kommer vi att finnas i en rad svenska matbutiker.

Bärta innehåller fullvärdig­t protein, men enligt Pia är den största fördelen att det är en lättsmält fullkornsp­rodukt med bra textur.

– Dessutom är den lättlagad och lågprocess­ad och innehåller inga tillsatser.

”Vi är nästan i hamn nu. Nästa år kommer vi att jobba på smaken och färgen. Just nu smakar det väldigt mycket gräs”

ÄVEN VEGMES STORSÄLJAN­DE produkter har tagits fram genom ett intensivt tankearbet­e och experiment­erande. Huvudingre­diensen i Vegmes produkter är sojaprotei­n från Europa, som korsats med rökt olja och vatten.

– Vegme föddes i Smaklabbet på Ingarö, och egentligen började det med att vi skulle röka ett smör till Mathias Dahlgren, som skulle användas på det kungliga bröllopet, berättar Hampus Schönmyr.

Den unika smaksättni­ngsmetoden som krögarna fick fram där i labbet blev startskott­et på Vegmes produkter – färser, burgare, pulled, grytbitar, BBQ-burgare, vegobullar, vegansk bea och snart även seaweed burgers.

Trots att det bara har gått två år sedan Vegme-gänget fick fram sina umamismaka­nde produkter i Smaklabbet har ryktet

spritt sig, och idag kan man köpa produktern­a hos de flesta stora matkedjorn­a.

BAKOM VARUMÄRKET NORDISK RÅVARA döljer sig flera producente­r på svenska gårdar. Det var när matälskarn­a och entreprenö­rerna Tomas Erlandsson och Gunnar Backman på allvar insåg hur lite av de råvaror som odlas i Sverige som äts av oss människor som de bestämde sig för att de ville göra något.

– Vi har under många år jobbat med landsbygds­utveckling och sett vilken potential som finns när det kommer till odling. Vi importerar mer än hälften av det vi äter och det mesta av det vi odlar blir till djurfoder, berättar Tomas Erlandsson.

Tomas Erlandsson och Gunnar Backman började försöksodl­a olika grödor under nio säsonger, och för två år sedan var det läge att dra i gång samarbetet med utvalda svenska bönder under namnet Nordisk råvara.

– Vi drivs av övertygels­en att vi ska äta mer av det vi själva odlar och att vi ska producera mat på ett skonsamt sätt där vi sätter jordhälsa i fokus, säger Tomas Erlandsson.

När Nordisk råvara tar fram produkter tittar Tomas och Gunnar både blickar framåt och bakåt i tiden för att hitta en bra mix mellan vårt nordiska kulturarv och den moderna matkultur som råder.

– Våra produkter finns som torra bönor och linser och som vår svenskodla­de quinoa, men man hittar också en rad produkter i frysdisken eftersom vi även fryser ner våra bönor, något som ger både bättre smak och textur, säger Tomas.

För närvarande finns produktern­a från Nordisk råvara enbart i välsortera­de matbutiker eftersom volymerna ännu inte är tillräckli­gt stora.

– Men vi kommer att utöka under året och vår vision är att långsiktig­t förändra vår matkultur. Inlednings­vis kommer fokus att vara på restaurang­er som ligger i framkant med att utveckla den nordiska kosten samt skolmaten, så att våra unga lär sig att äta den här typen av bra mat.

 ??  ??
 ??  ?? Havreprote­in från Finland!
Havreprote­in från Finland!
 ??  ?? Pia Qvarnström skapar magi med fermentera­de baljväxter - Bärta!
Pia Qvarnström skapar magi med fermentera­de baljväxter - Bärta!
 ??  ?? Vegme med sin nyskapande algburgare.
Vegme med sin nyskapande algburgare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden