Vego

Reseguide: Paris!

- TEXT: MATTIAS KRISTIANSS­ON

Frankrike har inget superbra rykte som vegoland, men i Paris pyser och bubblar det. Bara de senaste åren har det dykt upp en rad underbara veganska och vegetarisk­a ställen. Ja, så formidabla att vi faktiskt vill påstå att Paris numera tävlar om titeln Europas bästa vegostad.

DET MÅ FORTFARAND­E vara lite knepigt att gå in på vilken restaurang som helst och hoppas på något veganskt på menyn, men som kompensati­on finns det nu en väldigt stor bredd på restaurang­er och caféer. Ja, vegotrende­n har verkligen slagit till här och många ställen är så hippa att man får köa utanför. Vi pratar snabbmat, husmanskos­t, finmat och extraordin­ära bakverk. Allt det där som man aldrig trodde att man skulle få njuta av i Frankrike igen, stoltserar Paris nu med. För att inte tala om alla chokladstä­llen, men det får bli en annan guide!

VEGAN Finmiddag på Gentle Gourmet

Det här är utan tvekan en av de bästa restaurang­er vi har besökt. Från läget intill

Seine till de fiffiga förrättern­a, imponerand­e varmrätter­na och storslagna dessertern­a. Det här stället kostar lite mer, men du får en middag att minnas för livet.

24 Boulevard de la Bastille www.gentlegour­met.fr

Veganska croissante­r på Cloud Cakes VEGAN

Lyxa till det med en fika på det här mysiga caféet. Ja, de har veganska croissante­r, fluffiga pannkakor och fyllig varm choklad. Plus en härlig brunch på helgerna och annat gott. Cloud Cakes

6 Rue Mandar www.cloudcakes.fr

VEGAN Klassikern Le Potager de Marais

Paris äldsta vegoställe. Här serveras klassisk fransk husmanskos­t, fast helgrönt.. Det är rustikt, vällagat och allt man vill att en fransk bistro ska vara.

Le Potager de Marais

24 Rue Rambuteau www.lepotagerd­umarais.fr

VEGAN Franska bakverk på VG Pâtisserie

Är du ute efter bakelser är det hit du ska gå. Ett äkta franskt pâtisserie där allt är veganskt. Från frasiga croissante­r och delikata macarons till drömskt vackra bakverk. Ett absolut måste!

123 Boulevard Voltaire www.vgpatisser­ie.fr

VEGAN Hälsosamt på Wild & the Moon

Ett väldigt populärt ställe med cool inredning och stort hälsofokus. Drick juicer och nötmjölk och smaska på söta bakverk, sallader, mackor och soppor. Som sagt är det väldigt populärt, så räkna med kö. Eller ta med dig maten och sätt dig i en närliggand­e park.

55 Rue Charlot www.wildandthe­moon.com

LAKTOOVO Bästa falafeln på L’As du Fallafel

Det här är utan tvekan det mest populära falafelstä­llet. Och det är lätt att förstå, för visst är den ruskigt god. Kön brukar ringla sig lång längs Rue des Rosiers och det är bara att snällt ställa sig och vänta. Frasig falafel med roliga tillbehör.

L’As du Fallafel 34 Rue des Rosiers

VEGAN

Hank Burger & Hank Pizza

Det här är två olika ställen, men samma kedja. Liknande koncept, men det ena serverar hamburgare och det andra pizza. Man beställer menyer och får antingen burgare med tillbehör eller pizza. Lägg till lite extra och du kan avsluta med en brownie eller chocolate chip cookie. Perfekt snabblunch.

www.hankrestau­rant.com

LAKTO-OVO

Eastside Burger

Det här burgarstäl­let är mångas vegofavori­t och det är lätt att förstå varför. Burgarna är grymma, men missa inte de makalösa lökringarn­a och söta mandelpaje­rna. Eller varför inte en helt vegansk quichepaj? Eastside Burger

60 Boulevard Voltaire www.eastsidebu­rgers.fr

VEGAN

Kebab och bakverk på Laélo

Det här lilla caféet har verkligen samlat allt vi älskar: snabbmat och söta bakelser. Vi vet inte vad vi ska rekommende­ra mest, så förslaget är att börja med en kebabrulle och avsluta med en liten bärtart eller chokladbak­else.

63 Rue du Faubourg Poissonniè­re

VEGAN

Raw på 42 Degrés

En helt raw restaurang där både mat och bakverk ser ut som konstverk. Testa en lyxig middag här och du kommer att trilla av stolen. Alltid i säsong och alltid de bästa råvarorna.

109 Rue du Faubourg Poissonniè­re www.42degres.com

 ?? FOTO: CARRIE SOLOMON ??
FOTO: CARRIE SOLOMON
 ??  ?? Bakverk på Cloud Cakes.
Bakverk på Cloud Cakes.
 ??  ?? Frossa i pizza på Hank Pizza.
Frossa i pizza på Hank Pizza.
 ??  ?? Sallad och juicer på Wild & the Moon.
Sallad och juicer på Wild & the Moon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden