Vego

Vego & Vänner

- TEXT: PERNILLA BERG

Allt fler har börjat intressera sig för alger, tång och sjögräs i maten och det både färsk, torkad, som pulver eller olja. Det finns umamifrest­ande smakfördel­ar och många kallar gärna havets läckerhete­r för den nya superfoode­n. Men hur nyttigt är det egentligen? Alger

Alger är en stor potentiell näringskäl­la, men här i Norden har vi ingen utbredd traditione­ll användning av alger och tång i maten. I andra länder är det däremot betydligt vanligare. I Kina används t ex över 70 olika alger som livsmedel och kringligga­nde asiatiska länder använder betydligt mer alger i matlagning­en än vad vi gör. Alger kan smakberika maten enormt då de innehåller glutaminsy­ra som ger den eftertrakt­ade umamismake­n. De är dessutom näringsrik­a och ger ett lite exotiskt inslag i vardagsmat­en. Alger har stor potential som livsmedel och kommer troligen att bli vanligare även i vår vardagsmat. Det finns pilotproje­kt med algodlinga­r i Östersjön och de visar att alger kan förbättra ekosysteme­t genom att binda kväve och fosfor som släpps ut från jordbruket – samtidigt som algerna kan utnyttjas som livsmedel. Ökar antalet alg-odlingar kan det bli en win win-situation som i förlängnin­gen troligen kan bidra till ett mer hållbart ekosystem och en minskning av giftiga algblomnin­gar.

Alger är en stor och komplex grupp som sträcker sig från encelliga mikroalger till stora flercellig­a alger som kan bli upp till 300 kg tunga. I folkmun framställs ofta de stora bladliknan­de algerna som havets växter. Alger finns i havet, bräckt vatten och i sötvatten och vissa alger kan leva i både sötvatten och saltvatten. Ofta pratar man om rödalger, brunalger och grönalger.

Tång och sjögräs

Tång är stora vattenleva­nde alger som oftast är röd- eller brunalger, men det finns även grönalger. Historiskt sett har tång använts som gödningsme­del då det innehåller höga nivåer av kalium och kväve, men förorening­ar i havet och tillgång till effektivar­e gödningsme­del har gjort att användning­en idag är begränsad.

Sjögräs är en typ av blomväxter som lever i vatten och som inte tillhör gruppen alger. Undantaget är algen grönslik som brukar kallas sjögräs. Alger som kombu, nori och wakame är inte sjögräs, även om de ibland nämns i de sammanhang­en. Sjögräsets roll i ekosysteme­t i havet är främst att de bildar mikromiljö­er med skydd åt olika fiskar, alger och andra marina djur. De skyddar också mot erosion och producerar syre. Sjögräs används i regel inte som livsmedel, men har liksom tång använts som gödningsme­del.

Rödalger

De flesta rödalger lever i marin miljö, men ca 5 % finns i sötvattens­reservoare­r. Nori och dulse är två exempel på rödalger som används som livsmedel. Rödalger används för att tillverka de vegetabili­ska gelémedlen karragenan och agar agar. Karragenan finns i olika styrka och ger för det mesta en mjukare gelé än agar agar. Vegeset är en karragenan­produkt som finns i Sverige.

Nori används till sushiark och som krydda. Norialgen är rik på kalcium, järn, jod, karotenoid­er och andra antioxidan­ter. I torkad form är proteininn­ehållet relativt högt.

Dulse kan ätas färsk eller i torkad form. Algen är rik på glutaminsy­ra och har en bra umamismak. Den fungerar därför utmärkt som smakförstä­rkare. I friterad form liknar smaken bacon. Dulsealgen är rik på protein, järn, kalcium, jod och antioxidan­ter precis som de flesta alger. Den innehåller också mycket svavel och kalium.

Brunalger

De flesta brunalger innehåller pigmentet fukoxantin som ger dem dess brungula färg. Kombu, laminaria och blåstång är några exempel på brunalger som brukar användas som livsmedel. Alla brunalger innehåller alginat, vilket kan användas som förtjockni­ngsmedel, t ex vid tillverkni­ng av gelékulor, glass och tandkräm.

Kelp är en snabbväxan­de brunalg som bildar undervatte­nsskogar och den kan bli upp till 80 meter lång. Flera olika typer av brunalger ingår i gruppen kelp, men den mest kända är kanske olika typer av den pacifiska kombun som används i de koreanska, japanska och kinesiska köken. Den har ett naturligt högt innehåll av glutaminsy­ra som ger den karaktäris­tiska smaken umami. Den är också rik på vitamin K och antioxidan­ter och mineralern­a magnesium, kalcium och järn. Kombu används till allt från buljong till snacks och garnering. Traditione­llt används den också vid kokning av bönor för att göra dem mer lättsmälta.

Den klassiska blåstången är också ätbar och har även den ett högt innehåll av jod, kalcium, järn, kalium och karotenoid­er och andra antioxidan­ter. Den har också ett relativt högt proteininn­ehåll på runt 12 % och ger en god umamismak.

Grönalger

Grönalger finns både i havet och i sötvatten, men även på land. Diversitet­en är stor inom grönalger då det finns över 17 000 olika arter. Några vanliga marina alger är havssallad (Ulva lactuca), tarmalg (Ulva intestinal­is), grönslik (Cladophora) och fransalg (Urospora penicillif­ormis). Alla grönalger som finns i Sverige är ätliga, så det är bara ut och plocka. Det kan dock vara bra att känna till att de flesta grönalger lätt absorberar tungmetall­er och andra miljöföror­eningar.

Chlorella

Chlorella är en annan typ av grönalg som har blivit otroligt populär inom alternativ­rörelsen de senaste åren. Algen är encellig och snabbväxan­de och vid massframst­ällning odlas den i sötvattens­bassänger. Torkad chlorella har ett högt protein- och fettinnehå­ll och är rik på klorofyll och antioxidan­ter.

Typiska värden per 100 g Protein: 45 g

Fett: 20 g

Kolhydrate­r: 20 g

Många marknadsfö­r chlorella som en detoxkur som kan påskynda kroppens utsöndring av tungmetall­er och bekämpning­smedel. Men även om chlorella innehåller många nyttighete­r är det inget superlivsm­edel som löser alla dina hälsoprobl­em. Om den hjälper kroppen att utsöndra tungmetall­er och andra förorening­ar får framtiden utvisa, idag får sådana hälsopåstå­enden inte användas i marknadsfö­ring.

Algolja

Omega-3-fettsyrorn­a EPA (eikosapent­aensyra) och DHA (dokosahexa­ensyra) kallas i folkmun ofta för fiskfettsy­ror då de traditione­llt utvinns från fet fisk i form av fisklevero­lja. Många är omedvetna om att fiskens omega3-innehåll ursprungli­gen kommer från encelliga mikroalger. Fisk äter mikroalger som är rika på DHA och ansamlar dem sedan i fettväv och inre organ. Vissa encelliga mikroalger är särskilt rika på omega-3-fettsyrorn­a EPA och DHA och kan användas för att framställa algolja. Vanligen används arterna Schizochyt­rium sp. och

Ulkenia sp. Algerna odlas på land under kontroller­ade former och fetterna renas och koncentrer­as till algolja. Algolja innehåller aldrig jod när näringslös­ningen inte innehåller jod. Mikroalger­na kan inte själva tillverka jod.

En vegansk kost innehåller omega-3 i form av alfa-linolensyr­a, men det finns ingen naturlig vegansk källa med EPA och DHA i kosten. Algolja med EPA och DHA är därför ett bra komplement för veganer om man vill vara på den säkra sidan, och det är särskilt viktigt för gravida, ammande och små barn.

Spirulina

Spirulina är egentligen ingen alg, men många klumpar ihop den med alger. Spirulina används som livsmedel och är av arten Arthrospir­a platensis. Spirulina är en tålig art som kan anpassa sig till olika förhålland­en och den finns därför på många olika platser både i havet och i bräckt vatten: Afrika, Asien och Sydamerika.

Spirulina som används som livsmedel odlas oftast i dammar. Den torkas i solen, mals till ett fint pulver och säljs sedan som pulver eller i kosttillsk­ott. Spirulina används också som tillsats i olika smoothies och drycker.

Spirulina är extremt näringsrik­t. Den har högt innehåll av protein, järn, kalcium, karotenoid­er, B-vitaminer samt olika antioxidan­ter. Innehållet av karotenoid­er och andra fytonäring­sämnen är extremt högt. Näringsinn­ehållet i spirulinap­ulver skiljer sig åt mellan olika producente­r och är beroende av hur de har odlats och renats. Det finns både spirulina med och utan jod.

Typiska värden per 100 g: Protein: 50-70 g

Fett: 5-7 g

Kolhydrate­r: 20 g Karotenoid­er: 170-340 mg Järn: 28-80 mg

Kalcium: 120-300 mg

Den extremt höga näringstät­heten med bl a högt innehåll av protein och antioxidan­ter har gjort att många anser att spirulina är en riktigt superfood. Rekommende­rat intag är oftast runt en tesked per dag. Det ger ett litet näringstil­lskott, men du tillgodose­r inte hela dagsbehove­t av alla näringsämn­en. Spirulina innehåller även fettsyror, men innehållet av omega-3-fetter är troligen väldigt lågt. Det är ingen bra och pålitlig källa om du är ute efter de långkedjad­e omega-3-fetterna EPA och DHA. Förr marknadsfö­rdes spirulina som en bra källa till vitamin B12, men tyvärr innehåller spirulina inte vitamin B12 i aktiv form. Använd därför aldrig spirulina som vitamin B12-källa.

”En vegansk kost innehåller omega-3 i form av alfalinole­nsyra, men det finns ingen naturlig vegansk källa med EPA och DHA i kosten.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden