Vego

JAPCHAE – SÖTPOTATIS­NUDLAR, MORÖTTER OCH SPENAT

-

4 portioner

Det här är en av Sydkoreas vanligaste rätter. Den görs på sötpotatis­nudlar och brukar ätas både kall och varm. Jag gillar den här rätten just för att nudlarna är så tuggiga och goda. Dessutom är de glutenfria. I det här receptet har jag lagt till tempeh, vilket inte är koreanskt utan ursprungli­gen indonesisk­t och gjort på hela fermentera­de sojabönor. Som sagt, man behöver inte vara helt ”kosher” i sin matlagning. Det är mycket roligare att testa nya kombinatio­ner och inte alltid följa alla regler för hur det ska vara. Just det här testet blev riktigt, riktigt bra! 400 g kokta sötpotatis­nudlar (dangmyeon) 1 msk sesamfrön

3 msk ljus soja

1 msk strösocker

2 msk sesamolja + att steka i 2 vitlökskly­ftor, rivna

½ citron, pressad

100 g tempeh eller fast tofu

50 g shiitakesv­amp, skivad

100 g färsk spenat eller morning glory

1 röd chili, skivad

1 morot, riven

2 salladslök­ar, skivade

1. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelvärme. Passa så att de inte bränns, rör runt då och då. Låt dem rosta tills de börjar få lite färg och börjar dofta. Häll över dem på en tallrik och låt dem svalna.

2. Gör en nudeldress­ing på soja, socker, sesamolja, sesamfrön, vitlök och citronsaft. Häll den över de kokta nudlarna.

3. Stek tempeh och shiitake i lite olja på hög värme tills de har fått fin färg. Tillsätt sedan spenat, chili och morötter och stek 1 minut till så att de blir lite mjuka.

4. Blanda allt med de dressade nudlarna och toppa till sist med salladslök.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden