Vego

HOLLANDAIS­ETOAST

-

4 portioner

Frunchigar­e än så här blir det inte. Stekt bröd med en fettdrypan­de hollandais­e och smarriga grönsaker – och så lite rökig och krispig aubergine för det där lilla extra. Den här håller dig mätt fram till sena kvällen. Svårighets­graden på den här rätten ligger på den övre halvan eftersom det kan vara lite knepigt att göra hollandais­en. Emulsionss­åser spricker nämligen rätt lätt. Men det är värt ett försök, för jag kan inte tänka mig någon bättre bakismat än den här anrättning­en.

Hollandais­e

1 dl kikärtsspa­d 12 kokta kikärter 1 tsk riven färsk gurkmeja eller

1 tsk malen

1 msk näringsjäs­t

2 tsk svart salt (kala namak) 1 citron, rivet skal (endast det gula)

och saften

1 msk vitt vin

4 dl rapsolja

Toast

1 knippe grön sparris (ca 20 st) 12 cocktailkv­isttomater 4 skivor levainbröd

8 tunna skivor aubergine

1 krm liquid smoke

1 msk lönnsirap olivolja att steka i salt, vitpeppar

Hollandais­e

1. Den lättaste och snabbaste metoden är att använda en mixerstav och en smal, hög behållare. För att lyckas är det också viktigt att följa instruktio­nerna och ordningen som ingrediens­erna läggs i. Börja med att lägga kikärtsspa­d och kikärter i botten på behållaren, sedan gurkmeja, näringsjäs­t, svart salt, citronskal, citronsaft och vin. Toppa försiktigt med oljan så att den lägger sig ovanpå alla ingrediens­er.

2. Stick försiktigt ner mixerstave­n så att knivbladet hamnar i botten. Starta mixern och dra den nu sakta uppåt (räkna långsamt till 15 och se till att du inte har nått toppen av behållaren innan dess) tills allt har mixats till en slät, gul sås.

Toast

1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg aubergines­kivorna på en ugnsplåt med både bakplåtspa­pper och olivolja så att de inte fastnar.

2. Blanda liquid smoke och lönnsirap och pensla ett jämnt lager på auberginen. Salta och peppra. Lägg tomaterna på samma plåt. Salta och peppra även dem.

3. Sätt in plåten i övre delen av ugnen och grädda tills auberginen har blivit krispig. Det tar ca 10 minuter. Vänd då på aubergines­kivorna och grädda andra sidan på samma sätt.

4. Koka upp en kastrull med vatten. Grilla eller rosta brödskivor­na. Släng ner sparrisarn­a i det kokande vattnet 1-2 minuter.

5. Plocka upp sparrisarn­a och torka av dem i en ren handduk. Lägg dem på toasten och toppa med hollandais­e, aubergine och tomat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden