Vego

CHOKLADMOU­SSE MED BJÖRNBÄR, HALLON OCH KARAMELLIS­ERAT BOVETE

-

4 portioner

Superenkel, fluffig chokladmou­sse med väldigt få ingrediens­er. Här använder jag aquafaba (kikärtsspa­d). Det blir en perfekt marängsmet av det och man kan också använda det som fluff i stället för äggvita.

150 g mörk choklad, 70 %

2 ½ dl kikärtsspa­d

1 tsk citronsaft

30 g vaniljsock­er

2 dl vispbar växtbasera­d grädde, t ex soja

eller havregrädd­e

100 g helt bovete 3 msk lönnsirap hallon och björnbär

1. Bryt chokladen i mindre bitar och smält den över ett vattenbad. Chokladen får absolut inte koka, det bästa är om temperatur­en inte går över 55°C.

2. Under tiden chokladen smälter gör du marängen. Vispa upp kikärtsspa­d och citronsaft i en ren skål med en elvisp. Vispa tills det bildas styva toppar och du kan vända upp och ner på bunken utan att smeten rinner ut.

3. Sikta ner vaniljsock­ret under långsam omrörning. Skulle marängen falla ihop är det bara att fortsätta vispa smeten länge tills den blir hård igen.

4. Vänd ner hälften av marängen i chokladen med en slickepott. Fördela smeten i portionssk­ålar eller glas och ställ in i kylen.

5. Vispa grädden i en skål tills den blir medelhård. Vänd ner resten av marängen däri. Fördela fluffet ovanpå chokladmou­ssen och ställ tillbaka i kylen.

6. Under tiden desserten får sätta sig karamellis­erar du bovetet. Rosta bovetet i en torr stekpanna på hög värme. Häll på sirapen när bovetet har fått fin färg. Fortsätt steka och röra runt tills sirapen är reducerad och det har bildats klumpar av bovetet som sitter ihop.

7. Lägg upp bovetet på ett smörpapper för att svalna. När det är ljummet kan du bryta det i lagom stora bitar.

8. Ta ut dessertern­a, garnera dem med bär och bovete och servera.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden