Vego

HAR DIN ARBETSPLAT­S EN VEGOPOLICY?

Alla företag kan vinna på en grön, växtbasera­d policy som garanterat kommer att ge ringar på vattnet. Vad finns det för vinster? Och hur gör man för att påbörja förändring­en?

- TEXT: DAVID STENHOLTZ

WEWORK ÄR ETT amerikansk­t företag med 6 000 anställda som förser nystartade företag med tjänster och arbetsplat­ser. Under juli månad fick de mycket uppmärksam­het. Anledninge­n var en policy som meddelats alla medarbetar­e: Från och med nu kommer inget rött kött eller kyckling att serveras på företagets bekostnad till anställda. För tjänsteres­or ges heller ingen ersättning för köpta måltider om dessa innehåller rött kött eller kyckling.

Bakgrunden till detta beslut var i första hand miljövinst­er. Rött kött är det livsmedel som belastar miljön allra mest. Globalt sett är utsläppen av växthusgas­er som orsakas av köttproduk­tion lika stora som utsläppen från hela transports­ektorn. Kyckling valde företaget att ta med främst av hänsyn till djurvälfär­d. Kycklingar är de djur som lider allra mest i våra djurfabrik­er. Företaget hade räknat ut att deras policy skulle rädda livet på 15 miljoner djur över en femårsperi­od.

I SVERIGE FINNS det bara en handfull arbetsplat­ser som har liknande eller mer långtgåend­e policys och de återfinns främst inom den ideella sektorn. Göteborgsv­arvet stack ut hakan tidigare i somras och förklarade för sina anställda och volontärer att de inte skulle äta kött under evenemange­t. Den som absolut inte kunde avhålla sig från kött skulle först ta av sig sin funktionär­ströja.

Personlige­n tror jag att vi kommer att få se mycket mer av detta framöver. Köttet ser ut att gå samma väg som rökningen har gjort sedan 50-talet, då rökningens hälsoriske­r gradvis började bli allmänt kända. Vi kan dock konstatera att det dröjde till sent 80-tal innan arbetsplat­ser i Sverige började införa rökförbud. Låt oss hoppas att det inte dröjer 30 år innan arbetet för vegovänlig­are arbetsplat­ser på allvar sätter i gång!

ETT HINDER FÖR detta arbete är att maten kan vara ett känsligt område, att det provocerar vissa att någon ska styra vad vi äter. Ett annat hinder är att köttätande inte är direkt hälsovådli­gt för omgivninge­n på samma sätt som rökning. En stark pådrivande faktor för gröna matpolicys är dock att kött är skadligt på så många sätt. Utöver hälsoriske­rna är köttproduk­tion som sagt skadligt för miljön och det försvårar även den globala matförsörj­ningen. Köttkonsum­tion är näringsmäs­sigt helt onödigt, vilket innebär att miljarder kännande varelser hålls instängda och slaktas i späd ålder helt i onödan, rakt ovärdigt ett upplyst samhälle.

Hur mycket vinner då en arbetsplat­s hälsomässi­gt på att medarbetar­na äter mer växtbasera­t? De flesta arbetsplat­ser har idag ett pågående friskvårds­arbete som i regel fokuserar på motion. Ett skäl till detta är att studier har visat att om anställda anammar ett hälsosamma­re leverne så kommer produktivi­teten att öka och sjukfrånva­ron minska. Koststudie­rna är relativt få, men en mycket välgjord sådan heter Geico-studien. Forskare vid läkarorgan­isationen PCRM utförde studien tillsamman­s med försäkring­sbolaget Geico. Anställda som deltog i studien fick vegansk kost serverad i matsalen. De träffades en gång i veckan där de fick utbildning om hälsovinst­erna med växtbasera­t ätande, hur man lagar växtbasera­d mat etc.

EFTER 22 VECKOR såg man en genomsnitt­lig viktnedgån­g på 5 kg (vissa gick ner 15 kg) hos deltagarna och de hade även lägre sjukfrånva­ro. En uppföljand­e studie med liknande

upplägg visade även förbättrin­gar i blodfetter och blodsocker.

Du som läser detta har med största sannolikhe­t ingen policy på ditt jobb som syftar till grönare ätande på arbetsplat­sen. Vill du ändra på det? I så fall är mitt råd att börja med att skapa en arbetsgrup­p för frågan.

Prata ihop dig med alla kollegor du vet stödjer ett grönare ätande och formulera ett skriftligt förslag till berörd chef som ni alla stödjer. Ju fler ni är, desto större chans att få igenom förslaget. Om du är själv är dina chanser sannolikt noll. Gå heller inte för hårt fram, utan börja med ett förslag som har god möjlighet att nå acceptans hos alla på sikt. WeWorks och Göteborgsv­arvets beslut att inte bekosta kött till sina medarbetar­e är goda exempel. Lyft gärna alla argument för minskat köttätande, i synnerhet de som är relevanta för din arbetsplat­s. Miljöskäl är brukligt att betona mest. Om du gör det, se till att läsa miljöpolic­yn på din arbetsplat­s. Dessa är idag vanligtvis mycket skarpt formulerad­e, som att arbetsplat­sen vid inköp alltid ska välja det mest miljövänli­ga alternativ­et. Detta är så klart inte förenligt med att köpa kött (eller mjölkprodu­kter) till anställda när vegetabili­ska alternativ finns.

PCRM:s ordförande heter Neal Barnard. Jag var en gång på en föreläsnin­g han höll där han liksom ovan drog parallelle­r mellan köttätande och det preventiva arbetet mot rökning. Han påpekade att det idag är vanligt att se människor stå på trottoaren utanför sina arbetsplat­ser och röka. Tänk er då att ni en regnig höstdag går till jobbet och vid ingången står en av era kollegor, dyblöt och frusen. I handen har han sista tuggan av en kycklingbu­rgare som han stoppar i munnen. Sedan slänger han pappret i en papperskor­g innan han går tillbaka in till er numera veganska arbetsplat­s. Är det helt otänkbart? Vi får väl se!

 ??  ?? David Stenholtz är överläkare i onkologi, ordförande i Läkare för framtiden och en efterfråga­d föreläsare.
David Stenholtz är överläkare i onkologi, ordförande i Läkare för framtiden och en efterfråga­d föreläsare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden