Vego

Vegansk idyll Open New Doors Bahnhof

Utanför Mjölby i den lilla byn Sya har Erika och Jonas Frost öppnat en vegansk restaurang i ett vackert gammalt stationshu­s. Hit kommer gäster från hela landet för att njuta av lokala råvaror, smaker från hela världen och bakverk att dö för.

- TEXT OCH FOTO: MATTIAS KRISTIANSS­ON RECEPT: ERIKA FROST

VI VET INTE riktigt vad vi ska vänta oss när vi rullar av E4:an vid Mjölby, men en ny restaurang som Erika Frost är inblandad i kan inte bli annat än fantastisk. Vi blev kära redan när hon öppnade sitt första ställe i Tokebo utanför Bottnaryd (nu stängt) och restaurang­en på Tyska bron i Göteborg är ett måste varje gång vi har vägarna förbi. Men vi fick höra att det här skulle bli något annorlunda. Och ja, vi kan bara hålla med. Väl framme i Sya, med sina 300 invånare, får vi genast syn på det lilla tegelröda stationshu­set som nu alltså har blivit restaurang. Erika och Jonas håller på att baka bröd och förbereda allt inför dagens lunch.

Vi ser oss omkring och första frågan är: Varför här?

– Vi var egentligen och tittade på ett hus med tillhörand­e café i Katrinehol­m, men sen såg vi det här på vägen tillbaka och blev förälskade. Det var så klockrent, förklarar Erika. Huset, som har kvar mycket av originalin­redningen, har även en lägenhet på övervåning­en där Erika och Jonas nu bor permanent. Det var matintress­et som förde ihop dem och som sedan fick dem att vilja starta något ihop. Open New Doors Bahnhof är lite av en kreativ fristad där de får göra precis som de vill.

– Vi satsar på lokala råvaror som blandas med smaker från hela världen, säger Jonas.

DE HADE EN liknande vision när de gick in i det här projektet, men den förändrade­s något när de insåg hur många bönder som fanns i närheten.

– Vi fick kontakt med ekobönder redan efter någon vecka. Hermelins grönsaker ligger bara 1–2 mil bort och är helt fantastisk­a, så mycket på menyn utgår från vad de har att erbjuda. Vi har en rätt varje vecka som helt består av deras grönsaker.

Ja, för hur gör ni när ni sätter ihop menyn?

– Vissa gånger är det en smak man vill få med. Andra gånger kan de ringa och säga att de har jättemycke­t fänkålsdil­l och då hittar vi på något med det. Det är då hjärnan går i gång på riktigt och det är riktigt kul, berättar Erika.

DET ÄR FORTFARAND­E stort fokus på raw mat och bakverk, sådant som Erika har blivit känd för med sina restaurang­er och sin kokbok. Jonas berättar att han är lite slafsigare i sin matlagning, även om han också lockas av fine dining. Och där någonstans möttes de på mitten, vilket gör att det kan dyka upp både tofu, sojafärs och annat gott på menyn. För att inte tala om de planerade pizzakväll­arna.

Hur är det att driva en restaurang?

– Vi jobbar minst 70-80 timmar i veckan, skrattar Jonas. Väldigt mycket jobb och stress, men det är kul! Att jobba ihop så intensivt är en utmaning, speciellt när man just har kört ett 12- eller 16-timmarspas­s. Men det är bara att hålla humöret uppe.

Vad är det för gäster som kommer hit?

– Alla möjliga! Från små barn till pensionäre­r. Många äldre undrar vad det är för konstigt vi sysslar med, med annorlunda bakverk och rå mat, säger Erika. Men de går alltid härifrån glada och nöjda. Eller oftast i alla fall, det är svårt att göra alla nöjda. Det är inte heller det vi är ute efter. Vi vill göra vår grej och vi vill göra den så bra som det bara går.

En förklaring till framgången, förutom att det är ruskigt god mat som serveras, är att de satsar mycket på rätter och smaker som folk känner igen. När vi är på besök får vi sätta tänderna i en raw Cacio e pepe gjord på kelpnudlar och en krämig cashewsås, toppad med fyllda zucchinibl­ommor. En helt magisk rätt som dessutom är vacker som ett konstverk. Vi mumsar även i oss en asiatisk nudelsalla­d med egengjord tempeh och avslutar med en rad av deras alltid lika underbara bakverk. Har du vägarna förbi Mjölby så sväng av E4:an och ät dig glad på Open New Doors Bahnhof. Du kommer inte att bli besviken.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden