Vego

Vegoskolan: Baka med bönor

- RECEPT: LINA WALLENTINS­ON FOTO: LENNART WEIBULL PORTRÄTTFO­TO: PETER KNUTSON

Vi blev kära i Lina Wallentins­on redan när hon släppte sin bok ”Groddar, skott & mikrogrönt” och vi är fullkomlig­t förälskade efter att ha bakat oss igenom hennes nya bok ”Baka med bönor”. Lär dig trolla ner bönor och linser i bröd, knäcke, frallor, småkakor och bakverk. Varifrån kommer ditt intresse för bönor och linser i alla dess former?

– Intresset tog fart på allvar när jag skrev min första bok om groddar och skott för några år sedan. Jag fascinerad­es av det slumrande livet som finns i varje litet torkat frö, som bara väntar på att vakna och börja växa. Smart nog hänger ofta miljö och hälsa ihop – det som är bra för miljön är också bra för kroppen. Så ser jag på baljväxter, de är nyttiga, vackra, billiga och går att använda på så otroligt många sätt.

Hur kom du in på att baka med baljväxter?

– Det började egentligen med att jag ville lura i barnen mer grönt, framför allt yngsta sonen. Olle, som då var fem år, älskade mackor men var skeptisk till grönsaker i allmänhet och baljväxter i synnerhet. Så i stället för att laga mat med kikärterna mixade jag ner dem i degen och bakade frallor. En oväntad succé! Jag blev snabbt lite besatt och gick hela tiden och funderade ut allt möjligt som kunde bakas med bönor och linser. Knäckebröd, pajskal, pannkakor, pizzadeg… Det svängde tyvärr lite där i själva lurandet, för till slut kunde jag inte baka något där hemma utan att barnen oroligt frågade om det var bönor i. Och det var det ju alltid…

Vad är det bästa med att baka med baljväxter?

– Om bönor i bröd hade haft ett ordspråk så hade det varit Wallenberg­arnas ”att verka utan att synas”. För det är så bönorna jobbar – de syns inte och de varken doftar eller smakar. Men de ger en hel massa hälsoförde­lar och inte minst ett saftigare bröd. I kakor och bakverk kan baljväxter­na ersätta andra ingrediens­er som ägg, mjöl och smör, lite beroende på vad och hur man bakar.

Berätta gärna lite om hälsoförde­larna!

– De flesta vet att baljväxter innehåller gott om mineraler och protein. Det smarta med att blanda in bönor i bakning är att proteinern­a i spannmål och i baljväxter kompletter­ar varandra. Tillsamman­s får de ett större värde för kroppen än om de äts var för sig. Att smyga in bönor i brödet gör också att blodsocker­värdet blir jämnare. Det beror på att bönorna innehåller kolhydrate­r och fibrer som kroppen inte kan bryta ner så snabbt. I stället når de ända ner till tjocktarme­n där de blir näring åt tarmens skyddande bakterier.

Ska man tänka på något speciellt när man bakar med baljväxter?

– Det allra viktigaste när det gäller bönbakat är faktiskt att inte avslöja den hemliga ingrediens­en! Inte förrän barnen, gästerna eller vem det nu än är har smakat. Ingen kommer att kunna avslöja innehållet. Låt dem hellre bli glatt överraskad­e om de nu råkar vara lite bönskeptis­kt lagda från början. I övrigt är det enkelt att baka med baljväxter. Det enda är kanske om man blir lite väl ivrig och försöker maxa bröd och bakverk med för mycket bönor. Då blir det mer degigt än bra.

Har du några favoriter i boken?

– Knäckebröd­en på linser känner jag lite extra för, speciellt ett med röda linser smaksatt med chili och spiskummin. Och valnötsbrö­det med gröna linser som får jäsa länge, så att man känner sig så där lite proffsbaga­rmässig. Sedan vill jag ju inte skryta, men att den supersafti­ga saffranska­kan mest innehåller vita bönor och riven potatis, det kan fasen ingen gissa! Den går att sälja in som vilken bättre mazarinkak­a som helst.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden