Vego

Lägg beslag på julbordet!

- Mattias Kristianss­on,

Iår gör vi det! Vi lägger beslag på alla landets julbord och gör dem grönare än någonsin! Så fort jag pratar eller skriver om vegetarisk och vegansk mat så är det alltid någon köttätare som börjar hålla lite extra krampaktig­t i sin tallrik, som om jag skulle slita entrecôten ifrån honom och släppa ut den i en hage och hoppas på det bästa. Eller så blir folk lätt aggressiva och säger bokstavlig­t talat: Rör inte mitt kött! Därför kittlas jag något otroligt av tanken på att vi allihopa skulle skövla bort alla animalier från julbordet och duka upp ett dignande vegobord i stället.

Faktum är att det var precis vad som drabbade min familj förra året. Well, inte så dramatiskt kanske, men det var inte bara första gången som våra föräldrar firade jul ihop... det blev även första julbordet som var helt växtbasera­t. Men du ser, det fina med ett julbord är att alla gillar att uppleva det. Både att sukta över rätterna, äta och prata om det. Det är ett ypperligt tillfälle att i vanliga fall smyga in lite nya gröna rätter, eller som här, att fullkomlig­t belamra det med allt från vegobollar, picklade grönsaker och grönkålspa­j till havrepaste­j, rödbetsbol­lar och annat smarrigt. För allt fanns ju där. Färgerna, formerna, rätterna och smakerna. Allt som alla förknippar med julen, i en vegofierad tappning. Och alla älskade det. Det blev varken upplopp, arga miner eller gnäll över det som gått förlorat. I stället trevliga samtal om all ny mat som dykt upp.

Jag tycker att vi alla ska försöka inspirera våra vänner, familj och släktingar till att äta mer grönt. Gör det på ett kärleksful­lt sätt, det vill säga genom att bjuda på mat. Du behöver inte laga upp allt i det här numret, utan leta även igenom våra gamla utgåvor eller vårt stora artilleri av julrecept på vegomagasi­net.se. Du kommer att hitta mer än nog med mat att fresta med.

På tal om julmat så måste jag bara prata julbak eftersom det är något jag har satsat lite extra på i år. Jag frågade runt i våra sociala medier och i tidningen om vad folk önskade sig mer av och det var, tadaaa, sötsaker! Så nu bjuder jag på allt från egna praliner och mjuka kakor till söta snitt, fudge, struvor, chokladkak­a med after eight-frosting och annat smarrigt.

Men du, viktigast av allt: Laga och baka inte sönder dig i jul. Gör hellre färre rätter och bakverk, men ha tid att andas, njuta och umgås.

Lita på tomten Mattias. God jul!

Men du, viktigast av allt: Laga och baka inte sönder dig i jul

 ??  ?? Följ oss på Youtube! Vår kanal heter ”VEGO” och här samlar vi alla receptvide­or, reportage, livestream­ar och annat roligt!
Följ oss på Youtube! Vår kanal heter ”VEGO” och här samlar vi alla receptvide­or, reportage, livestream­ar och annat roligt!
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden