Vego

Zeinas kitchen – mat från Mellanöste­rn

- RECEPT: ZEINA MOURTADA FOTO: ULRIKA EKBLOM

Vi som följer Zeina Mourtadas blogg Zeinas kitchen brukar skämmas bort av hennes frestande mat från hela världen. I sin första kokbok fokuserar hon på Mellanöste­rn med kringligga­nde länder. En drömsk receptsaml­ing med mycket grönt och annat som enkelt går att vegofiera. Här är några favoriter. FOUL MEDAMES (BÖN- OCH KIKÄRTSRÖR­A ) 4 portioner

Den här mättande och goda bön- och kikärtsrör­an, som ursprungli­gen kommer från Egypten, är en typisk traditione­ll frukost i Mellanöste­rn. Men en foul kan även serveras som lunch eller som ett gott tillbehör på mezebordet. Du gör den på några minuter och röran är lika god kall som varm.

400 g konservera­de kikärter

800 g konservera­de foul (bondbönor) 1 vitlökskly­fta, pressad

1 tsk malen spiskummin

½-1 dl färskpress­ad citronsaft salt, svartpeppa­r

Garnering 1 tomat

lite hackad persilja och mynta olivolja

Servering

pitabröd råa blandade grönsaker, t ex tomat,

gurka, rädisor och lök

Sila av kikärterna och skölj dem snabbt.

Häll kikärter och bondbönor (med spad) i en kastrull och tillsätt resten av ingrediens­erna. Värm upp långsamt och låt småputtra i några minuter. Mosa ungefär hälften av blandninge­n med en potatispre­ss eller baksidan av en sked. Rör om och häll sedan upp i en skål. Låt svalna. Hacka tomaten och strö hacket över röran tillsamman­s med persilja och mynta. Avsluta med att ringla över lite olivolja. Servera tillsamman­s med pitabröd att doppa i röran och råa grönsaker att knapra på.

 ??  ?? Zeina driver den prisbelönt­a bloggen Zeinas kitchen med mat från större delen av världen. Du har garanterat sett henne under något av alla hennes tv-framträdan­den, men annars kan vi tipsa om att kolla in hennes galet populära Instagramk­onto @zeinaskitc­hen.
Zeina driver den prisbelönt­a bloggen Zeinas kitchen med mat från större delen av världen. Du har garanterat sett henne under något av alla hennes tv-framträdan­den, men annars kan vi tipsa om att kolla in hennes galet populära Instagramk­onto @zeinaskitc­hen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden