Vego

STRUVOR

-

14 st

Till det här behöver man ett struvjärn som först värms i smält kokosfett och sedan hettas upp mellan varje struva. Struvjärn finns ofta i second hand-butiker eller till exempel på Tradera. Det är viktigt att inte doppa järnet för djupt ner i smeten, hamnar smeten på ovansidan är det svårt att få bort struvan från järnet när den är färdiggräd­dad. Är struvan perfekt gräddad kan du oftast slå lätt på järnet för att få den att lossna. Glöm inte heller att hålla järnet stilla i smeten en stund innan du lyfter upp det och doppar det i kokosfette­t. Eftersom järnet är riktigt varmt av fettet så fastnar ett tjockare lager på struvjärne­t ju längre du håller det i smeten. Doppar du det för snabbt får du väldigt tunna struvor. Jag rekommende­rar att du köper en termometer om du ska fritera, annars är det svårt att hålla rätt temperatur på fettet.

1 msk majsstärke­lse

2 msk strösocker

1 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde 1 dl mjölk

2 dl vetemjöl

Fritering

500-1000 g kokosfett (har du en liten kastrull räcker det med 500 g)

Garnering

1 dl strösocker eller florsocker

1. Blanda alla ingrediens­er i en skål som inte är mycket större än struvjärne­t.

2. Hetta upp kokosfette­t till 180 grader i en tjockbottn­ad kastrull.

3. Låt struvjärne­t värmas med fettet en stund så att det är riktigt varmt.

4. Doppa ner järnet i smeten, inte för djupt så att smeten hamnar på ovansidan, och håll kvar järnet där en stund så att smeten fastnar. Låt sedan friteras gyllene i fettet. Är struvan ogräddad är det svårt att få den av järnet, men välgräddad­e struvor kan man oftast knacka av med en gaffel eller liknande. Använd annars en gaffel för att lossa struvan från järnet och placera den på hushållspa­pper för att rinna av.

5. Doppa sedan i strösocker.

6. Värm järnet i kokosfette­t innan du doppar det i smeten igen och upprepar proceduren.

 ??  ??
 ??  ?? I år släpper Karolina Tegelaar en uppdaterad version av succén Julboken utan ägg och mjölk, nu med ännu fler recept och bilder. Ett absolut måste för bak- och julälskare­n.
I år släpper Karolina Tegelaar en uppdaterad version av succén Julboken utan ägg och mjölk, nu med ännu fler recept och bilder. Ett absolut måste för bak- och julälskare­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden