Vego

Det veganska köket – den nya matbibeln

- RECEPT OCH FOTO: MATTIAS KRISTIANSS­ON

I min nya bok Det veganska köket har jag försökt samla allt som det växtbasera­de köket har att erbjuda. Det är 1 700 recept samlat på 656 sidor, som kommer att förändra världen. Pompöst? Nej, bara jättegott och en bok som alla borde äga.

JAG DRIVS HELA tiden av att sprida så mycket grön inspiratio­n som möjligt och få allt fler att skära ner på animalier och i stället smaska på kalasgod vegetarisk mat. Därför letar jag också hela tiden efter tomrum att fylla. Vad är det som saknas på marknaden som jag kan bidra med? En vegansk matbibel! En fullkomlig­t komplett grundkokbo­k för det växtbasera­de köket. Så jag satte i gång och började skriva den. Och den har tagit tid, flera år närmare bestämt. Det har varit ett brutalt stort arbete och jag är så himla stolt över resultatet. Målet var att blanda grundrecep­t på allt möjligt, men även att ta ut svängarna och nörda ner sig då och då. Att hålla recepten enkla och överkomlig­a, men blanda upp med lite mer komplicera­de grejer för de som gillar utmaningar. Att visa på nya sätt att använda råvaror och verkligen få fram bredden i det växtbasera­de köket. Och att sedan illustrera allt till max, så att folk (speciellt nya nyfikna personer), kan se bilder på den här nya spännande maten som de snart ska falla pladask för. Ja, den här boken har närmare 700 bilder för att malligt visa upp allt gott som finns att njuta av.

Så vad är då målet? Mitt mål är att det här ska bli den nya tidens matbibel. Den som står i alla kök, söndertumm­ad, kladdig och välanvänd. Den ska lägga grunden för kommande generation­ers matlagning och cementera det växtbasera­de köket som en självklar del av folks vardag. Låter det lite väl högtravand­e? Nej, lite kaxig måste jag väl få vara efter det här mastodontj­obbet.

Jag tycker att du ska köpa den här boken för att få ta del av allt från pasta, soppor, sallader, grytor och gratänger till fermentera­t, baljväxter, bakning, grönsaker och en massa annat. Den är även en perfekt present till familj och vänner som har börjat intressera sig för ett grönare kök.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden