Vego

Veganen Clara Henry krossar patriarkat­et

- TEXT: ANNA-MARIA STAWREBERG FOTO: MAGNUS RAGNVID

Hon är 24 år, men har hunnit mer än andra har gjort under ett helt liv. I höst har hon ett späckat schema: humorserie på SVT Play, boksläpp och programled­are. Som en av Nordens största youtubers spelar det hon gör roll. Tack och lov.

Det är oartigt att prata om folks ålder, så vi släpper det. Alldeles strax. Men hur man kan hinna med så mycket som Clara Henry har gjort på så kort tid och ändå se så pigg ut är oförklarli­gt.

Hon är en av Nordens största youtubers med fler än 400 000 följare. Hon ledde Melodifest­ivalen 2017. Hon har lett Guldtuben-galan två gånger. Hon har varit sommarvärd i P1:s Sommar. Hon kom ut med sin första bok Ja jag har mens, hurså? år 2015.

I höst släpper hon sin andra bok Mot framtiden: en simpel guide till att krossa patriarkat­et (Bonnier Fakta) och är aktuell med en egen humorserie på SVT Play, Sjukt oklar.

– Det kändes helt enkelt tomt att inte ha något att skriva på efter mensboken, säger Clara Henry och hugger in på den veganska lunchtallr­ik hon precis har beställt in.

DET ÄR VARMT, en av de där riktigt varma höstdagarn­a, men Clara har ändå på sig en tjock rutig kappa. Den åker av nästan direkt och hamnar på stolen bredvid henne. Hon har gått väldigt fort till restaurang­en där vi stämt träff. Så fort att hon gått förbi restaurang­en av bara farten, insett att hon gått för långt och är sen, tvingats vända och gå tillbaka. Ännu fortare.

Hon är duktig på att uttrycka sig och när hon startade sin videoblogg på Youtube år 2011 blev hon snabbt legendaris­k, kanske framför allt bland Sveriges unga kvinnor och tjejer. Många blev inspirerad­e av henne och hittade mod att våga vara sig själva, eftersom Clara sa saker som många tänkte, men som ingen sa. Nu finns det inte längre tid för något bloggande eller några nya inlägg på Youtube, för hon har hittat andra sätt att uttrycka sig på.

I sin Youtube-kanal pratade hon ofta, men långt ifrån alltid, om mens, och fick unga tjejer att sluta skämmas över att de en vecka i månaden under extremt många år i livet faktiskt har mens. Den bok som hon släppte på samma ämne har idag översatts till åtta språk. Det fanns alldeles uppenbart ett behov av denna insikt även utanför Sveriges gränser.

Att nästa bok skulle handla om feminism var egentligen givet.

– Jag åt lunch med förlaget för att diskutera en uppföljare till mensboken. Det fanns ett enda tänkbart ämne och det var feminism och jämlikhet. Eftersom jag hade två månader ledigt var det bara att sätta i gång, konstatera­r hon. Boken behövs, säger hon i nästa andetag. Och att krossa patriarkat­et innebär naturligtv­is inte att man ska utrota männen. Nej, det handlar om att skapa en jämställd värld, där män och kvinnor är lika mycket värda.

– I Sverige har vi till exempel jätteprobl­em med våld mot kvinnor. Förlossnin­gsavdelnin­g efter förlossnin­gsavdelnin­g slås igen. Kvinnlig smärta och kvinnosjuk­domar tas inte på allvar. Vi kvinnor blir inte lyssnade på och våra idéer förminskas, säger hon.

Precis när hon hade börjat skriva boken briserade #metoo-debatten över Sverige och världen och behovet av en bok om

patriarkat­et, för en jämställd värld, blev än tydligare.

– För mig är feminism väldigt enkelt. Det är ingen partipolit­isk fråga. Det är en politisk fråga som angår alla. Feminism är jämlikhet och vi lever inte i en värld som är jämlik idag. Det handlar om grundlägga­nde respekt och rättighete­r.

CLARA ÄR EN mästarinna på att uttrycka allvarliga åsikter på ett humoristis­kt sätt. Kanske är det nödvändigt, kanske blir det för smärtsamt och svart annars. Klart är att det blir oändligt mycket enklare att ta till sig budskapet när det levereras på Clara Henry-vis. Själv skriver hon i boken att vi alla ”kan ha nytta av några handfasta tips i krossandet av patriarkat­et, lifehacks för att leva i en värld där några av oss behöver kötta betydligt hårdare än andra för att komma lika långt. Eller bara en överlevnad­sguide till att orka med – att palla hantera vardagssex­ism i skolan och på jobbet, att stå på sig när en blir förminskad till kroppsdela­r eller ”catcalled” på gatan, att klara av en vardag som trött feminist utan att tappa hoppet.”

– Jag försöker beskriva samhället som det ser ut. Jag vill visa vad vi, både kvinnor och män, aktivt kan göra. Det här är ju en fråga som angår både män och kvinnor, säger hon.

Hon insåg tidigt att humor var en form av bränsle för henne. Något som höll henne flytande och fick henne att orka lite till. För redan som ung var hon en person som hördes och som kämpade hårt för att göra världen lite bättre.

– Jag är så glad att jag inte är 16 längre! Jag hade en jobbig högstadiet­id. Jag var duktig flicka och stressade hela tiden.

Under hela sommaren har hon spelat in den situations­komedi, Sjukt oklar, som hon både har skrivit manus till och medverkar i. Hennes förra agent kom på idén och tillsamman­s började de mejsla ut handlingen.

– Serien handlar om vad man skulle göra om man fick en andra chans och visar 24-åriga Ellen som redan har gått ettan på gymnasiet, hoppat av och dragit till Bali, men som sedan kommer hem, förfalskar sin identitet, låtsas vara 16 och går om. Men så kommer hennes förra tjej Vera in som lärare på skolan, berättar Clara.

Du tyckte själv att det var jobbigt att vara 16. Vad skulle du göra om du fick en andra chans?

Clara skrattar.

– Jag skulle nog göra samma sak som jag gjorde när jag hade den första chansen…

OCH DET VERKAR ju onekligen vara ett vinnande koncept. Clara Henry växte upp med sina föräldrar och två yngre syskon i Landvetter utanför Göteborg. Hon började blogga redan som 12-åring, blev ungdomsrep­orter på Göteborgs-Posten och fick jobb på kanal 5 när hon var 19. Då packade hon sina saker och flyttade från hemstaden till Stockholm, där hon inlednings­vis fick låna chefens lägenhet, tills hon råkade paja spisen.

– Jag flyttade upp till Stockholm mitt i sommaren och kände ingen. Jag var superensam i två månader. Det var hemskt. I vanliga fall har jag inget emot att vara själv, men när självheten går över till ensamhet, då blir det jobbigt.

Men Clara gav sig inte. Hon hade bestämt sig, bet ihop och började hitta ett socialt sammanhang också utanför Göteborg. Idag trivs hon, även om hon alltid kommer att känna sig som en göteborgar­e.

Växtbasera­t har hon ätit i flera år, och även om hennes kille äter kött lagar de bara vegetarisk­t där hemma.

– Jag blev vegetarian när jag var 14. Min farmor dog då, och det fick mig att inse att livet är för kort för att äta kött, förklarar hon.

Då, för tio år sedan, var det inte alls lika enkelt att äta växtbasera­t som idag. Hon minns fortfarand­e sin första gröna måltid.

– Vi skulle äta hamburgare hemma. Så jag fick äta bröd, grönsallad och ketchup.

Den närmaste framtiden kommer hon att ägna åt att spela in nya avsnitt av Sjukt oklart. Hon kommer också att vara med i Bäst i test.

Clara är även en rutinerad föreläsare och kommer att prata patriarkat och jämlikhet på många ställen runt om i Sverige.

Berätta vad du ser för samhälle i för ett patriarkat?

– Ett drömsamhäl­le där alla är snälla mot varandra. Naivt, jag vet. Men jag är optimist och tror att vi är på väg mot en ljusare framtid.

”Jag vill visa vad vi, både kvinnor och män, aktivt kan göra. Det här är ju en fråga som angår både män och kvinnor”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden