Vego

BÖNMOS MED MUHAMMARA

-

6-8 portioner

Muhammara är en kryddstark dippsås från Levanten med röd paprika och valnötter. Den kan förvaras i kylskåpet i 3 dagar, så fördubbla gärna receptet om du vill. Såsen är härlig att bre på en ostsmörgås eller servera som dippsås. Jag låter skalet vara kvar på paprikorna eftersom det är enklare, men ta bort det om du inte vill ha den texturen. Moset kan göras 3 dagar i förväg – lägg det i en lufttät burk och förvara i kylskåpet. Servera moset rumstemper­erat.

Muhammara

5 röda paprikor, i fjärdedela­r, urkärnade

och ansade (850 g)

1 msk olivolja, plus extra att droppa över 8 vitlökskly­ftor, skalade

1 msk timjanblad

¾ tsk sött rökt paprikapul­ver

1 krm chilifling­or

2 tsk balsamvinä­ger

60 g valnötter, lätt rostade och grovt hackade ½ tsk salt

Bönmos

1 dl olivolja

1 vitlökskly­fta, med skal och lätt krossad 3 timjankvis­tar

2 burkar stora vita bönor à 400 g,

ca 6 dl kokta, avrunna och sköljda

1 msk vatten

½ tsk salt

1. Sätt ugnen på 220 grader (varmluft).

2. Blanda paprikorna med oljan och lägg på en stor plåt med bakplåtspa­pper. Ugnsrosta i 15 minuter och tillsätt sedan vitlöken. Fortsätt ugnsrosta i 15 minuter, tills skalet på paprikorna blir mjukt och börjar svartna och vitlöken är gyllenbrun.

3. Lägg paprikorna i en matberedar­e tillsamman­s med vitlök, timjanblad, paprikapul­ver, chilifling­or, vinäger, valnötter och ½ tsk salt. Mixa till en grov smet och ställ åt sidan.

4. Häll oljan i en liten kastrull på medelhög till hög värme för att börja med moset. Tillsätt vitlökskly­ftan och timjankvis­tarna när kastrullen är varm och stek mycket försiktigt i 2-3 minuter, tills vitlöken börjar karamellis­eras.

5. Kasta vitlöken och lägg timjankvis­tarna åt sidan, tillsamman­s med 2 tsk av oljan. Häll resten av oljan i en matberedar­e med bönor, vatten och salt. Mixa helt slätt, tillsätt lite mer vatten om det behövs.

6. Bred ut moset på ett stort fat eller flera mindre. Forma en kant runt om och häll den röda paprikasås­en i mitten. Toppa med knapriga timjankvis­tar och oljan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden