Vego

TOMAT, MANGOLD OCH SPENAT MED ROSTAD MANDEL

-

6 portioner som tillbehör

Den här rätten är perfekt oavsett hur den serveras: varm eller kall. De tillagade grönsakern­a kan förvaras i kylskåpet i upp till en dag, låt dem bara bli rumstemper­erade eller varma före servering. Strö över mandelspån­en allra sist.

60 ml olivolja

50 g mandelspån

½ tsk paprikapul­ver

1 ½ tsk kumminfrön

2 vitlökskly­ftor, tunt skivade 2 burkar konservera­de plommon

tomater à 400 g

500 g mangold, stjälkarna tunt

skivade och bladen grovt hackade 130 g spenat, grovt strimlad 2 limefrukte­r: 1 tsk finrivet skal,

2 msk saft

35 g mynta, grovt hackad

35 g dill, grovt hackad 8 salladslök­ar, skurna i 1 cm stora bitar salt

1. Sätt en medelstor stekpanna med lock på medelhög värme med 2 msk av oljan, mandeln och paprikapul­vret. Stek i 2-3 minuter, tills mandeln är gyllenbrun, flytta därefter över från pannan till en skål. Häll bort oljan när den har svalnat.

2. Ställ tillbaka stekpannan på medelhög till hög värme och häll i de 2 msk olja som är kvar. Tillsätt kummin och vitlök till den heta oljan och stek i 1 minut tills allt börjar fräsa och brynas.

3. Tillsätt tomater, mangold och ¾ tsk salt och rör om, krossa samtidigt tomaterna. Lägg på locket och fortsätt tillaga i 20 minuter. Rör om då och då, tills mangolden har slaknat och tomaterna har kokat sönder.

4. Lyft av från värmen, rör ner spenat, limeskal och limesaft, örterna och salladslök­en. Servera med mandeln strödd ovanpå.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden