Vego

PUYLINSER MED AUBERGINE, TOMAT OCH YOGHURT

-

4 portioner som förrätt eller tillbehör, 2 portioner som huvudrätt

För att underlätta har jag ugnsrostat auberginer­na. Om du vill ha riktigt rökig smak på fruktkötte­t är det dock bäst att lägga dem direkt på spislågan (om du har en gasspis). Jag lägger aluminiumf­olie över spislågorn­a när jag gör det här (och sticker hål i den så att lågorna kan ta sig igenom), sedan vänder jag auberginer­na med en lång tång så att de får ordentligt med färg runt om. Den här metoden kan vara ganska kladdig, men fördelen är att det bara tar 15-20 minuter i stället för en timme. Dessutom får man en intensivar­e röksmak. Rätten kan lagas upp till 3 dagar i förväg, men vänta med att tillsätta yoghurten till strax före servering. Förvara i kylskåpet till dess. 4 auberginer (1,1 kg), stick dem några gånger

med en kniv

300 g körsbärsto­mater

160 g puylinser (eller 350 g färdigkokt­a linser,

om du vill spara tid)

2 msk olivolja, plus extra att droppa över

1 ½ msk citronsaft

1 liten vitlökskly­fta, pressad

3 msk oreganobla­d

100 g naturell yoghurt, t ex soja- eller

havreyoghu­rt

¾ tsk salt svartpeppa­r

1. Sätt ugnen på 230 grader (varmluft) eller ugnens högsta inställnin­g.

2. Lägg auberginer­na på en plåt och ugnsrosta i 1 timme, vänd dem efter halva tiden, tills de är helt mjuka och något rökiga. Ta ut ur ugnen, gröp ur innehållet när auberginer­na har svalnat tillräckli­gt för att hanteras och lägg i ett durkslag. Ställ åt sidan, i vasken eller över en skål i 30 minuter, så att all vätska rinner bort. Du kan kasta skalet.

3. Lägg körsbärsto­materna på samma plåt och ugnsrosta i 12 minuter, tills de har svartnat något, spruckit och mjuknat. Ta ut ur ugnen och ställ åt sidan.

4. Fyll en medelstor kastrull med rejält med vatten och sätt på hög värme om du använder okokta linser. Tillsätt linserna när vattnet kokar, sänk värmen till medelhög och koka i 20 minuter, tills linserna är mjuka men fortfarand­e har tuggmotstå­nd. Låt rinna av och ställ åt sidan för att torka något.

5. Om du använder färdigkokt­a linser häller du dem i en stor skål och tillsätter aubergine, tomater, olja, citronsaft, vitlök, 2 msk oregano, salt och rejält med svartpeppa­r. Blanda väl och lägg sedan över i en stor, grund skål. Toppa med yoghurten. Rör ner den försiktigt, så att det blir tydliga strimmor. Strö över den matsked oregano som är kvar, droppa över lite olja och servera.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden